Vraag & Antwoord

Videobewerking

MSP7 en het 16:9 formaat

Anoniem
PMHORDEN
4 antwoorden
 • Ik heb een Sony MiniDV camera en heb deze het 16:9 formaat ingesteld. Nu wil ik graag weten wat ik in MediaStudio Pro 7 Capture moet instellen om deze beelden ook op 16:9 verhouding in het DV (type 1) formaat binnen te halen via FireWire.

  Standaard captured Ulead dit in 4:3, volgens mij…


  Wat doe ik fout?


  Mvg,


  Piet Horden
 • 1:1 :wink:
 • DV kent maar 1 resolutie en dat is 720x576.
  Als materiaal wordt opgenomen in 16:9 dan wordt het beeld materiaal horizontaal in elkaar geperst zodat het past in de 720x576 en vervolgens wordt aan de dv stroom een 16:9 atribuut gehangen zodat afspeel/opname apparaten/software dat kunnen herkennen en de stroom bij het afspelen weer oprekken naar 16:9.

  De truuk zit 'm dus in de opname software, probeer eens ScenalyzerLive, deze herkent (bij mij althans) correct in 16:9 gemaakte opnames alhoewel de preview wel in 4:3 wordt weergegeven, dus met in elkaar geperste mensen.
  De opname/weergave info venster geeft echter wel duidelijk aan dat de video 16:9 is.
  http://www.scenalyzer.com/main.html

  Ik heb ook nog geen afspeel software kunnen vinden welke de dv stroom afspeelt in 16:9 als het atribuut aan de dv file hangt.
  Ik denk dat dit komt doordat nagenoeg alle software voor het afspelen van dv de microsoft codec gebruikt en deze heeft geen breedbeeld stand voor het afspelen.
  Het is denk ik dan ook meer bedoeld om bv een DVD/mpeg2 encoder van de juiste informatie te voorzien, dvd kent nl exact hetzelfde mechanisme.

  [edit] aanvullend: als je dus 16:9 materiaal op je dv-cam hebt gemaakt en je haalt dit de pc binnen dan is het materiaal dat je binnenhaald ook 16:9, tenzij het opname programma de 16:9 flag verwijdert.
  Je kunt het checken door een stukje te coderen naar dvd met TMPGenc, de mpeg file die er uit rolt moet door een dvd player/software worden afgespeeld in 16:9
 • Met 1:1 neem je precies alle beeldinstellingen mee zoals ze eerst waren… :roll:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.