Vraag & Antwoord

Videobewerking

Schokkerige DVD

Anoniem
hagengbersen
11 antwoorden
 • Ik ben enige weken begonnen om mijn videobanden over te zetten op
  DVD, althans dat probeer ik.
  Ik heb daarvoor een Pinnacle Studio PCTV Rave kaartje gekocht en
  dat werkt naar behoren. Ik heb nu de eerste videoband m.b.v. Studio 8
  gecaptured in Avi formaat en dit vervolgens met TMPGEnc geencodeerd
  naar MPG2. Met TMPGEnc DVD authoring dit vervolgens op een DVD
  gebrand.
  De AVI is gemaakt op 720/576 25 fps met PCLEPIM 32 bit compressie
  De Mpg2 ook op 720x576, bitrate 3500.
  1. De videoduur is 1 uur 50 min. Het Avi bestand is ruim 6 gig groot.
  Is dit niet wat klein (te grote compressie, welke codec gebruiken)
  2. Video en geluid lopen naarmate het langer duurt meer out of sync
  (Ik heb hier inmiddels een virtualdub versie voor gedownload)
  3. De DVD speelt op de standalone goed. Het beeld is alleen erg schokkerig. Scenes met geen of weinig beweging gaat nog wel, maar bij iets meer beweging erg schokkerig. Bij het afspelen van de AVI en de
  MPG2 middels de win media player doet zich dit verschijnsel niet voor
  Hoe kan dit ?

  PC is een P4 2,0 Ghz met een MSI mobo, 512 mb DDR ram, 2 x 7200 Rpm
  HD en GForce 3 ti 2000 videokaart. PCTV Rave kaart.

  Wie kan mij hiermee helpen ?
 • De bitrate voor je MPEG-2 file moet tussen de 6000 en de 8000 liggen wil je een goede kwaliteit behouden en geen schokkerige beelden creeeren…
 • Misschien moet je ook je DMA (Direct Memory Access) in je Control Panel aanzetten. Selecteer je DVD drive in Device Manager van je SYSTEM. Properties, Settings, en klik het DMA hokkie aan.
  Misschien….
  perloc
 • Is inderdaad een kwestie van een te lage bitrate. Wat dat betreft heeft 25061 gelijk. Hoe sneller de beweging hoe hoger de bitrate moet zijn, waarbij het maximum wel 8000 is.

  De grootte van je AVI file hangt inderdaad van de gebruikte codec af. Voor het capturen van analoog videomateriaal gebruikte ik eerst de huffyuv codec die bekend staat om zijn goede kwaliteit. Bij het omzetten naar MPEG met MPGenc viel in elk filmpje het geluid heel kort weg. Sinds ik de Panasonic DV codec gebruik heb ik daar geen last meer van en toch een prima kwaliteit. Deze codecs zijn op internet via Google wel te vinden.

  Ook dat het geluid niet geheel synchroon loopt is een bekend verschijnsel bij analoog materiaal. Wat mij is opgevallen is dat dit niet in de AVI is, maar pas na het omzetten naar MPEG m.b.v. TMPGenc. Dit gebeurt niet altijd, maar wel als je intussen ook nog andere dingen op je PC gaat doen. Tijdens het converteren dus niets anders op je PC doen en liefst ook geen screensaver aan etc. wil dus nog wel eens helpen. Of een ander programma gebruiken. Voor het maken van DVD's gebruik ik Ulead DVD MovieFactory 2 en die kan ook zelf AVI's omzetten. Is mij opgevallen dat het geluid dan wel altijd synchroon blijft.

  Wim.
 • [quote:2955a67a2f="WeBe"]Is inderdaad een kwestie van een te lage bitrate. Wat dat betreft heeft 25061 gelijk. Hoe sneller de beweging hoe hoger de bitrate moet zijn, waarbij het maximum wel 8000 is.[/quote:2955a67a2f]

  Schokkerige beelden worden m.i. niet veroorzaakt door een te lage bitrate (dat levert 'blokvorming' op in het beeld bij dit type compressie, denk ik) maar door 'dropped frames'. Doordat er beelden weggelaten worden is de 'beweging' van het beeld niet meer vloeiend zoals in het origineel. (Correct me if I'm wrong.)
 • Je hebt mogelijk een aantal problemen tegelijk.
  6 gig voor 110 minuten betekent bij cd kwaliteit audio (44.1/stereo/16 bits PCM) een datarate voor de video van ongeveer 6000 Kbits/sec en dat is wel wat aan de lage kant, je zou liever 3000-6000 kByte/sec hebben, uiteraard zou je file dan ook aanzienlijk groter worden, zeg zo'n 40 GB….
  Zie het zo: je neemt nu op met de datarate die je dvd eigenlijk zou moeten zijn.
  Wil je betere kwaliteit opnemen dan verval je al gauw in mjpeg compressie zoals gemaakt met bv de pegasus Picvideo mjpeg codec(pegasusimaging.com) of de mjpeg codec van mainconcept (.com) en er zijn er nog wel meer, pegasus is miz de beste.
  Ook een dv codec kan goede resultaten opleveren, panasonic,zoals reeds aangehaald, is gratis ,maar wel erg traag en vereist een redelijk potente pc, een (kwalitatief en kwa snelheid)erg goede dv codec is die van Mainconcept(.com) maar deze is niet gratis.
  Let er op dat bij gebruik van een dv codec de capture resolutie doorgaans verplicht 720x576 moet zijn en de audio vaak op 48 khz moet zijn anders krijg je rare foutmeldingen.
  de HUFFYUV codec die ook al is aangehaald is gratis en verliesvrij waardoor erg hoge kwaliteit behaald wordt maar levert zeer grote bestanden en vereist een potente pc voor capturen op dvd resolutie.

  De a-sync is een verschijnsel van tv kaarten, met de speciale vdub versie kan dat inderdaad beter worden.
  Blijft het probleem van Jitter: het niet exact op 25.000 fps lopen van de gecapturede video.
  Als de jitter te erg wordt en tmpgenc corrigeerd de framerate naar 25.000 dan kun je schokken krijgen , verbied je tmpgenc om de framerate te corrigeren(=een optie in de filterlijst) dan krijg je welliswaar geen schokken maar wel weer async tussen audio en video, maar dat alles is in dit geval denk ik niet de oorzaak.
  Aangezien de mpegvideo wel goed speelt op de pc vermoed ik dat er iets fout gaat met branden waardoor de dvd niet soepel speelt.
  Er is in dat geval sprake van een kleine incompatabiliteit tussen de schijfjes die je brand en je dvd speler, probeer het schijfje een bij een kennis in een dvd speler….
  Probeer eens nieuwere/andere brandsoftware(nero), ander merk dvd schijfjes, wissel eens van dvd-r naar dvd-RW (of andersom).
  Gebruik je wel de wizzard in TMPGenc?
  Overigens: kies voor dvd-pal VBR video en mpeg- layer2 audio ipv met pcm audio, de audio wordt dan nl ook gecomprimeerd waardoor er meer dataruimte overblijft voor de video.

  De opmerkingen hierboven met uitzondering van JaapH kun je negeren, ze zijn onwaar en niet de oplossing,schokken wordt niet veroorzaakt door een te lage bitrate of werken aan je pc tijdens coderen ,en een homedvd player heeft geen dma instelling….
 • [quote:2707f587e9="rwilligen"]Blijft het probleem van Jitter: het niet exact op 25.000 fps lopen van de gecapturede video. Als de jitter te erg wordt en tmpgenc corrigeerd de framerate naar 25.000 dan kun je schokken krijgen

  De opmerkingen hierboven met uitzondering van JaapH kun je negeren, ze zijn onwaar en niet de oplossing,schokken wordt niet veroorzaakt door een te lage bitrate of werken aan je pc tijdens coderen ,en een homedvd player heeft geen dma instelling….[/quote:2707f587e9]

  Dank voor het compliment.

  Hoe is het mogelijk dat je nog spreekt van 'jitter' in dit digitale tijdperk?

  Ik bedoel: de aansturing van digitale circuits geschiedt m.b.v. een klok generator met 'quartz-lock', is de afwijking hierin dan voldoende om dit effect bij digitale video te kunnen veroorzaken?
 • Eh, kennelijk, ja.
  Er is wel een klokgenerator aanwezig maar voor zover ik weet niet met quartz aansturing laat staan lock.
  Ik meen te weten(?) dat de klokgenerator verzorgt wordt door het bestand quartz.dll, en die loopt niet exact en is ook (dacht ik) real time te beinvloeden door bv het capture programma.
  Voorheen werdt de dll ook in app beheer vermeld als "mediabeheer apparaat" tegenwoordig (w2k-xp) heet ie aldaar mciqtz.dll oftwel mediacontrollerinterface-quartz.dll.
  De samenhang tussen quartz.dll en mciqtz.dll is mij ook niet geheel duidelijk,wellicht draait de 1 als service voor de ander.
  Dat quartz.dll op zijn beurt wellicht weer wordt aangestuurd door de grondfrequentie van het mobo is mogelijk maar dan zit daar toch ook weer een pll tussen en die hebben toch ook weer onnauwkeurigheid.
  pll quartz sturing heeft een goede naam in radio en tv wereld wat betreft nauwkeurigheid en dat zijn ze ook maar een pc vereist een grotere nauwkeurigheid en ook quartz pll sturing is er in "kwaliteiten"
  Iets om aan te denken als je je volgende mobo koopt…

  Jitter is om precies te zijn het verloop in de tijdbasis van een avi.
  1 frame is 1/25 en dat is 0.04 oftewel 40000 microseconden.
  Alhoewel een avi prima 25.000 fps gemiddeld kan zijn kan er tussen de frames onderling een schommeling zitten, jitter dus.

  Als je in Vdub captured of een video opent dan geeft ie het netjes aan wat de evt jitter is in microseconden.
  Een langzaam op/aflopende jitter die niet stopt betekend bv dat je frames gaat verliezen, is ook logisch: als je jitter 40 microsec is dan zal je na 1000 frames je er 1 verliezen….
  Stabiele jitterwaardes tijdens capture van 2000-4000 microsec zijn normaal.

  [edit]
  ik wist het ook niet precies meer dus heb ik het ff opgezocht: de nauwkeurigheid van een quartz sturing met een AT-gesneden quartz cristal ligt rond de 20 PPM(parts per milion), dus op iedere miljoen trillingen een schommeling van 20 trillingen.
  Dat lijkt niet veel maar is toch al 0.00002
  Als je er aan gaat rekenen uitgaande van 33 Mhz grondfrequentie dan blijkt 25.00000 fps nauwkeurigheid al een uitdaging…
  [edit2]
  dan zeggen de meeste mensen: dat hoeft toch helemaal niet zo nauwkeurig?, maar de grap van video is nou juist die 25 fps X zoveel duizend seconden (1 uur =90000 seconden) en dan loopt het aardig op…
 • Ik me vraag me altijd af wat voor een werk jij eigenlijk doet; waar weet je het toch allemaal van. Als je jouw kennis in een boek zou kunnen zetten, dan had je pas een FAQ :wink:
 • [quote:6799dc9d07="Johnny321"]……………….. Als je jouw kennis in een boek zou kunnen zetten, dan had je pas een FAQ :wink:[/quote:6799dc9d07]

  Of in een computer dan heb je een 'expert-systeem'!
 • Ach ja, je leest zo wel eens wat…. :wink:

  Ik heb bij een vorige werkgever een aantal jaren R & D gedaan voor chemische 2 component kunstof productie machines.
  Dergelijke machines worden gebruikt om bv het schuim te maken wat in koelkasten zit ter isolatie, maar ook zogeheten "super-plastics" : zeeeeeer slijtvaste kunstof welke gebruikt worden in bv wegenbouw machines.
  aangezien dergelijke machines gebruik maken van zo'n beetje iedere vorm van techniek die je maar kunt verzinnen steek je zo wel het eea op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.