Vraag & Antwoord

Videobewerking

Field A of Field B

Anoniem
Pceetje
2 antwoorden
 • Bij capture van mijn PCTV kaart van televisie programma's via Ulead DVD Workshop kan ik kiezen uit Field A of B, maar wat is nu het verschil tussen beide instellingen.
  Bij Media Studio heb je dan Lower Field en Upper Field ?
  Kan iemand hier klaarheid in brengen.
 • upper (top) field =field A
  lower (bottom)field = field B

  Analoge interlaced (geinterlinieerde) video wordt vaak omschreven als 25 Frames per seconde maar dat is eigenlijk niet correct.

  Analoge interlaced video is eigenlijk 50 fields per seconde waarbij bv field A alle oneven horizontale beeldlijnen bevat en field B alle even horizontale beeldlijnen bevat.

  In dit voorbeeld zitten dan dus in field A de beeldlijnen 1,3,5,7,9,11,13 enz
  en in Field B zitten dan dus beeldlijn 2,4,6,8,10,12 enz

  Je zou een field dus wel kunnen zien als een frame maar dat is het dus eigenlijk niet want in 1 frame zitten ALLE beeld lijnen en in 1 field zitten alleen de even of oneven beeldlijnen.

  De standaart is merendeels upper-top-A-oneven field first.
  Behalve bij DV-avi daar is het nou net lower-bottom-B-even field first.

  Als je dus analoog captured kies je in principe altijd voor Field A (top-upper-oneven) first.
  Als je daarna de beelden gaat comprimeren tot mpeg2/dvd dan zul je in de encoder moeten opgeven dat field A first is.

  Bij DV- capture hoef je niet te kiezen, als het goed is krijg je automatisch field B first.
  Een goede mpeg encoder zou de DV stroom correct moeten herkennen en automatisch moeten omschakelen naar field B first.


  De techniek stamt uit het begin v/h tv tijdperk waarbij men het technisch niet voor elkaar kreeg om 50 volledige frames van 768 dots x 576 beeldlijnen per seconde te verzenden, een gevolg van de vrij lage bandbreedte, men kon gewoonweg niet hoger.
  Een andere beeldsnelheid was praktisch gezien niet haalbaar (te kostbaar), het elektriciteits net was nu eenmaal 50 HZ en dat betekent automatisch dat een elektonen kanon van een beeldbuis 50x per seconde alle regels van het beeld beschrijft, dus 50x per seconde een "frame" schrijft.
  Door nu 50 "halve" interlaced beelden te verzenden icm de nagloeitijd van een beeldbuis ontstaat het optische bedrog van een volledig beeld van 768 dots X 576 beeldlijnen.
  Een elektronen kanon in een beeldbuis "schrijft" dus 50 maal per seconde 288 regels waarbij tussen de regels dus een regel niet beschreven wordt.
  regel1 wel, regel2 niet, regel3 wel, regel4 niet enz enz =field A
  regel2 wel, regel3 niet, regel4 wel, regel5 niet enz enz =field B


  Houd alletwee je handen voor je, wijsvinger boven, pink onder.
  kijk tussen de vingers van je linkerhand door naar voren en houd er achter je rechterhand zodanig dat je tussen de vingers van je linkerhand de vingers van je rechter hand ziet: dat is interlaced TV

  Als je er goed over nadenkt kun je allen maar respect hebben voor de mensen die destijds dit alles bedacht hebben, John Logie Bear, Nipkov en de RCA company: petje af voor deze mensen want vandaag de dag is dit geniale systeem nog steeds in staat om ons tevreden te stellen en ons hoge kwaliteit tv te geven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.