Vraag & Antwoord

Videobewerking

Externe hd en videobewerking

Anoniem
None
11 antwoorden
 • hallo,

  eigenlijk wou ik vandaag een 2e harde schijf halen voor het gebruik van videoopslag, bewerken etc. Nu heb ik voor de zekerheid eerst maar eens mijn kast opengeschroeft. Ik heb nog 1 ruimte over om evt. een harde schijf te plaatsen. Echter dan zit hij direct onder mijn primaire harde schijf. Nu heb ik gehoord dat er minimaal 1 cm ruimte tussen de schijven moet zitten. Dit haal ik nu volgens mij nooit. Hooguit een paar mm.

  Nu is mijn vraag is het ook mogelijk om voor videobewerking een externe harde schijf te gebruiken (usb2.0 of firewire). Of doet dit afbreuk aan de kwaliteit van mijn video.

  Zijn er hier wellicht meer mensen die een externe harde schijf voor de videobewerking gebruiken?

  Ik wil het resultaat van de harde schijf naar de dvd brander sturen. Kan dit dan problemen opleveren voor de kwaliteit van de video? of werkt alles op dezelfde snelheid als wanneer de schijf intern op de ide zit?

  configuratie is:

  prim. master harde schijf
  prim. slave dvd speler
  sec. master dvd writer
  sec. slave leeg

  De overige ruimtes in de computer worden gebruikt door een diskette station en een blok met audio/video in- en uitgangen aan de voorzijde. Heb ook geen afdekplaatjes anders had ik evt. de diskettedrive eruit gehaald en daar de harde schijf ingezet.
 • Volgens mij mag je wel twee harde schijven onder elkaar zetten, want waarom zouden ze anders die bays maken? En als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan stop je daar toch gewoon een casefan voor/achter?
 • Een externe harde schijf kan prima werken, voorop gesteld dat je voldoende bandbreedte hebt op de controller waar je hem aanhangt.

  USB schijven zijn usb 2.0 en alleen met een usb 2.0 controller heb je voldoende snelheid om probleemloos te kunnen bewerken, dvd branden enz.

  Heb je een wat ouder mobo dan zal deze waarschijnlijk usb 1.0 of 1.1 zijn en deze is te langzaam.
  Een extra kaartje usb2.0-pci lost dat probleem op.

  Als je voor firewire kiest heb je geen 1.0 of 2.0 probleem , alle firewire is snel genoeg.

  Firewire is aan te raden boven usb, in diverse tests blijkt telkens weer dat firewire in de praktijk sneller is , waarschijnlijk door de lagere systeem belasting.

  Houd er verder rekening mee dat zowel bij usb als firewire de bussnelheid wordt gedeeld door alle apparaten, hang je dus aan je usb poort ook een externe audio-box dan snoept deze snelheid van de schijf weg.
  Als dus gaat capturen of dvd branden dan beter niet iets ander doen zoals internetten via een usb modem.

  Heb je ook nog een andere kast overwogen?, kosten niet veel meer tegenwoordig.
  Bij een wat beter model ben je daarmee sowiezo in het voordeel omdat deze ruimtes hebben om extra koelfinnetjes te plaatsten achter de harde schijven.
  Een iets groter model bied dan ook nog betere koeling omdat er meer ruimte in de kast is.
 • koelvinnetjes achter de harde schijven? :o wat bedoel je hier precies mee. Ben nogal een leek op het gebied van inbouwen. Zet je die gewoon op je hd vast ofzo dan? dat zou ik dan ook eventueel kunnen doen? dus de 2 schijven gewoon onder elkaar en dan koelvinnetjes erop? of begrijp ik het nu helemaal verkeerd? :-?
 • ten eerste zijn die bays niet gemaakt om ze niet te gebruiken dus het moet geen probleem mogen opleveren om 2 hd's bijvoorbeeld vlak onder elkaar te plaatsen. :wink:

  heb je een ruimte voorin je kast om een ventilator/casefan te plaatsen? Zo ja, koop dan voor een 10 euro een fan en installeer die dan en laat hem de lucht van buiten de kast naar binnen blazen over de harde schijfen heen. Dan worden die meteen gekoelt. Als je die ruimte niet hebt, is het volgens mij nog geen probleem want ik ken/heb systemen gezien die er wel 4 onder elkaar hadden zitten zonder enige koeling.

  (je zou dan alsnog met een beetje een ruimdenkende geest een casefan kunnen plaatsen, naar eigen inzicht dus :wink: )

  Waar heb je mij trouwens het woord finnetjes horen zeggen ? :wink:
 • rwilligen heeft het onderaan in zijn tekst over koelvinnetjes. Maar dan heeft hij dan zeker de fans mee bedoeld?

  aan de voorkant van mijn systeem kan ik geen fan plaatsen. Heb wel aan de achterkant een roostertje zitten met schroefgaatjes eromheen dus daar zou ik ereen op kunnen plaatsen. Zie in mijn kast echter nog maar een vrij stroomstekkertje. Dat heb ik dus nodig voor de harde schijf. Of zit er een aparte aansluiting voor een casefan op het moederbord?

  zie net overigens ook dat mijn voeding 250 watt output heeft. Trekt hij dat nog wel? heb geen idee wat een harde schijf nodig heeft eigenlijk.
 • [quote:e6c00e2b34="rev"]rwilligen heeft het onderaan in zijn tekst over koelvinnetjes. [/quote:e6c00e2b34] :oops: sorry, had ik niet helemaal gelezen

  edit:

  hoe ziet je totale systeem er dan uit ivm je voeding?
 • Ok, sorry voor de verwarring.
  Ik bedoel inderdaad fannetjes, koelventilatoren.

  "standaart" kasten hebben vaak niet deze voorziening maar wat betere/uitgebreidere modellen hebben vaak een roostertje voor de drive-bay zitten waar een standaart 80 MM casefan in past.
  Zoals bv hier in deze chieftec kast:


  [img:be3ccf5d2b]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/casefan.jpg[/img:be3ccf5d2b]

  Voor een extra aansluiting kun je eenvoudig een splittertje kopen, dat is een kabeltje welke een extra aansluiting creert dmv een aftakking, kost 1 euro ofzo.

  250 watt is in principe voldoende en zo'n fan trekt iets van 6 watt oid, als het dan daarop misgaat dan is je voeding wel erg zwaar belast en dus gewoon te klein, ook zonder dat fannetje wordt ie dan al te zwaar belast en zou je aan een ander exemplaar moeten gaan denken.

  [edit] ik zit niet op te letten.. :oops:
 • ah das een mooi duidelijk plaatje! zo'n kast heb ik dus niet.

  mijn systeem

  MSI moederbord
  P4, 2,53ghz (zit een ventilator op de processor)
  Gforce Ti4200 videokaart
  Seagate 120GB harddisk (IDE)
  Plextor 708A dvd writer
  Liteon dvd speler
  diskettestation
  verder onboard audio (met aansluitingen aan de voor en achterzijde)
  USB 2.0 aansluitingen en firewire aansluitingen
  Netwerkkaart
  modem (wordt nooit gebruikt, kan ik er ook eigenlijk wel eens uithalen)

  Hoe kun je overigens zo'n foto'tje plaatsen? dan kan ik het evt. verduidelijken hoe mijn kast er van binnen uitziet!
  Windows XP home edition

  zoals gezegd heb ik wel een rond luchtroostertje aan de achterkant met schroefgaatjes op de hoeken. Neem aan dat ik daar een casefan op kan aansluiten?

  Hebben jullie evt. nog tips voor merk casefan. Zou dan namelijk wel graag een stille willen hebben. De fan op mijn voeding maakt namelijk ook al redelijk wat herrie.
 • Ten eerste zou ik toch uitkijken met het bijplaatsen van hardware in je systeem als het gaat over de energieconsumptie. Je zei dat je 250 Watt hebt en dan gaat het toch een beetje krap worden ben ik bang (p4, 2 optische schijven, 2 harde schijfen en videokaart en eventueel nog wat randapparatuur aan de usb2 poorten, die lusten bij elkaar wel wat.) :wink: Je zou het natuurlijk kunnen proberen en als het niet werkt, of het werkt instabiel, dan zou je het wel in je voeding kunnen zoeken schat ik.

  Ten tweede het plaatsen van een foto doe je door je eigen geschoten in je eigen webruimte te zetten/uploaden (die eigenlijk iedere gebruiker wel heeft gekregen van zijn provider), en dan met de commado
 • hhmmm denk dat het toch wellicht een nieuwe kast wordt. Heb daar wel wat vraagjes over. Maar zal daar even een nieuwe topic voor openen bij
  het onderdeel Moederborden, processors etc.

  We gaan anders wel erg ver off-topic aangezien ik begon met videobewerking en externe harde schijf en nu uitkom bij wellicht een andere kast! :D :D :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.