Vraag & Antwoord

Videobewerking

SATA en videobewerking

Anoniem
None
10 antwoorden
 • voor mijn pc (wil voornamelijk gaan videobewerken) wil ik een extra hd kopen voor videobewerking. Ben na eerdere topics tot de conclusie gekomen dat ik daarbij ook de kast wil vervangen (ivm krappe ruimte in huidige kast).

  Nu hoor en lees ik tegenwoordig steeds meer over SATA schijven. Nu ben ik benieuwd of dit ook voordelen oplevert met videobewerking. Of is de huidige snelheid van de ide schijven voldoende daarvoor. Met andere woorden komt het de kwaliteit van mijn video ook ten goede om een SATA schijf te gebruiken.

  Bijkomend punt is dan ook het mobo. Hierop zit momenteel geen SATA controller. Mijn processor (P4) is in principe ruimschoots voldoende voor de bewerking.

  Als het inderdaad beter is voor videobewerking doe ik net zo lief het overzetten in een keer. Dus meteen een ander mobo in de nieuwe kast met een sata schijf.

  Ik heb al een beetje zitten kijken op de site van alternate. Ik krijg het niet voor elkaar om 2 SATA schijven te plaatsen bij de wizard om je pc zelf samen te stellen. Hoort dit zo? Dus nog steeds een ide schijf en dan alleen een extra schijf die SATA is? of doe ik gewoon iets verkeerd.

  Wat adviseren jullie dan evt. voor moederbord en schijf? Wat gebruiken jullie en hoe bevalt dit?
 • S-ata is niet noodzakelijk een gewone ata schijf is rap genoeg.
  Maar: als je een nieuwe schijf gaat kopen dan zou je de overweging kunnen maken om in ieder geval toch een sata schijf te kopen icm een losse sata controller.


  Je spendeert dan wel wat meer maar koopt wel de laatste stand van zaken.
  De kabels zijn veel dunner en dus wordt de kast koeling minder verstoord en zo'n schijf is met redelijke zekerheid over te hevelen in een evt nieuw systeem mocht je dat over een niet al te lange tijd aanschaffen.
  Van een gewone ata schijf is dat niet met zekerheid te zeggen, over een tijdje zal de productie van ata terug lopen, dan worden ata schijven duurder dan sata en dan is het gedaan en zal korte daarna tijd ata tot de geschiedenis horen.


  Aan de andere kant heeft geld uitgeven aan hardware die geschikt is voor de toekomst eigenlijk weinig zin, "de toekomst" in computerland is gemiddeld niet meer dan 4 maanden verwijdert…
  Een sata schijf van zo'n 120 GB welke op dit moment ongeveer de standaart is en toch nog altijd 90 a 100 euro kost is over 1 jaar veroudert en wordt dan waarschijnlijk al bijna niet meer verkocht….

  Je zou dus ook nog gewoon een ata schijf kunnen kopen die lekker in je huidsige sys zetten en pas als je je volgende mobo koopt weer eens verder kijken….

  Mocht je toch voor een compleet nieuwe set gaan: op 1 controller/mobo kunnen op dit moment meestal 2 sata schijven en dan meestal ook nog icm 2 of 4 ata schijven.
 • [quote:97a2fb5e4f="rev"]…………………….Ik heb al een beetje zitten kijken op de site van alternate. Ik krijg het niet voor elkaar om 2 SATA schijven te plaatsen bij de wizard om je pc zelf samen te stellen. Hoort dit zo? ………………………………..[/quote:97a2fb5e4f]

  Probeer niet twee te kopen maar twee keer een. (….)
 • ik heb gelezen dat je voor videobewerking het beste een moederbord met intel chipset kunt gebruiken. In dat artikel hebben ze het ook over het Asus P4CP800 E deluxe moederbord. Is dit wat? ik heb daar niet zoveel kijk op. Verder spreken ze daar over het plaatsen van de schijven in raid 0 :o Met een raid controller. Zit dat al op het mobo ofzo of moet je die er weer apart opzetten? Zo ja zou zoiets ook op mijn huidige mobo kunnen een MSI MS-6701 (SIS chipset)?
 • Daar zit een kern van waarheid in, op het gebied van video ben je met een intel chipset vaak in het voordeel.
  Het door jouw bedoelde is waarschijnlijk een p4c800-E-deluxe. Dit asus bord is imho. op dit moment zo'n beetje het meest stabiele en snelle bord welke je kunt kopen voor een pentium4 maar de E-deluxe is waarschijnlijk niet nodig en kost wel aardig wat meer.
  Er is dus ook een p4c800-deluxe en een p4c800 allen met de I875 chipset welke op dit moment zo'n beetje de beste chipset is van intel.
  http://www.asuscom.de/products/mb/mbindex.htm

  Vergelijk ze zelf maar en kijk welke opties je evt niet nodig zou hebben.

  De extra raid optie (is een extra controller op het bord)kan een waardevolle aanvulling zijn, voor extra snelheid of gegevens-veiligheid ,maar noodzakelijk is het niet.
  Specifiek daarvoor hoef je zo'n bord niet te kopen, alle 3 de types bieden trouwens raid alleen in verschillende niveau's en 1(nige) daarvan werkt alleen onder winXP
  Voor video bewerking blijft toch de cpu het belangrijkst wat betreft snelheid, daar kun je beter je geld aan uitgeven.

  De losse ata kaartjes die te koop zijn heb je overigens ook met extra raid optie, meestal voor een klein beetje meer.
  Promise maakt een hele serie van die kaartjes van simpel tot en met hardware-raid(duur)
  kijk maar onder promise: http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/60/top (sorteer op type bovenaan de pagina)
 • bedankt!

  die P4C800E deluxe is als ik het goed begrijp van de site de enige met serial ata. Ze hebben het daar over ondersteuning (met de intel875p chipset) voor P4 3,2 ghz. Ik heb zelf een 2,53 gaat dit wel dan of moet je daar weer een ander type mobo hebben. Ik heb nu zelf 533 mhz fsb op mijn bord. Dat andere moederbord dus 800. Combineert dat nogwel dan? Ik weet dat je snelheid je fsb x multiplier is. Kun je dan gewoon de multiplier verlagen?
 • Eh, nee, over het algemeen en nu ook zijn cpu bijna altijd downwards compatible, dus een 533 cpu loopt prima op een 800 mhz mobo , andersom kan niet.
  Een mobo welke 800 mhz ondersteund kan dus ook op 533 mhz draaien.
  Je hebt dan dus wel het snellere mobo maar niet de snellere cpu.
  Uit het feit dat het mobo het dus wel kan komt in jouw geval dan dus geen snelheids verhoging voort, de cpu blijft draaien zoals ie al deed op je oude mobo ware het niet dat ie waarschijnlijk beter zal presteren vanwege de intel chipset die over het algemeen gewoon beter en stabieler presteren dan een sis chipset.
  Met zo'n stabiel mobo komt ook overklokken om de hoek kijken.
  Vaak is zonder al te veel risico een cpu prima zo'n 10 a 15 % over te klokken, vooropgesteld dat je de standaart koeler er af haalt en er een wat ruimer bemeten exemplaar op set, bv een Zalman, die zijn ook nog es lekker stil.

  Ik draai hier een p3-1100 op 1265 Mhz(=115 mhz busklok=15 % meer) met een wat grotere , doodstille, koeler van Coolermaster.
  De P4 heeft een thermo sensor in de cpu zitten die de cpu terugregeld in prestatie bij gevaar op oververhitting, je cpu roosteren is daarmee praktisch onmogelijk.
  [edit]

  Als je beide borden naast elkaar zet zijn de vesrchillen wat beter te zien:
  http://www.asuscom.de/prog/spec.asp?m=P4C800%20Deluxe&langs=07
  http://www.asuscom.de/prog/spec.asp?m=P4C800-E%20Deluxe&langs=07

  Het verschil zit hem ,voor zover ik weet, in de extra Intel raid controller die ingebouwd zit in de southbridge van het e-deluxe bord en de intel lan chip die ook ingebouwd zit in de southbridge.
  De deluxe heeft alleen de promise raid controller en een 3com lan controller.

  Maar voor dat we oeverloos verder zwammen in een forum welke eigenlijk niet bedoeld is voor dit soort specifieke mobo vragen raad ik je aan naar het mobo forum te gaan voor specifieke mobo vragen.
  Zoveel weet ik nou ook weer niet van mobos, mijn kennis beperkt zich eigenlijk tot: kies een intel bord van asus en dan zit je altijd save….
  Let er wel op dat je aldaar geen amd bord laat aanpraten,dat is nl heel vaak 1 van de eerste reacties die je krijgt als je een vraag stelt in de zin van " is dit bord wat voor videobewerken?" : waarom neem je geen amd–> dat is goedkoper en net zo goed (niet dus, imho)
 • ah dus het mobo is dan gewoon 800 maar moet hem instellen op 533?

  wat betreft jouw koeler welk type is dat?

  Denk dat ik dan maar eventjes wacht en alles dan maar in een keer doe. Dus de nieuwe kast met mobo en de sata disk. En aangezien de processor dan toch overgezet moet worden dan ook maar meteen de koeler switchen. Hier heb ik het in mijn topic over de nieuwe kast ook al over gehad. Wat ik daar alleen niet zo van begreep was het verwijderen van de koeler. Zoals ik het begreep kun je die er met een schroevendraaier vanaf drukken? maar die zit toch gewoon met een klemmetje vast. Dus hendeltje los en dan kun je hem eraf halen?
 • Ik heb nog geen ervaring met p4's maar een koeler eraf halen is altijd een fluitje van cent, hetzij mbv een hendeltje of een klemmetje.
  Gewoon ff goed kijken hoe ie vastzit en met beleid losmaken.
  Of ff googelen: how to remove p4 cooler?

  De koeler die ik heb heb je nix aan : is een p3 koeler
  Als geluidsproductie een eis is dan raad ik je aan om bij zalman te kijken , deze maakt erg goede koelers die erg stil zijn.
  bv deze : http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=54&code=009 (trage site)
  Het zijn erg complete apparaten , alles zit erbij,boekje,kabeltjes,klemmetjes , de hele reut.

  Er is ook nog een compleet koperen exemplaar die uiteraard nog beter koelt maar wel boven intels specificatie uitkomt wat betreft gewicht, een probleem van de meeste compleet koperen koelers.
  Dat betekent dat je met zo'n koeler erg voorzichtig moet zijn als je de pc verplaatst, en als je hem verhuisd er beter de keoeler af kan halen zodat je mobo of de cpu voet/houder niet in 2-en breekt.
 • bedankt ik weet genoeg!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.