Vraag & Antwoord

Videobewerking

MPEG --> VCD

Anoniem
25061
9 antwoorden
 • Hey,
  Ik heb nu een film, van een vriend van mij, maar die heeft hem naar MPEG(gecodeerd) omgezet, zodat er meerdere op 1CD pasten… Nu wil ik hem op mijn 70-euro-dvdspelertje afspelen, maar die ondersteunt geen mpg/coderingen. Hoe kan ik dus MPEG omzetten naar VCD (@ de doos/manual staat dat dat wel ondersteund wordt oid) (met een programma zul je zeggen… Welke ? (free/shareware/werkende trial software is ook goed)? En hoeveel minuten film past er ongeveer op 1CD (heb geen werkende dvdfikker meer) in dat - voor mij onbekende - VCD formaat ?

  Bvd, Lodyx
 • Hoop wel dat je DVD-speler MPEG kan afspelen (S)VCD en DVD = MPEG

  Ik raad je aan SVCD te gebruiken, dat is betere kwaliteit, maar wel wat minder per cd.
  Authoren met TMPGenc Author of Sonic Scenartist en branden met Nero
 • Hmm, ik denk dat er dan een codering/compressie is gebruikt voor de film… Wat doen we daaraan ?
 • Zo bedoel ik het niet, een DVD-speler kan geen MPEG afspelen die als data opgeslagen is. Deze moet je eerst authoren, en branden met een brandprog. Dan kan hij ze wel lezen.
 • [quote:5aa8f5122e="Johnny321"]Zo bedoel ik het niet, een DVD-speler kan geen MPEG afspelen die als data opgeslagen is. Deze moet je eerst authoren, en branden met een brandprog. Dan kan hij ze wel lezen.[/quote:5aa8f5122e]Hmm, en nou in het NL .. ? :D Link oid ?
 • dvd, vcd en svcd zijn specifieke formaten.
  Een dvd,vcd of svcd is geen schijfje met daarop wat mpeg files gebrand, het moet op een specifieke manier gebeuren en dat noemt men authoren.

  Om bv een vcd te maken heb je dus nodig: een leeg cd schijfje, een mpeg1-vcd compatibele video-file en nero.

  Je kiest in nero het maken van een vcd, sleept de compatibele files naar het lege "track" -venster en klik daarna "branden"
  Nero vervuld daarmee 2 funties in 1 programma: hij authored de files tot een vcd structuur en brand daarna.

  Bij svcd kan nero dat ook nog maar met dvd moet je een los authoring programma gebruiken.

  Een vcd is eigenlijk een audio cd, op een vcd past dus net zoveel video als dat de cd audio kan bevatten, op een 80 minuten cd past dus 80 minuten vcd.
  Bij Svcd is het minder, ongeveer 35 op een 80 min. cd

  In het geval dat de files niet vcd compatibel zijn meld nero dat en bied aan ze te hercoderen zodat ze wel compatibel zijn, dit kost wat tijd en kwaliteit.

  [edit typo]
 • [quote:d0f8f12fe6="rwilligen"]In het geval dat de files niet vcd compatibel zijn meld nero dat en bied aan ze te hercoderen zodat ze wel compatibel zijn, dit kost wat tijd en kwaliteit.[/quote:d0f8f12fe6]Gelukt ! Danku :D
 • [quote:19520bebbd="rwilligen"](…)
  Een vcd is eigenlijk een audio cd, op een vcd past dus net zoveel video als dat de cd audio kan bevatten, op een 80 minuten cd past dus 80 minuten vcd.
  (…)[/quote:19520bebbd]

  dit is onzin. een video cd is niet gelijk aan een audio cd, anders heette het geen video cd. dat de capaciteit kwa tijd overeenkomen komt simpelweg doordat de bitrate overeenkomt.
 • [quote:6abcc526fd="akbor75"]

  dat de capaciteit kwa tijd overeenkomen komt simpelweg doordat de bitrate overeenkomt.[/quote:6abcc526fd]

  Laat dat nou net niet de reden zijn….

  Want probeer jij maar eens 80 minuten mpeg1 video in vcd kwaliteit als een data cd op een 700 MB cd te branden.

  Dat past dus niet want bij de datarate van vcd die 1374 Kbs is krijg je voor 80 minuten een bestand van 805 MB…

  Waarom past er dan wel 80 minuten vcd als vcd op een 700 MB cd?
  Omdat de data op een vcd wordt weggeschreven in dezelfde manier als die van een audio cd;mode2/form 2/2324 bruikbare bits per sector.( een audio is ook 2324 bruikbare bits per block)
  Een pure data cd is mode1/form 1/2048 bits per sector of mode 2/form1/2048 bits per sector
  Zo zit het iig wat betreft de effectieve bruikbare datahoeveelheden per sector:

  [img:6abcc526fd]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/uitlegaaneeneikel.png[/img:6abcc526fd]


  Een audio cd heeft principieel wel een andere structuur dan book cd's maar de effectieve hoeveelheid bruikbare bits per block is gelijk aan die van een vcd en deze is hoger dan de bruikbare hoeveelheid bits per sector van een datacd.
  Een audiocd speler heeft ingebakken mechanismen zoals een buffer en linear-pcm reconstructie om evt missende bits weer "aan te vullen" waardoor je geluidstechnisch gezien ,in principe ,bij data fouten geen geluid mist.
  Bij een datacd kun je dat niet doen, een bit weg is weg en betekent een corrupt bestand, dus wordt er met de data mee een hoeveelheid reconstructiebits weggeschreven waarmee de cd lezer bij missende bits toch weer de volledige correcte data kan berekenen ,dat heet redundantie.
  Bij een data cd zijn er dus EDC en ECC aanwezig (error detection code en error correction code) , bij een video cd mist de ECC

  In 1 sector/block van 2352 bits groot op een cd passen dus effectief meer audio bits dan data bits.
  En videocd volgt dezelfde weg als een audiocd wat betreft de hoeveelheid bits die per sector wordt weggeschreven.

  Als je erg veel lef hebt dan zou je ook een data cd kunnen maken in mode2/form2 en past er ook 800 MB op een 700 MB cd, maar je hebt dan dus geen ECC en dat betekent bij het minste geringste probleem dat je data kwijt raakt of corrupte data leest , zonder dat je het merkt…

  Een videocd is dus eigenlijk een audio cd….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.