Vraag & Antwoord

Videobewerking

Discussie: welk DV-bandje te gebruiken?

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Hoi,

  Ik heb een Sony DCR-TRV14E digitale camera. Deze bevalt me heel erg goed. Maar het volgende valt me op, en ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

  Om op te nemen gebruik ik DVM60 bandjes van JVC. Wat me opvalt is dat na 4 a 5 keer opnemen op hetzelfde bandje, de kwaliteit achteruit gaat. En bij een bandje had ik een dusdanige kwaliteit, dat de scenes niet meer door Pinnacle 8.12 werden herkend…

  En na 5 a 6 keer opnemen vroeg de camera om een cleaning tape…

  Ik gebruik de camera regelmatig: een zoontje van 6 maanden oud zorgt voor leuke video.

  Wat zijn jullie ervaringen? Welk DV bandje gebruiken jullie?

  Groetjes…. Willem-Jan
 • Doordat je een camera van Sony gebruikt ben je in de gelegenheid bandjes van hetzelfde merk te kopen, met andere woorden: dat is aan te raden. Dit vanwege de waarschijnlijke aanpassing op elkaar. Het is in dit licht ook zeker niet raadzaam verschillende types/merken door elkaar te gebruiken.

  De benodigde schoonmaak na 5 a 6 keer is, indien dit gerekend is vanaf een vorige schoonmaak, opvallend vroeg. Mogelijk specifiek voor het gebruikte bandje of merk, zo ja dan ben je er met een Sony bandje hopelijk vanaf.
 • [quote:e27a724d69="Jaap H"]( … )Mogelijk specifiek voor het gebruikte bandje of merk, zo ja dan ben je er met een Sony bandje hopelijk vanaf.[/quote:e27a724d69]

  Jaap,

  Bedankt voor je reactie. Ik ga dan maar Sony bandjes kopen.

  <eigenwijs mode>

  Als ik VHS banden koop, dan maakt het niets uit welk merk ik koop. Mijn Philips vindt alle merken goed, en doet het niet beter of slechter met een ander merk band. Dat zou hier toch ook moeten gelden?

  </eigenwijs mode>

  Groetjes… Willem
 • [quote:b036566909="Willem-Jan Vroom"] ………… Als ik VHS banden koop, dan maakt het niets uit welk merk ik koop. Mijn Philips vindt alle merken goed, en doet het niet beter of slechter met een ander merk band. Dat zou hier toch ook moeten gelden?…………..[/quote:b036566909]

  Inderdaad een gerechtvaardigde vraag, mogelijk ligt de oplossing van het mysterie in de kleinere toleranties bij DV t.o.v. die bij het minder verfijnde VHS.
 • het verschilt duidelijk per merk. Mijn ervaring is juist dat de jvc bandjes het erg goed doen op onze JVC digitale videocamera. Bandjes van bijv. Fuji zijn beduidend minder in scherpte!

  Zelfde bandje als je camera is inderdaad het advies. Leek mij in eerste instantie ook wat onwaarschijnlijk maar heb het nu toch zelf ervaren!
 • Dat zou natuurlijk heel goed kunnen. Anyway… we moeten het maar accepteren.
 • [quote:bf11648599="rev"]…………….. Bandjes van bijv. Fuji zijn beduidend minder in scherpte! [/quote:bf11648599]

  Indien je het hebt over DV bandjes dan kan ik hier niet geloven wat je zegt omdat er bij een digitaal systeem immers geen verband bestaat tussen de kwaliteit van de optekening en het resultaat; het resultaat (beeld en geluid) is er (volledig op DV niveau) of is er niet.
 • [quote:e18c3edc43="Jaap H"][quote:e18c3edc43="rev"]…………….. Bandjes van bijv. Fuji zijn beduidend minder in scherpte! [/quote:e18c3edc43]

  Indien je het hebt over DV bandjes dan kan ik hier niet geloven wat je zegt omdat er bij een digitaal systeem immers geen verband bestaat tussen de kwaliteit van de optekening en het resultaat; het resultaat (beeld en geluid) is er (volledig op DV niveau) of is er niet.[/quote:e18c3edc43]

  Volledig juist.
  Overigens, Fuji en TDK geven met mijn camera geen enkel probleem (wat niet gezegd kan worden van Sony en JVC).
 • kan natuurlijk ook wat met mjin opnames te maken gehad hebben. Heb laatst een filmpje gemaakt op een jvc tape (met de jvc camera) deze was kwalitatief erg goed. Een eerder opgenomen video op een fuji tapeje was echt minder van kwaliteit.

  Ik zal van de week eens een exacte opname proberen te maken. dus even een paar minuten filmen op jvc tape en vervolgens onder zelfde omstandigheden op een fuji tapeje.

  kan het evt. ook nog aan kwaliteit bandje liggen? bijv dat jvc een betere kwaliteit tape maakt? hier heb ik niet zo'n verstand van. Is hier iemand mee bekend misschien? Je hoort ook nog wel eens verschil in geluid als de tape loopt. Met name als ze wat ouder worden.

  Qua cassettebandjes had je "vroeger" toch ook altijd wel kwaliteitsverschil! (in levensduur dan voornamelijk)
 • Alhoewel een aantal van de posters er van overtuigd zijn dat de tape invloed zou hebben op de beeld kwaliteit is dit bij een digitale camera praktisch uitgesloten.
  Een digitale camera leest en schrijft immers enen en nullen en geen analoge informatie.
  Analoge informatie zoals bij 8MM en HI8 is zeer zeker onderhevig aan het medium waarop wordt geschreven maar bij digitale systemen maakt het niets uit: een serie data bv: 1-0-1-0-1-0-0-1 wordt nu eenmaal op deze manier gelezen en dit kleine brokje data vertegenwoordig een specifiek beeld en daar is niets aan te veranderen.
  Maw: een digicamcorder leest beeld, exact zoals het op de tape is gezet, of hij leest het niet.
  Als de gemelde theorie enige waarheid zou bevatten dan zou het immers bv ook uitmaken op wat voor merk cd je je vakantie fotos van je digi fotocam brand, maw: op een fuji cd zouden je fotos "scherper" zijn?, onzin natuurlijk.

  Wat wel zeer zeker van belang bij de tapekeuze: tape wordt voorzien van een (droog) smeermiddel om de tape soepel te laten lopen en het is ondertussen langzaam aan bekend aan het worden dat er tussen de verschillende fabrikanten ook verschillende smeermiddelen worden gebruikt die (kennelijk) niet geheel compatible met elkaar zijn.
  Dat betekent dat als je eerst sony tapes gebruikt en daarna bv jvc dat je het risico loopt dat de smeermiddelen met elkaar reageren en de koppentrommel vervuilen met "sludge", een soort aanslag die er erg moeilijk vanaf gaat.
  Het advies is daarom: gebruik 1 en hetzelfde merk tape en geen merken door elkaar, nooit.
  Welk merk?: dat doet er niet zo toe, waarschijnlijk ben je wel het beste af met het merk van je camcorder maar je kunt ook wel voor een "vreemd" merk gaan, zolang je altijd maar dezelfde gebruikt…
 • Het wordt nog een leuke discussie….

  @Rwilligen:
  Met JVC heb ik nu geen goede ervaringen, maar om sludge te voorkomen mag ik niet overstappen naar een ander merk? Dan blijf ik dus hangen met rottige opnamen. Ik denk toch dat ik maar eigenwijs ga zijn, en toch voor Sony ga.
  Aangezien ik ook strepen had, denk ik toch echt dat de tape zelf en niet de opname, verrot was.

  Groetjes… Willem
 • Willen-Jan: het is niet zozeer het eenmalig wisselen wat problemen oplevert, het is het continu door elkaar gebruiken van verschillende merken tape wat problemen veroorzaakt.

  En iedere keer als je tapes koopt sta je voor de keuze: jvc? sony? tdk?, welke is nu het goedkoopst?, welke kan ik nu krijgen?

  Die keuze zou je eigenlijk gewoon 1 x moeten maken en daar dan ook bij blijven en niet meer wisselen.

  Ik denk dat als je eenmalig wisselt het verstandig zou zijn om voor het andere merk te gebruiken er eerst een schoonmaak tape door heen te laten lopen een goede actie is.
  Ook met het gebruik van schoonmaak tapes moet je voorzichtig zijn: het liefst van het merk van de camera en niet vaker dan nodig is; een schoonmaak tape schuurt min of meer de kop schoon en veroorzaakt in die 15 sec meer slijtage dan gewone tape in vele uren doet.
  Voor diegene die er ook nog nooit over nagedacht hebben: een schoonmaak tape gebruik je maar 1X, daarna gooi je hem weg en koop je weer en nieuwe.
  Een schoonmaak tape met een "speelduur" van 5 minuten is dus 5 minuten te gebruiken en daarna gooi je hem weg.

  De discussie op het net over dit fenomeen is overigens nog lang niet uitgewoed, hoofdzakelijk omdat camera EN tapefabrikanten weigeren een uitspraak te doen behalve de bekende: "gebruik alleen merk X tapes voor optimale prestaties en levensduur" waarin merk X het merk is van de camera..

  http://www.google.nl/search?q=tape%2Blubricant%2Bdv&ie=UTF-8&hl=nl&btnG=Google+zoeken&lr=
 • Hoi RWilligen,

  Dank je wel voor je uitvoerig antwoord. Ik denk dat ik er nu wel uit ben: ik denk dat ik over ga stappen naar Sony, en dat ik op dat merk blijf hangen. Er zit wel wat in de gedachte dat merk tape en merk camera op elkaar zijn afgestemd. Maar de bandjes die ik nu gebruik, kreeg ik gratis bij de aanschaf van de camera (heb ik erbij gekletst).

  Je opsomming over de cleaning tape: ik zal hem zeker niet te vaak gebruiken, meestal gebruik ik hem alleen als de camera daarom vraagt. Het is inderdaad een schuurmiddel, die tape.

  Nog een goed Pinksterweekend!

  Met vriendelijke groeten,
  Willem-Jan

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.