Vraag & Antwoord

Videobewerking

alle avi's gelijk ???

Anoniem
rwilligen
5 antwoorden
 • Ik wil mijn videobanden bewaren op dvd, eerst 1 op 1 overzetten en dan wellicht later een film met menu's enz ervan maken (en dus alleen gedeelten van de film).

  Ik heb een studio dc10kaart om te capturen. Als ik ga capturen met Pinnacle studio 7 en dan de film opsla in het AVI formaat, kan ik deze film dan later ook met andere programma's bewerken of kan dat alleen met Pinnacle ???

  Het is mij namelijk een keer overkomen dat ik een AVI niet in kon lezen in een ander videobewerkingsprogramma. Is er een manier om dat soort situaties te voorkomen ????

  of is het slimmer om in een ander formaat op te slaan—ik wil geen kwaliteitsverlies door comprimering
 • Gezien het doel, dvd, zit je goed als je alles, op de een of andere wijze, definitief naar dvd-conform mpeg-2 omzet en het zo bewaard voor later.

  Of het capture-formaat van de dc10 (mjpeg?) ook verwerkbaar is zonder de (specifieke) software van Pinnacle behorend bij de dc10 is een kwestie van uitzoeken. RWilligen (forum-lid en moderator) weet dit misschien direct te vertellen.
 • De DC10+ captured in MJPEG compressie formaat.
  Zonder installatie van een MJPEG codec zul je op een ander systeem niets met de video aan kunnen vangen.
  Met installatie van zo'n mjpeg codec is er nix meer aan de hand en is de video in ieder willekeurig programma te bewerken, zei het wel zonder de voordelen van de studio software.

  Het grootste voordeel is het zogeheten "smart renderen" waarbij video in edit alleen daar opnieuw berekend wordt waar het noodzakelijk is.(in bv overgangen,effecten enz)
  Daar waar het niet nodig is worden de video frames 1:1 gekopierd zonder verlies.

  Dat spaart render tijd en kwaliteit.

  Al met al besparingen welke te missen zijn aangezien tijd relatief is en het verlies aan kwaliteit is beperkt.
  Een demo mjpeg codec vind je hier: http://www.pegasusimaging.com/picvideomjpeg.htm , bij de-compressie merk je niets van de demo-status, bij het maken van avi's komt er een watermerk door de video te staan.
  Andere mjpeg codec's doen het ook wel goed, Morgan en Maninconcept zijn andere fabrikanten.

  Zou je willen opslaan in een zeer universeel formaat welke ook uitstekend te editten is dan zou je kunnen kiezen voor DV-avi.
  DV-avi is op iedere windows pc en MAC af te spelen/bewerken.

  Het omzetten van dc10 avi's naar dv-avi is echter een tijdrovend klusje waar strikt genomen een aantal problemen aan kleven.
  De data grootte van dv-avi is bovendien ook niet echt compact, het is welliswaar kleiner dan de dc10-avi's(in volle kwaliteit) maar nog altijd behoorlijk fors.

  Jaap H haalde mpeg2/dvd al aan en dat is je andere optie, het levert ,relatief,compacte files maar is moeilijker te bewerken zonder verlies.
 • Op basis van jullie advies (waarvoor mijn dank) zou ik nu dus kiezen voor een bepaalde codec.

  Moet ik dan bij het capturen al aangeven welke codec ik wil gebruiken of heb ik daar pas later mee te maken
 • bij het capturen zo hoog mogenlijke kwaliteit aanhouden!!!
  Kijk anders eens op www.videoforum.nl
  Succes

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.