Vraag & Antwoord

Videobewerking

Configuratie advies voor videobewerking

Anoniem
Long John
7 antwoorden
 • Wil beginnen met digitaliseren en bewerken van analoge video opnames en vraag me af of mijn huidige systeem toereikend is.
  Asus P4T-E moederbord met Intel 850 chipset en socket 478 (Northwood). P4 processor op 1500mhz, 256 Mb Rimm (Rambus) geheugen, 40Gb harddisk, Videokaart: Creative Geforce4 TI4200.
  Overweeg een tweede harde schijf aan te schaffen (hoe groot?), de Hauppauge WinTV PVR 250 voor capturen, een DVD-brander en een PCI kaart met USB 2.0 en Firewire. Al met al een behoorlijke investering en daarom de vraag of dit verstandig is, of dat ik beter een compleet nieuw systeem kan aanschaffen.
  p.s. mijn zoon speelt graag een spelletje.
 • Ik zou overwegen een dvd-recorder aan te schaffen. Dan kun je met de camera opgenomen beelden of videobanden direct overzetten op dvd en de dvd-vob-bestanden op je pc bewerken met vob-editting software.
  DVD-recorders zijn er al vanaf € 300 en je kunt dan ook tv-programma's op dvd opnemen.

  Je hebt dan alleen een grotere harde schijf nodig en dvd-brander.
  het recoderen en branden laat je 's nachts doen. Capaciteit processor maakt dan niet veel meer uit.
 • Processor is niet een van de krachtigste meer en uitbreiding van 256MB naar 1024MB intern RAMBUS geheugen is een kostbare zaak. Dus upgrade van huidige systeem lijkt me niet echt verstandig.
 • De cpu is idd niet 1 van de snelste maar zou voor opname mbv de pvr250 wel genoeg moeten zijn.
  Evengoed: een wat snellere erin kan geen kwaad en als je zo iets wilt doen dan is nu wel het moment daarvoor aangebroken omdat je bord maximaal 400 Mhz bus draait en 400 mhz-bus cpu's beginnen schaars te worden…
  400mhzbus cpu's zijn gemaakt tot 2.6 Ghz en daarmee maak je het systeem toch wel weer aardig wat rapper en weer aardig up-to-date
  Intel-link

  256 MB houd ook niet over maar is zoals gezegd duur om te upgraden, of je moet 2e hands wat op de kop tikken voor een zacht prijsje.
  Evengoed is die 256 mb geen belemering om te kunnen video-bewerken en opnemen, voor opname is de hoeveelheid zelfs meer dan voldoende en zal meer geheugen geen verbetering brengen.

  Blijft de harde schijf en die is wat aan de kleine kant , 80-120 GB of meer is toch wel lekker als je meerdere uren video wilt opnemen.
  Op DVD-datarate van 6000 Kbs past er op 80 GB 30 uur video.
  Dat betekent dat er eigenlijk niet meer dan 15 uur op past want als je 15 uur video wilt bewerken dan moet je dat ook weer wegschrijven naar 15 GB, je kunt dus meestal niet meer dan de helft gebruiken en de rest moet je leeg laten zodat je nog kan bewerken.
  15 uur= 5 VHS banden

  Ik zou beginnen met een wat grotere HD te kopen en het is te proberen , en dan schuin me oog gericht houden op marktplaats.nl daar komen meestal wel geschikte cpu's voorbij voor een zacht prijsje zolang je maar geen haast hebt, geduld wordt dan meestal wel beloond.
 • Bij video-bewerking geldt een beetje: ook het snelste/beste is niet snel/goed genoeg doordat je te maken krijgt met mogelijk grote bestanden, bijna onuitputtelijke mogelijkheden tot beeld-manipulatie die ook in de meest complexe vorm het mooist te bewerken zijn als het 'realtime' kan worden gemaakt (alleen mogelijk met de snelste processor / meerdere processoren tegelijk) en nog veel meer, teveel om op te noemen………

  Ga je echter uit van de beschikbare hardware met als toevoeging de PVR-250, dan is daarmee zeker goed te werken. Doordat je gaat editen op in mpeg-2 gecodeerde video-data (van de PVR-250 hardware mpeg-2 encoder) is de omvang van de bestanden relatief bescheiden (circa 2,7 gigabyte per uur bij 6 megabits per seconde (video data) + 224 kilobits per seconde (audio data)). Hierdoor is een 40 gigabyte harde schijf dus goed bruikbaar.

  Het editen gaat goed met 256 MB geheugen en relatief eenvoudige programmatuur, wil je werken met de allerfraaiste software zoals Adobe's Premiere Pro met mpeg-2 mogelijkheid (via plugin) dan is uitbreiding aan te raden om snelheid te behouden. Proberen kan echter altijd (diverse probeer-versies zijn gratis te downloaden) waardoor je kunt constateren of de uitbreiding echt nodig is; vaak werkt het wel maar niet heel soepel.

  Ook op genoemde hardware is een spel goed te spelen, maar de gewenste mogelijkheden kunnen updaten naar een veel sterker systeem rechtvaardigen. Geld speelt een rol. (?) Gewenste uitbreidingen zijn vooral tweedehands voordelig te verkrijgen en dan beschik je over een voordelige mogelijkheid tot uitvoeren van het beoogde.
 • Snelheid is relatief, voor het uiteindelijke resultaat is alleen de kwaliteit van de coder die je gebruikt van belang!!

  Je kunt beter investeren in een goede coder dan in snelheid want wat heb je nu aan een resultaat wat je snel neerzet maar met een minder mooi beeld???

  Veel geheugen zegt ook niet alles omdat het coderen het meeste werk plaatsvind in de Cashe van de cpu alleen als er heel veel gemonteerd wordt is de combinatie van een snelle schijf en geheugen bepalend. Wanneer je bv een avi naar Mpg2 omzet is dat totaal niet van invloed hoe veel geheugen je ook hebt…
 • [quote:e10d349b45="Long John"]Snelheid is relatief, voor het uiteindelijke resultaat is alleen de kwaliteit van de coder die je gebruikt van belang!!

  Je kunt beter investeren in een goede coder dan in snelheid want wat heb je nu aan een resultaat wat je snel neerzet maar met een minder mooi beeld???

  Veel geheugen zegt ook niet alles omdat het coderen het meeste werk plaatsvind in de Cashe van de cpu alleen als er heel veel gemonteerd wordt is de combinatie van een snelle schijf en geheugen bepalend. Wanneer je bv een avi naar Mpg2 omzet is dat totaal niet van invloed hoe veel geheugen je ook hebt…[/quote:e10d349b45]

  Snelheid is ook bepalend voor het gemak en de snelheid waarmee je een project kunt verwezenlijken. Bijvoorbeeld het in realtime kunnen previewen werkt erg prettig doordat het gewenste resultaat direct te beoordelen is.

  Vanzelfsprekend hoeft je geen concessies te doen aan de beeldkwaliteit op een trager systeem, de verwerkingstijd bij het encoderen/renderen is slechts langer.

  Veel geheugen is inderdaad niet nodig, genoeg wel. Dit is vanzelfsprekend meer bij de uitgebreidere software. VirtualDub werkt prima op een Pentium3@450MHz en 128MB en M$Windows98. Pak je het grootser aan met b.v. Adobe's Premiere Pro, After Effects en Encore dan is b.v een Pentium4@3GHz en MsWindowsXP en 1GB geheugen beter.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.