Vraag & Antwoord

Videobewerking

Wat te kiezen.. Avi of Mpeg

Anoniem
rwilligen
15 antwoorden
 • Ik word er onderhand niet meer wijs van…

  Ik heb 2 soorten bronnen:
  1) DV (sony camera)
  2) Digital 8 (ook sony)

  Tot nu toe heb ik het beeld altijd gecaptured met Pinnacle St. 8 met als opname-instelling DV. En inderdaad 2Gb per 9 minuten. Deze beeldkwaliteit is prima, maar wel enorme bestanden dus. Hij slaat het op als .avi

  Nu wordt er op dit forum vaak gezegd dat avi minder is dan mpeg..?

  Ik kan dus ook voor mpeg kiezen bij studio 8 en dan bijvoorbeeld Topkwaliteit kiezen (dvdkwaliteit), bitrate 6000

  Wat is hier nu het voordeel van????

  Of ben ik toch beter af met DV
 • [quote:0c877be7e6="sander16v"]Ik word er onderhand niet meer wijs van…

  Ik heb 2 soorten bronnen:
  1) DV (sony camera)
  2) Digital 8 (ook sony)

  Tot nu toe heb ik het beeld altijd gecaptured met Pinnacle St. 8 met als opname-instelling DV. En inderdaad 2Gb per 9 minuten. Deze beeldkwaliteit is prima, maar wel enorme bestanden dus. Hij slaat het op als .avi

  Nu wordt er op dit forum vaak gezegd dat avi minder is dan mpeg..?

  Ik kan dus ook voor mpeg kiezen bij studio 8 en dan bijvoorbeeld Topkwaliteit kiezen (dvdkwaliteit), bitrate 6000

  Wat is hier nu het voordeel van????

  Of ben ik toch beter af met DV[/quote:0c877be7e6]
  AVI en MPEG zijn beide compressie codecs, dat houdt in dat in beide gevallen compressie wordt toegespast. De codering van MPG is beter en daardoor krijg je met dezelfde bestandsgrootte beter beeld als je MPG codeert, of kleinere bestanden indien je dezelfde kwaliteit aanhoudt…….Máár het AVI-formaat waar Pinnacle naar verwijst is AVI-ongecomprimeerd, echter die vermelding laten ze weg. Het DV-formaat (AVI) waarmee gewerkt wordt is de maximale kwaliteit en groote en is bedoelt als ruw materiaal voor je film, als hij af is, codeer je hem meetsal naar MPEG2 (DVD) of MPG.
 • Is deze Avi-ruw kwaliteit noodzadelijk om het te kunnen bewerken? Het is namelijk (bijna) ondoenlijk om deze ruwe info te bewaren op dvd, dat kost me mega veel dvd's.

  Ook zag ik ergens een opmerking van Rwillegen dat een DV bandje een betere optie is dan DVD. Waarom eigenlijk, ik wil juist van die bandjes af
 • Lees eerst de faq , het deeltje "wat is video eigenlijk".

  Kort: je bent , hoe dan ook, het beste af met dv-avi.

  zowel avi als mpeg zijn container formaten, dwz de aanduiding avi of mpeg zegt alleen maar: dit is video en audio in een avi of mpeg doosje.
  WAT voor video/audio er in dat doosje zit weet je dan nog niet.

  Zowel de video als audio in het container doosje kunnen gecomprimeerd zijn en de compressie (soort en omvang) bepalen de kwaliteit.

  DV-avi is een avi met daarin video met DV compressie(25 Mbit/sec) en audio in ongecomprimeerde wav(1536 Kbit/sec).

  DVD-Mpeg zoals jij tegenkomt in studio is Mpeg2 video(max 8Mbit/sec) en mpeg1-layer2 audio(max 384 Kbit/sec in een mpeg container.

  Zowel de video als audio zijn in dv-avi dus superieur tov dvd-mpeg2, hoofdzakelijk wordt dit veroorzaakt door de veeeel grotere datastroom (bitrate) van dv-avi met als resultaat idd veel grotere bestanden, voor niets gaat alleen de zon op….

  Dan het verschil wat voor jou van belang is: bij dv-avi bestaat de hele video uit allemaal dezelfde soort plaatjes nl zogeheten key of I-frames.
  Key of I-frames zijn videoframes waarin het beeld is opgeslagen met een soort jpeg achtige techniek, ieder frame is dus min of meer een soort foto.

  Bij mpeg bestaat de video uit I en B en P frames, de B en P frames zijn geen fotos maar zijn meer zeg maar een soort text files waarin wordt omschreven in hoevere deze frame afwijkt tov de laatste I-frame die gespeeld is.
  In een B of P frame is dus niet daadwerkelijk een foto aanwezig.
  Zodoende kun je met video bewerkings programma meestal niet knippen en/of plakken op een B of P frame en dat is knap irritant.
  Er zijn wel programmas die het wel kunnen maar dan alleen via een truuk.
  Allemaal moeilijkheden waar je niet echt op zit te wachten en daarbij opgeteld het feit dat de kwaliteit van DVD-mpeg slechter is dan DV-avi maakt de keuze makkelijk.

  Blijft alleen het opslag probleem: waar laat je die enorme dv-avi bestanden?
  Nou: op een dv tape dus.
  1 DV tape kan ong. 13 GB aan dv-avi bevatten(1 uur) en wint het daarmee van dvd, ook wat betreft prijs (wat kost 1 dv tape en wat kosten 4 DVD's?).
  Blijft betrouwbaarheid: tape algemeen heeft een bewezen betrouwbaarheid en zeker dv tape is erg betrouwbaar, een levensduur van 20 jaar kun je zonder problemen verwachten en waarschijnlijk is 30 tot 40 jaar(of meer?) ook nog haalbaar zie het dat er dan mischien wel enige dropouts zullen optreden. hoe dan ook zal die tape leesbaar blijven totdat het punt komt dat de tapedrager uit elkaar valt.

  Bij dvd's is dat allemaal nog niet zo zeker, hoe lang denk jij dat een dvd zal meegaan?, durf je die gok te nemen?, en wat als die dvd niet leesbaar meer is? als je dvd speler dat schijfje als "onleesbaar" blijft uitspugen wat dan?
  Wel eens van cd-rot gehoord?, een dvd is gewoon een cd waarvan de data dichter op elkaar staat, dus nog gevoeliger voor storingen….

  Als laatste: wil je ondanks de nadelen toch opslaan op dvd doe het dan als volgt; capture in dv-avi en bewerk de video zoals je wilt, save de video als dv-avi.
  Gebruik TMPGenc 2.5 voor het coderen naar mpeg met de volgende instellingen:
  Template: DVD-PAL/ CBR mpeg1/layer2 audio ,kies in het laatste venster
  voor 8000 kbs video en 384 kbs audio, resolutie op 720x576, klik dan op expert en ga naar het tapblad "gop structure" en zet een vinkje bij "output bitstream for edit(closed gop)"
 • rwilligen: wederom een keurige uitleg.

  Alleen het probleem bestaat als je films captured voor bijv een vereniging, die geen DV-bandjes kan afspelen maar wel een dvd-speler heeft.

  Dan moet je bijv. die zeer goede dv-avi films wel op DVD gaan fikken en cd-rot op de koop toenemen. En het mpeg-formaat op dvd is dan van stukken mindere kwaliteit.

  Er is dus geen ander formaat opslag waarmee dv-avi kwaliteit gehaald wordt, die je kan wegschrijven op dvd. Dat is jammer.

  Hoe denk jij over Cinema Craft Encoder (CCE). Dit schijnt goede kwaliteit op te leveren of niet ?
 • De light versie van cce doet het net zo goed als tmpgenc(heb ik al eens getest-zie de faq) maar mist dan functionaliteit tov tmpg (mpegtools-write to…) en de pro uitvoering doet het wel beter en sneller maar het verschil in kwaliteit is marginaal en het ding kost een kapitaal.
  Ik denk zelfs dat het snelheids verschil wel met tmpg V3 wel min of meer is opgeheven, kan dat niet met zekerheid zeggen aangezien ik V2.5 gebruik en V3 geeneens geprobeert heb daar je dan eerst Wmediaplayer 9 moet installeren en daar begin ik niet aan.
  Bovendien vind ik V2.5 alles hebben wat ik nodig heb en de uitgave van V3 dus niet de moeite waard.
  Het enigste wat me wat versie 3 betreft over de streep zou kunnen trekken is een Premiere plugin maar dan wel voor premiere versie 6.5 want premiere Pro gebruik ik ook niet omdat ik geen XP draai.

  Wat betreft het dv-avi verhaal; ik wil nix dicteren maar alleen wat bewustheid kweken bij gebruikers om niet klakkeloos ergens op te vertrouwen.
  Natuurlijk is een dvd een prima medium om je films te verspreiden maar je moet daarbij niet er vanuit gaan dat je evt later nog iets met die dvd kan doen en dus maar de dv tapes weg gooien/overspelen.
  de dv tape is je originele bronmateriaal en dat gooi je NOOIT weg.
  Ook als je een film tot een project monteerd is het verstandig om altijd als eerste de compleet gemonteerde film terug te schrijven naar dv tape en deze zuinig te bewaren.
 • even off-topic: hoezo pertinent geen Wmplayer 9 ? (ivm drm en microsoft-"bezoek" ?)
 • Ik heb wmp9 niet nodig en het programma veroorzaakt een zooi overhead.
  De standaart wmp 6.4 die in w2k zit geeft me alles wat ik nodig heb, niets meer en niets minder.
  Ik heb begrepen dat msoft min of meer de boodschap heeft begrepen en wmp10 schijnt daadwerkelijk een verbetering te zijn, dat wacht ik dus af en wellicht dat ik die wel adopteer….
  Zie het een beetje in hetzelfde licht als alle office varianten die na office 97 zijn uitgekomen; geen van de versies daarna brengt mij als thuis gebruiker iets waar ik op zat te wachten, waarom dan upgraden?
  Idem met tmpgenc; versie 2.5 is wat mij betreft al zo perfect en nagenoeg bugvrij, ik zie geen reden om te upgraden, als er al kwaliteits verbetering is dan is die marginaal en loont miz de uitgave niet of nauwelijks.
 • Nou ik heb wmp 10 en is een aanrader. Ben tevreden en moet zeggen dat het qua overhead meevalt en heeft MS het idd voor mekaar.
 • [quote:cc17b6233d="Venzent"]AVI en MPEG zijn beide compressie codecs[/quote:cc17b6233d]Nee! Het zijn "containers", die streams bevatten die weer met een codec gecomprimeerd zijn.
 • Goh, dat wist ik niet…..
 • [quote:6023b1e173="<?pc>"][quote:6023b1e173="Venzent"]AVI en MPEG zijn beide compressie codecs[/quote:6023b1e173]Nee! Het zijn "containers", die streams bevatten die weer met een codec gecomprimeerd zijn.[/quote:6023b1e173]

  Bedenk hierbij het verschil tussen avi en mpeg: avi duidt slechts op een bepaalde manier waarop de audio en de video in de file worden opgeborgen, terwijl mpeg (voornamelijk) duidt op de encodering van de video volgens een methode ontwikkeld door de MPEG(Motion Pictures Expert Group).
 • Hallo
  jullie hebben het allemaal over dv tape maar ik capture analoog via een hp dvd movie writer dc 4000 die schrijft de film gelijk naar mpeg2 maar is het dan zo dat ik beter via mn dc 10+ kaart in avi kan capturen? Blijft er bij het maken van een dvd dan mooier materiaal over?

  groet rene
 • Dat hangt uiteraard af van de maximale kwaliteit waarin het HP apparaat kan capturen.
  Ik ken het apparaat alleen maar van een testje uit een blad.

  Het is om te beginnen altijd verstandig om eerst eens de manual goed door te lezen zodat je exact op de hoogte bent van alle instellingen van een apparaat en welk effect deze op de kwaliteit hebben.
  Als het hp apparaat kan opnemen in mpeg2 kwaliteit volgens dvd profiel met 8000 kbs (8 Mbs) dan is er meestal niet zoveel meer te wensen wat betreft kwaliteit.
 • ok dat is duidelijk
  eerlijk gezegd dacht ik dit ook al maar begon te twijfelen door het verhaar dat avi alle plaatjes opneemt vandaar

  trouwens heeft het wel zin om een analoog bandje op te nemen met 8000 kbs dit ivm met de relatief slechte kwaliteit van analoog (dan heb ik het vooral over mijn bandjes hoor)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.