Vraag & Antwoord

Videobewerking

Audio/video niet synchroon met Magix/PCTV

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Voor video-opnamen gebruik ik een Pinnacle PCTV-kaart. Ik kan een opname maken (A) vanuit Pinnacle PCTV Vision (versie 2.75). Het resultaat is dan een mpg-bestand dat ik kan importeren in Magix Film op CD en DVD (versie 2.0.4). Of (B) direct in Magix Film op CD en DVD. Het resultaat is dan een MXV-bestand.
  In beide gevallen loopt het geluid niet synchroon met het beeld. Het verschil wordt steeds groter. Het heeft dus geen zin om het geluid los te importeren en te verschuiven ten opzichte van het videospoor.
  Ter informatie:
  * in geval van A kan ik de film ook afspelen met PCTV Vision. Geluid en beeld lopen dan wel synchroon. Het lijkt er dus op dat Magix Film op CD en DVD de timing van het mpg-bestand niet goed interpreteert.
  * als opnamedriver gebruik ik "Pinnacle WDM PCTV Video Capture (DV + DShow)". Een andere driver is er niet.

  Wie kent dit probleem en weet er een oplossing voor?
 • Er schijnen fouten te zitten in Pinnacle PCTV exemplaren las ik ergens anders, maar hoeft in dit geval niet zo te zijn. Misschien kun je het voorkomen op te nemen in mpg: neem in dv-avi op. Mpg is vaker een bron van synchronisatie problemen heb ik begrepen.
 • Jaap, bedankt voor je reactie. Ik heb je advies opgevolgd, maar het werkte helaas het niet (nog steeds hetzelfde probleem).

  Volgens Magix bevat het beeldspoor van een MPEG meestal foutjes, terwijl het geluidspoor doorgaans foutloos is. Het gevolg is dat "Magix Film op CD en DVD" bij het inlezen en splitsen van beeld en geluid beeldframes weggooit. Het beeldspoor wordt daarom korter dan het geluidspoor, zodat het geluid achter gaat lopen op het beeld.

  Leuk, maar wat doe je er nu aan???? Ik merk verder op:
  * bij mijn opnamen heb ik nooit dropped frames gezien, dus vraag ik mij af of er uiteindelijk wel frames worden weggegooid.
  * als ik direct vanuit Magix opneem loopt het beeld inderdaad voor op het geluid. Maar als ik met PCTV Vision opneem en de MPEG in Magix inlees, is het net andersom.
  * als het volgens Magix zo logisch en normaal is dat er foute beeldframes zijn, waarom zorgen ze dan niet voor een oplossing. Ik neem aan dat veel meer gebruikers last van dit probleem hebben. Zoals het nu is, is het programma onbruikbaar.
 • Het probleem komt , hoofdzakelijk, voort uit het het gescheiden zijn van de audio en videokaart.
  De video komt je pc binnen via de pctv kaart, de audio via je audiokaart.
  Beide kaarten hebben een eigen klok generator voor het aanmaken van het sync signaal waarop de video of audio getimed wordt weggeschreven.
  De twee klok generatoren werken onafhankelijk van elkaar en zijn niet gesynchroniseerd met elkaar en kunnen dus ( en zullen dus)uit elkaar gaan lopen.
  Bij het opnemen is dat geen probleem maar bij het afspelen wordt de audio en video op een vast , wel gesyncroniseerd signaal, afgespeeld.
  Resultaat; de audio en video lopen uit elkaar.


  Een getallen vb: de video loopt op 100 en de audio ook, de opname van de video gebeurt op 101 en de audio op 99, nog nix aan de hand.
  Maar nu afspelen: de video die op 101 is opgenomen wordt afgespeeld op 100 en loopt dus te langzaam, de audio die is opgenomen op 99 wordt afgespeeld op 99 en loopt dus te snel.
  Bijkomend probleem: bij de opname is de klok niet vast en schommeld, loopt op,loopt af enz enz
  Nog een bijkomend probleem: evt frame-loss door sync fouten of andere oorzaken.
  Alles optellen: puinhoop.

  Een vervelend probleem wat met iedere gescheiden audio/videocapture kaart aanwezig is , soms erg ,soms minder erg of helemaal niet.
  Het probleem kan beter worden met andere drivers en dan niet alleen van de pctv kaart maar ook en vooral van het mobo en de audiokaart.
  Verder is pinnacle erg eigenwijs en is het een niet geheel onbekend verschijnsel dat pinnacle kaarten eigenlijk alleen goed te gebruiken zijn met pinnacle software.
  De capture driver laat bij pinnacle idd bij het te veel uit elkaar lopen frames vallen om de boel in sync te houden.
  De gevallen frames worden gemarkeerd in de avi-stroom en bij het afspelen/bewerken kan de software hier dan rekening mee houden en evt missende frames gewoon kopiern van de voorgaande.
  Als magix de gemarkeerde lege ruimtes niet goed interpreteerd dan heb je een probleem, uiteraard herkend de pinnacle sofwate wel de missende frames en vult ze netjes aan door de voorgaande frame te kopieren.

  Oplossing: gebruik pinnacle software, evt kun je proberen om in een pinnalce programma de capture file weg te schrijven naar de dv-avi norm en vervolgens het dv-avi bestand in magix te bewerken.

  Overigens: het niet erg stabiel lopen van een klok generator is meestal een teken van een te zwaar belast systeem, maar ook een te zwakke voeding kan rottigheid trappen.
  Probeer eens zo min mogelijk software te draaien tijdens capture of nog beter; maak op een aparte harde schijf een andere windows aan met alleen de capture software en kijk of het probleem verbeterd.
  Andere opties: ruk eens alle overbodige hardware(webcam, harde schijven,dvd/cdrom,scsi kaarten,ide kaarten,modemkaarten enz enz) uit de pc en nog eens proberen.
  Of: probeer eens in een lagere resolutie/kwaliteit op te nemen.
  Door goed te kijken wat er gebeurt tijdens bovenstaande testjes kun je wellicht concluderen wat je kan doen om het probleem te verminderen.
 • Hartelijk dank voor het uitgebreide en duidelijke antwoord. Ik zie veel aanknopingspunten waar ik mee aan de slag kan. Het zal wel enige tijd vergen om de diverse adviezen uit te proberen, maar ik kom er op terug en zal laten weten wat de resultaten zijn.
 • Met deze speciale driver had ik het probleem niet meer, kan je even proberen.
  Wel moet je alle Pinnacle software en drivers eerst verwijderen.
  http://btwincap.sourceforge.net/
 • Ik ken deze driver en heb hem ook al eens geprobeerd. Probleem daarbij was dat de installatie van deze driver de oude driver ("Pinnacle WDM PCTV Video Capture (DV + DShow)") verwijdert, waardoor PCTV Vision niet meer werkt.
  Het zou overigens best kunnen dat deze driver het inderdaad beter doet (heb ik niet geprobeerd). Als iemand een mogelijkheid weet om deze generieke BT8x8-driver NAAST de bestaande Pinnacle driver te installeren, dan hoor ik het graag.
  Of is er wellicht een alternatief TV-kijkprogramma die met de BT8x8-driver werkt?
  Of kan iemand een andere capturekaart aanbevelen (ook met TV-tuner), waarbij video en audio niet gescheiden zijn?
 • Het heeft even geduurd, maar ik heb de meeste (uitvoerbare) adviezen nu uitgeprobeerd. Dat houdt in:

  1) Lagere opnamekwaliteit of juist in DV-AVI opnemen.
  Loste het probleem niet op. Ik heb overigens diverse indicaties dat mijn PC een normale capture kwaliteit makkelijk aankan (geen dropped frames, CPU niet 100% belast, harddisk-LED knippert niet op maximale snelheid). De voeding is zeker weten krachtig genoeg. Er zit weinig PCI-hardware in (alleen de PCTV-kaart. Bijna alles is onboard) en voor het wegschrijven van de opnamen gebruik ik een aparte harddisk.

  2) Alle overbodige hardware en toepassingen uitschakelen (denk ook aan virusscanner en LAN-adapter)
  Loste het probleem niet op.

  3) Andere (laatste) drivers installeren.
  Had ik al gedaan (behoudens "mobo": ik weet niet wat dat is).

  4) Generieke BT8x8-driver gebruiken.
  Bij opnemen vanuit Magix Film op CD en DVD blijft het probleem aanwezig.
  Met VirtualDub kan ik wel goede opnamen maken. Als ik de (ongecomprimeerde) AVI-file bijvoorbeeld in Windows Mediaplayer afspeel, blijft het geluid goed met het beeld synchroon lopen.
  De betreffende file wordt door Magix Film op CD en DVD echter niet goed ingelezen: na een goed begin van enige minuten bevriest het beeldspoor (het geluid loopt gewoon door, maar het beeld blijft stilstaan).

  5) Pinnacle software gebruiken.
  Ik heb een 30-dagen demoversie van Studio 8.2 geprobeerd. De generieke BT8x8-driver moest daarbij weer plaatsmaken voor de Pinnacle driver, want anders kon ik niet afstemmen op een station. Wat ik ik eigenlijk niet verwachtte: ook bij een opname vanuit Pinnacle Studio 8 ging het geluid steeds meer uit de pas lopen.

  Conclusies:
  -Fabrikanten als Magix en Pinnacle doen de zaken veel mooier voor dan ze zijn. Op de verpakking van hun filmbewerkingssoftware duidt niets erop dat problemen te verwachten zijn en worden ook geen specifieke capture-kaarten aanbevolen. Afgaande op de vermelde systeemeisen zou alles moeten werken, maar in praktijk blijkt dat niet altijd het geval.
  De helpdesk van Magix levert alleen een standaard antwoord en laat niets meer van zich horen als je terugmeld dat dit antwoord in jouw geval niet werkt.
  -100% Pinnacle is geen garantie voor succes.
  -Het feit dat opnamen soms wel goed zijn af te spelen in een player, maar niet goed ingelezen worden in de filmbewerkingssoftware, duidt er mijns inzien op dat het probleem in principe softwarematig op te lossen is. Jammer dat Magix en Pinnacle dit kennelijk niet kunnen/willen.
  -De ene AVI- of MPG-file is de andere niet. Ik heb meegemaakt dat een file wel onder PCTV Vision en/of in Magix is af te spelen, maar niet in Windows Mediaplayer, of andersom.

  Vragen:
  -Het verhaal over de niet synchroon lopende klokken lijkt mij zeer aannemelijk. Je zou dus een TV-tuner/capture-kaart moeten hebben die wel zowel beeld als geluid afhandelt. Wie kent een dergelijke (goed werkende) kaart?
  -In VirtualDub wordt je duizelig van alle codecs en kleursystemen die je kunt instellen. Is er een bepaalde set aan instellingen aan te bevelen? Of kun je zeggen dat bepaalde codecs voor bepaald soort beelden geschikt zijn? Ligt er niet ook een groot probleem in het kennelijke gebrek aan standaardisatie op dit gebied?
 • Mobo drivers zijn de drivers voor het moederbord.(mobo=MOederBOrd
  Je moet dan denken aan drivers die de chipset op het mobo sturen.
  De chipset is verantwoordelijk voor al het dataverkeer op het mobo en de aansturing daarvan is cruciaal.
  Logisch dus dat juist een update van deze drivers enorme verbeteringen (of verslechtering) teweeg kan brengen.
  Vooral zaken als stabiliteit van klok signalen en datastromen die daarop afgesteld worden maar ook timing van busmaster dataverkeer is afhankelijk v/d prestatie van de chipset.

  Welke drivers? ; dat hangt dus af van het merk chipset welke op je mobo zit.
  Er zijn grofweg maar een paar opties: Intel-VIA-SIS-Nvidia en dan heb je de meeste wel gehad.

  Je kunt op zoek gaan bij je mobo fabrikant, deze zou de driverset moeten aanbieden voor jouw mobo.
  Of: je gaat zelf rechtstreeks kijken bij de chipset fabrikant en zoekt op het chipsettype en nummer van je mobo.

  Eerste heeft als voordeel dat je zeker het juiste krijgt maar meestal wel een wat oudere "final" versie.
  Tweede heeft als voordeel dat je gegarandeerd de meest laatste "beta" (of Final) kunt downloaden die alle op dit moment bekende problemen indien mogelijk verhelpt.

  De chipset drivers van VIA heet "Hyperion 4-in-1" driver en is gewoon bij via te dl: http://www.viaarena.com/ en dan downloads/drivers in de bovenste knoppenbalk

  Want ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat jij een via chipset op je mobo hebt? iets met een KT133 chipset?
 • Klopt, ik heb een Epox KT600/VT8237 moederbord met een AMD Athlon XP 2400+ en een realtek ALC655 onboard sound (AC'97 ).

  In verband met het probleem met videocapture heb ik bij Epox de Hyperion 4in1 driver versie 4.53 opgehaald en geïnstalleerd.

  Ik herinner me overigens dat de verkoper van mijn systeem het had over een BIOS-instelling om het DDR400 geheugen synchroon te laten lopen met de processor. Ik kon kiezen: of het geheugen op maximale snelheid maar niet synchroon met de processor of op iets lagere snelheid, maar dan wel synchroon met de processor. Het laatste zou een betere performane geven en is ook waar, naar ik mij herinner, voor gekozen is.
 • En?, beter?
 • Nee, sorry, dat had ik wat duidelijker moeten aangeven: ik heb mij in arrenmoede maar tot dit forum gewend nadat ik de mij bekende opties al had geprobeerd. Het installeren van de Hyperion 4in1 driver versie 4.53 was daar één van. Dus nee, dat gaf geen verbetering.
 • Te proberen: in welk slot zit de tv kaart?
  Probeer deze eens in het eerste slot direct naast de agp kaart te plaatsen.
 • Ik heb de PCTV-kaart nu direct naast het AGP-slot. Bij een proefopname van 1 uur vanuit Pinnacle Studio 8.2 (demoversie) liep het geluid aan het begin volledig synchroon (zoals gebruikelijk) en aan het eind ca. 1 seconde voor op het beeld.

  Ik kan niet zeggen of dit een verbetering is ten opzichte van de eerdere situatie, want ik heb tot op heden nog nooit de afwijking kwantitatief vastgesteld. Bovendien kan ik me voorstellen dat de afwijking afhankelijk is van het type opname (o.a. beeldkwaliteit).

  1 seconde afwijking op 3600 is percentueel natuurlijk zeer gering, maar voor de kijker is het een onacceptabele afwijking (het beeld klopt totaal niet bij wat je hoort: dit luistert nauw op een fractie van een seconde!).

  Ik heb zojuist nog een verkoper van een goede PC-shop gesproken en die kende het probleem. Het zou meer toeval dan uitzondering zijn als je dit probleem niet hebt. Zeker alle low budget oplossingen zouden dit probleem hebben en alleen met monnikenwerk kan het geluid fragmentje voor fragmentje weer synchroon geschoven worden. Mogelijk dat duurdere video editing merken het probleem wel onder de knie hebben, maar garanderen durfde hij het niet. Ofwel: anno 2004 is het opnemen en op DVD branden van een TV-programma met een huis-tuin-en-keukenoplossing nog niet mogelijk. Het zou wel zo prettig zijn als fabrikanten als Magix en Pinnacle dit eerlijk in hun reclames vermelden!
 • Tja , er vanaf raken zal idd nooit lukken, het probleem is zoals ik al zei gekoppelt aan de gescheiden audio en video capture en de gescheiden klok signalen, alhoewel ikzelf weldegelijk tv opnames van zo'n 3/4 uur heb gemaakt met mijn good old wintv-primo kaartje zonder sync problemen.

  De laatste truuk die ik je niet wil onthouden welke soms ook nog helpt: het opnemen in gescheiden brokken van een bepoaalde grootte.
  Dat kun je met bv Virtualdub met de optie "enable multisegment capture"

  De video wordt daarbij tijdens de capture in brokken opgedeeld waarvan je de omvang van te voren kunt vastzetten.
  Het iedere keer opnieuw starten van een nieuw segment forceerd de kloksignalen een sync te doen waardoor aan het begin van ieder segment a/v weer in sync is.
  Als je de segmenten niet te groot maakt, zeg 5 a 10 minuten dan zou je het probleem acceptabel moeten kunnen houden, zo deed ik het althans.
  Het aan elkaar plakken van de segmenten is in virtualdub een automatisme, door een vinkje in het "open file" venster te zetten bij "automaticly detect en load additional segments" wordt na het openen van de eerste file de rest automatisch geopend en er aan geplakt, je kunt dan de avi als 1 groot bestand weg schrijven.

  Het blijft evengoed een beetje prutsen en ik begrijp je teleurstelling…
 • In ieder geval hartstikke bedankt voor alle genomen moeite. Het heeft tenminste wel meer duidelijkheid verschaft.

  Je laatste optie zal ik ook zeker proberen (hoewel het wel jammer is je een keuze moet maken voor VirtualDub of PCTV Vision, want beide gebruiken hun eigen driver er er kan kennelijk maar één driver tegelijk geïnstalleerd zijn).

  Mocht ik ooit toch nog een oplossing vinden, dan zal ik die aan deze "draad" toevoegen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.