Vraag & Antwoord

Videobewerking

kwaliteit mpeg

Anoniem
gerben1
4 antwoorden
 • Ik ben (nog) een leek op dit gebied :oops: dus misschien een stomme vraag.

  Ik heb op mijn sony camera een film staan. (Digital HI8) Deze heb ik middels I link overgebracht naar naar mijn PC (Middels Power Producer) op de beste kwaliteit. Nu zijn er twee bestanden (MPEG) aangemaat van beide ongeveer 3,6 Gb. Als ik nu deze bestanden ga bekijken in Windows Media Player of winamp dan zie ik dat de verhouding niet klopt. De video is opgenomen in breedband (16:9) Deze verhouding zie ik niet terug als ik de film bekijk op mijn PC. Verder vind ik de beeldkwalieit niet geweldig (Blokkerig) Als ik deze film nu op DVD ga branden dan ben ik bang dat ide kwaliteit op TV slechter is als op het orginele tape.
 • Je hebt de digitale dv video helaas niet in de beste kwaliteit naar je pc gehaald maar in "een" mpeg kwaliteit, welke kwaliteit is moeilijk te zeggen.

  Zoek in je programma naar een instelling waarmee je het opname formaat verandert naar dv-avi, dat is de beste kwaliteit, sterker nog; dat is de kwaliteit exact zoals ie op je cam staat.
  Bij dv-avi overdracht via firewire(i-link) gaat er nl geen kwaliteit verloren, je moet dan dus wel opnemen in dv-avi.
  Er bestaat overigens de mogelijkheid dat power producer geen dv-avi kan maken, zo goed ken ik het programma niet, ik heb het wel eens gebruikt om mpeg's te editten en daar is het erg goed in.

  Een simpele dv-avi only tool die uitsluitend is gericht op het opnemen van dv-avi via firewire is Scenalyzer-live ; http://www.scenalyzer.com/main.html
  Er is een demo ter dl die helaas wel een logo door de video heen plaatst en er zijn wat beperkingen voor stil-foto's maar verder is het proggie volledig bruikbaar en dus prima om te testen hoe dv-avi er uit ziet en wat de opname mogelijkheden daadwerkelijk zijn.
  Windows moviemaker(winXP) is ook in staat om dv-avi binnen te halen maar ook hier moet je expliciet in de voorkeuren v/h programma instellen dat je wilt opnemen in dv-avi anders beland de video in het WindowsMediaVideo(wmv) in een lage kwaliteit op de harde schijf.

  Het 16:9 probleem; er zijn min of meer 2 a 3 soorten 16:9 waarin op dv tape is op te nemen maar niet iedere camera heeft de optie om te kiezen.
  Bij de betere variant wordt het 16:9 beeld in de breedte in elkaar gedrukt alvorens het op tape wordt gezet, de resolutie van dv is nl vast en is 720x576.
  Het ruwe dv-avi beeld is dan dus een horizontaal in elkaar gedrukt beeld zonder zwarte balken onder en boven en een dergelijke dv-avi is voorzien van een onzichtbare markering die zegt "deze video is 16:9"
  Als alles goed gaat wordt door het edit programma herkend dat de tape beschreven is met 16:9 materiaal en wordt daar verder in het edit proces rekening mee gehouden.
  Dat betekent dat het geproduceerde mpeg2/dvd materiaal ook een onzichtbare markering krijgt en uiteindelijk zal een dvd speler(soft of hardware) deze markering herkennen en bij het afspelen de video in de breedte weer oprekken tot het correcte 16:9 formaat.
  Een software dvd-player die dat correct doet is bv PowerDVD van Cyberlink.
  De methode die jij gebruikt om de mpeg's te bekijken is niet echt betrouwbaar; je weet niet precies welke mpeg afspeel codec verantwoordelijk is voor de weergave en of deze wel de 16:9 markering correct herkent, dus bekijken met powerdvd.
 • Bedankt. Ik ga dit morgen opnieuw uitproberen. Binnenhalen in AVI formaat Als dat tenminste wordt ondersteund in powerproducer. Dat moet ik eerst uitzoeken. Wordt het bestand dan net zo groot?
 • Nee, het wordt waarschijnlijk veel groter, voor niets gaat alleen de zon op, kwaliteit kost data ruimte.

  richtlijn: 9 minuten dv-avi= 2 GB

  Het maakt ook niet uit; je gaat later als je de hele film klaar hebt deze wel daadwerkelijk tot dvd-video-mpeg2 comprimeren en daarbij reduceer je het formaat van de video met een factorX welke afhankelijk is van de kwaliteit die je wilt hebben op je dvd.
  maximale kwaliteit op 1 dvd; 4.7 Gb=65 minuten
  maximale speelduur op 1 dvd= meerdere uren(5-8), de kwaliteit is dan niet erg best meer.

  De dv-avi is dus alleen een tijdelijke vorm, pas als laatste stap in je productie maak je van de dv-avi een kleiner formaat en dat doe je dan met een mpeg encoder die daar alle tijd voor kan nemen en niet zoals je het nu doet "realtime" de mpeg moet maken tijdens het capturen.
  Realtime mpeg coderen levert zelden goede kwaliteit.

  Wil je het onderste uit de kwaliteits-kan dan gebruik je voor het dv-avi-mpeg coderen een aparte tool die daar specifiek voor is gemaakt zoals bv TMPGenc van Pegasys of CinemaCraftEncoder-basic.
  Er bestaat nl nogal wat verschil in kwaliteit waarin de mpeg gemaakt wordt bij de diverse verschillende programmas.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.