Vraag & Antwoord

Videobewerking

Digital 8 of DVD

Anoniem
rwilligen
6 antwoorden
 • Mijn bedoeling was om mijn Hi8 en Digital 8 tapes over te zetten naar DVD en de oude tapes opnieuw te gebruiken maar als ik zo de discussie op het forum zie dan heeft dat geen zin.
  De kwaliteit wordt altijd minder. Kosten blijven gelijk of zelfs hoger.
  Hoe kan het dan dat je bijvoorbeeld wel een kopie kan maken van een DVD zonder kwaliteitsverlies maar niet van een digitale home video.
  Ik liep ook al tegen dit probleem aan toen ik de Digtale Video rechtstreeks over wilde zetten op mijn Stand Alone DVD Recorder. Daarbij vond ik de kwaliteit ook al tegenvallen.
 • Kwaliteit valt tegen omdat DVD (MPEG2) nu eenmaal met een compressietechniek werkt. Dat geeft ten aller tijden kwaliteitsverlies t.o.v. het moedermateriaal.

  Als enige alternatief voor de opslag op tape is digitale opslag (zonder compressie) om een harde schijf. Ik denk echter niet dat dit loont, aangezien de opslagkosten per minuut groter zijn dan de opslag op tape.
 • Als je (ook bijzonder goed) materiaal op Hi8 en D8 hebt staan en dit naar dvd omzet in de voor dvd best mogelijke kwaliteit. dan mag je toch niet ontevreden zijn over het resultaat, er is absoluut goed naar te kijken vind ik; probeer het nog eens, misschien valt er wat te verbeteren m.b.v. gewijzigde instellingen.

  Het prijs-verschil tussen tapes en dvd-r(w)'s is, dacht ik, niet dusdanig in het nadeel van dvd's dat je kunt spreken van significante kosten.

  Inderdaad is kopieeren van een dvd verliesvrij mogelijk, hierbij vindt immers geen data-reductie plaats zoals bij overzetten van D8 op/naar dvd.
 • Een kopie van een dvd is een dvd.
  Een kopie van een dv tape is een dv tape.
  Een dvd gemaakt van een dv tape is geen kopie.

  Verlies treed op als je van de ene techniek overstapt op de andere techniek.
  dv en dvd zijn twee totaal verschillende technieken.

  Het is echter toch wel mogelijk om een kopie op dvd in behoorlijke kwaliteit van je dv tapes te maken.

  Oplossing1: je koopt een betere kwaliteit dvd recorder, zeg zo rond de 1500 euro klasse is de beeld kwaliteit in SP (1 uur) mode beslist de moeite van het aankijken waard zoniet van (bijna) gelijke hoogte als die van dv.

  oplossing2: je importeert de video op de pc en maakt er op de pc een dvd van, de codeer stap (die de kwaliteit bepaald) naar mpeg2 wordt in dat geval gedaan door software en die heeft daar alle tijd voor zodat het resultaat optimaal kan zijn.
  Coderen in hardware zoals dat in een dvd-recorder gebeurt wordt door een chip in realtime gedaan en alleen de betere/duurdere chips doen dat in een goede kwaliteit.
  Software coderen heeft geen last van het "realtime" tijds probleem en kan daardoor met minder kosten efficienter verlopen.
  1 van de betere software codeer programmas kost een paar tientjes($ 37,-)
  en levert betere kwaliteit dan een codeer chip van honderden euros

  [edit] ik ben overigens van mening dat het "opnieuw gebruiken" van tapes nooit de reden zou mogen zijn om je originele opnames te wissen.
  Ik kan eigelijk helemaal geen reden verzinnen waarom je je originele master tapes zou wissen.
  Ik kan eigenlijk ook geen reden bedenken voor het her-gebruiken van tapes.
  Geld? ; die 3 a 4 euro per tape?

  Ik kan wel heeel veel redenen bedenken waarom je tapes NIET zou moeten hergebruiken…..
 • De boodschap is duidelijk. De enige reden die dan nog overblijft is dat DVD sneller toegankelijk is. Doorspoelen op een Camcorder duurt altijd wat langer. Bovendien heb je altijd een zooi kabels.

  Mijn DVD recorder is overigens een Philips LX9000R. Daarover hoor ik toch geen slechte berichten. Ik denk dat de kwaliteit daar tegenvalt omdat ik ervanuit ben gegaan dat 1 1/2 uur opname ook op 1 1/2 uur DVD moet kunnen maar gezien de omzetting is dit dus niet juist. Daardoor is de opname op een lagere kwaliteit op de DVD terecht gekomen. (Kan ik dat nog nakijken)

  Alvast bedankt voor de duidelijke uitleg. Er is mij de afgelopen dagen een hoop duidelijk geworden.
 • [quote:0f3d841577="gerben1"]………………..
  ……………… (Kan ik dat nog nakijken)
  …………………………………………..[/quote:0f3d841577]

  Ja, je kunt de dvd analyseren. Bepaalde software is in staat kengetallen te genereren, waaruit je kunt opmaken in hoeverre je het uiterste 'uit dvd hebt gehaald'.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.