Vraag & Antwoord

Videobewerking

Lagere bitrate films op DVD?

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Ik wil DVD's maken met video's van samen zo'n 3500 MB, ze hebben allemaal een bitrate van rond de 1000 Kbit/s. Op een data-DVD zou dit makkelijk passen, maar als video-DVD wordt deze bitrate verhoogd. In bv Magix Video DeLuxe 2005 Plus kan deze ingesteld worden tussen 3000 en 7435 Kbit/s. Op zo'n manier wordt de DVD 12 tot 28 gig groot - het is natuurlijk logisch dat in DVD-kwaliteit er maar zo'n twee uur (?) video op past.

  Maar is het niet mogelijk om zo'n DVD te maken met video's die een lagere bitrate hebben, gewoon rond de 1000 Kbit/s zodat er wèl acht uur film op past?
 • Het woord "videos" is te algemeen, waar heb je het over?
  1000 Kbs "videos" in mpeg1,mpeg2, mpeg4 of wellicht zelfs avi-wmv-mov-rm of een ander web formaat?

  Op een video-dvd kan uitsluitend mpeg2 worden toegepast als compressie voor de video en mpeg2 is helaas niet zo efficient als bv mpeg4.
  Op 1000 kbs is welliswaar nog wel een mpeg2 video te maken maar je begeeft je dan toch echt wel aan de uiterste rand van wat het dvd-formaat nog aan kan en zult dan ook bijzonder veel aandacht moeten besteden aan de omzetting wil het er kwalitatief nog enigszins goed uitzien.
  Uiteindelijk kun je wel op die manier vele uren( tot 8 uur of meer) aan video op 1 dvd zetten met uiteraard wel beeldkwaliteits beperkingen, hoe lager de bitrate wordt des te slechter de video en audio wordt.
  Vooral onder de 3000 kbs gaat het hard achteruit.

  De betere tool om een dergelijke omzetting te doen is TMPGenc versie 2.5 welke een speciale template heeft voor low-bitrate dvd video welke geheel geoptimaliseerd is om het onderste uit de kan te halen bij lage bitrates.
  Je krijgt dan een dvd video welke ook niet meer gebruik maakt van de gebruikelijke resolutie van 720x576 of 352x576 maar je krijgt 352x288, dit is dezelfde waarde als de resolutie van VideoCD.

  De speciale low-res template is niet geheel compatible aan de dvd norm maar wordt evengoed door het overgrote deel van de dvd spelers probleemloos afgespeeld.
 • Rwilligen, bedankt voor je antwoord.

  Ik had het over AVI's. Het leek me namelijk leuk om er meerdere (per stuk 700 MB en van 1,5 tot 2 uur, je kent ze wel) op een DVD te zetten. Maar blijkbaar is dat niet de bedoeling van DVD's ;)

  Ik ben (al eerder) bezig geweest met TMPGEnc, maar kies ik voor een DVD-video (PAL, lage kwaliteit), dan maakt hij er een bestand van een paar gig van – tenminste dat zegt hij voordat ik ga encoderen. (Heb het encoderen zelf nog niet kunnen doen.) Maakt TMPGEnc er wel een .vob van? In dat geval zou ik de hoge kwaliteit .vob's die Magix voor me maakt mischien kunnen vervangen door de lage kwaliteit-versies die TMPGEnc maakt…?
 • Als je TMPGenc-plus gebruikt in de laatste versie dan is er een wizzard aanwezig.
  Kies de template low resolution "VBR-MPEG1-layerII audio"
  Als je de wizzard volgt dan kun je in de een na laatste stap een waarde opgeven voor de video bitrate onder "average video bitrate".
  Als je de waarde verlaagt zul je zien dat de geschatte bestands grootte slinkt en vice versa.
  Je kunt zo laag als 750 Kbs gaan, hetzelfde geld voor de audio; 384 Kbs is voor de audio standaart maar dat is overdreven veel, 128 of zelfs 96/64 voor een video met veel gepraat en weinig muziek is goed te doen.
  Iedere kbs die je van de audio weet af te peuteren kan je voor de video gebruiken en dus loont het ook de moeite om onder de "expert" instellingen op het tapblad audio de instelling "stereo" te veranderen naar "joint stereo" zodat je welliswaar ietsje van je stereo beeld verliest maar daarin tegenveel efficienter de audio codeerd.

  Verder kun je zelfs nog onder de "enviromental settings" een externe audio decoder inschakelen zodat je niet gebruik maakt van de ingebouwde, ik meen dat LAME te gebruiken is wat een verbeterde kwaliteit zou geven waardoor je nog minder bitrate hoeft aan te wenden voor de audio en toch een goede kwaliteit krijgt, de (omvangrijke) help functie verteld je er meer over.

  Al (allemaal) geprobeert?


  TMPGenc maakt er geen vob van maar maakt er mpg van.
  vob krijg je pas als je de mpg files mbv een authorings programma omzet tot dvd structuur, je kunt er dan ook menus ed aan toe voegen.
  TMPG heeft ook een authorings programma genaamd dvd-author.
  Wellicht dat je met jouw Magix de mpg'
  s kunt authoren tot een dvd?, je moet er dan wel voor opletten dat Magix niet doodleuk de mpg's nog een keer gaat hercomprimeren want dan is al het werk voor niets geweest.

  je kunt aan een eenmaal gemaakte dvd structuur met vob's niet zomaar gaan knippen en plakken, jouw idee om vob's uit te wisselen zal dus niet gaan.

  Let er ook op dat je van te voren uitzoekt welke van je films in PAL en welke in NTSC zijn.
  Je kunt een NTSC avi niet zomaar veranderen tot een PAL dvd, als je het wel doet dan zal je merken dat de video gaat schokken bij het afspelen.
  Van een NTSC avi zul je dus een NTSC dvd moeten maken en idem voor een PAL-avi naar PAL-dvd.
 • [quote:fb1a29718b="rwilligen"]Al (allemaal) geprobeert? [/quote:fb1a29718b]
  Jep, behalve andere codecs. Maar ik zal nog 's wat meer met alles gaan spelen ;)

  [quote:fb1a29718b="rwilligen"]TMPGenc maakt er geen vob van maar maakt er mpg van. [/quote:fb1a29718b]
  Thought so, zal ook naar DVD-Author gaan kijken. Wat Magix (Video DeLuxe 2005 Plus) doet, is een dvd-menu maken waarbij hij video omzet naar .vob. Daarbij gaat hij de mpeg's dus [i:fb1a29718b]wel[/i:fb1a29718b] comprimeren, anders maakt hij er ook geen .vob van – dit is niet in te stellen.

  [quote:fb1a29718b="rwilligen"]je kunt aan een eenmaal gemaakte dvd structuur met vob's niet zomaar gaan knippen en plakken, jouw idee om vob's uit te wisselen zal dus niet gaan. [/quote:fb1a29718b]
  En dat vreesde ik ook al ;)

  Het is dus aardig ingewikkeld om mijn plannetje uit te voeren, als ik wat meer tijd had zou ik me wat sterker hierin verdiepen zodat het toch zou lukken, maar voorlopig moet het maar één film per DVD.

  Iig bedankt!
 • Meer duidelijkheid voor jou:

  De omzetting van mpg naar vob is in principe zonder her-compressie.
  De vob fungeert als een soort container waar de mpg in geplaatst wordt.
  Je kunt dus ook zonder compressie of verandering de mpg weer uit de vob extracten.

  Bij alles in 1 programmas hebt je echter vaak geen invloed op dat proces; de mpeg avi,wmv of wat dan ook wordt in 1 grote stap gecomprimeerd tot dvd compatible mpeg2 en in een vob geplaatst compleet met menu structuur en alles erop en eraan.

  Of jouw Magix dit ook doet weet ik niet maar is snel uit te vinden: als je magix mpeg2 bestanden voert die al reeds dvd-compatible zijn(dus de output van TMPGenc-plus2.5) dan zou magix er behoorlijk snel een dvd structuur van moeten kunnen maken, ongeveer zo snel als dat je de mpeg bestanden op je harde schijf kan kopieren van locatie a naar locatie b.
  Duurt het veel langer dan hercomprimeerd magix dus kennelijk de bestanden en dat is zonde en overbodig.
  Wellicht kun je in de opties van Magix ergens instellen dat dvd-compatible bestanden niet hoeven te worden hergecomprimeerd?

  Bij de tmpg "methode" doe je iedere stap appart, comprimeren tot mpeg2 daarna omzetten naar vob en tenslotte branden tot dvd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.