Vraag & Antwoord

Videobewerking

Videoband op DVD, wat is de beste optie?

Anoniem
Ouwe Pim
4 antwoorden
 • Hallo
  Heb -tig camcorderbandjes en videobanden met familieaangelegenheden en/of -vakanties. Wil deze graag op DVD zetten. Ikzelf gebruik Pinnacle 8.12 en laat dan via de video de band door Pinnacle opnemen (dus in ruwe AVI op de schijf zetten). Nou is mijn vraag wat kan ik het beste doen: de hele opgenomen film door Pinnacle laten bewerken en dan op DVD zoveel als mogelijk is of ieder itempje apart laten berken en dan op DVD zetten? Wat geeft het minste kwaliteitsverlies???
  Alvast heel hartelijk dank voor de eventuele oplossing.
  Grtz
  Willem
 • Ik zou 't gewoon omzetten naar MPEG-2 en dan zo hoog mogelijke kwaliteit, in principe "gewoon" 1 uur op een 4,7GB DVD-tje.
  Hoe meer je erop zet hoe slechter de kwaliteit. Ik heb echter ook wel camcorderbandjes direct met een DVD-recorder overgenomen op DVD, ook wel in MPEG-1 en lagere resolutie, zodat er meer op kon. Ik weet zo 1,2,3 niet of Pinnacle ook deze mogelijkheid heeft, zul je zelf even na moeten kijken.
  Ik raad je dus aan om een beetje met kwaliteitsinstellingen te spelen omdat de uiteindelijke kwaliteit ook afhankelijk is van de bronkwaliteit (VHS bijvoorbeeld is niet super en wordt ook op DVD niet super).

  ps. bewaar wel je originele materiaal he :D !
 • Zou het dan het beste zijn om ±1uur materiaal om te zetten naar MPEG2 en dan te branden als DVD? Als ik nl. de hele band, ± 4 uur, in z'n totaliteit laat omzetten naar MPEG2 heb ik al op een derde een verschil in beeld en geluid. Is bij mij nog nooit anders geweest trouwens, maar wel bijzonder irritant.
  Inderdaad zijn het zo'n 12 "oude" VHSbanden en ook nog eens met een camcorder uit de begin jaren 90tig. Heb ook niet de illusie dat het allemaal beter wordt, maar ik wil het gewoon bewaren voor 't nageslacht.
  Nog meer suggesties? Ik houd mij aanbevolen!
  Alvast bedankt weer
  Willem
 • [quote:7bc73b765e]Als ik nl. de hele band, ± 4 uur, in z'n totaliteit laat omzetten naar MPEG2 heb ik al op een derde een verschil in beeld en geluid.[/quote:7bc73b765e]
  Je bedoelt het 'out-of-sync' fenomeen? Dat het geluid en het beeld niet meer gelijk lopen?
  Daar worden veel vragen over gesteld, even zoeken hier op het forum dus, een oplossing is een tv-kaart gebruiken waar geluid en beeld geïntegreerd zijn.
  Mocht je verder iemand kennen met een DVD-recorder (zo'n ding om mee op te nemen van de tv), dan is dat wellicht de meest ideale oplossing. Afhankelijk van de ingestelde tijdsduur kun je (in mijn geval, Sony RDR-GX3) tot 360 minuten op een DVD kwijt, die zeer waarschijnlijk niet onderdoet voor VHS kwaliteit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.