Vraag & Antwoord

Videobewerking

soort photozoom pro maar dan voor video gezocht

Anoniem
kid jansen
15 antwoorden
 • Zoals de titel al zegt: ik ben op zoek naar een programma, dat hetzelfde doet als photozoom pro met afbeeldingen maar dan voor video (.mpeg, .avi en .wmv). Bestaat er zo'n programma en dat ook nog eens goed werkt (maw een goed resultaat geeft) en geen rare artifacts geeft?
  Het lijkt mij geen idee om frame voor frame alles te gaan vergroten, dat mag duidelijk zijn. :wink:

  ik hoop dat jullie iets weten, alvast bedankt

  Kid
 • Dat kan met Virtualdub icm het zoom filter van Donald Graft; http://neuron2.net/zoom.html

  Als de bron video een avi of mpeg1 is werkt Virtualdub, voor mpeg2/svcd/dvd zul je FCChandlers Virtualdub mod moeten gebruiken, je kunt dan wel mpeg2 openen maar zult moeten saven in avi.
  http://fcchandler.home.comcast.net/

  Voor wmv heb ik zo geen oplossing, wellicht dat het met moviemaker kan , geen idee , ik werk nooit met moviemaker….
  Andere optie is om de wmv te openen in moviemaker, daarna te saven als dv-avi en vervolgens met virtualdub de bewerking te doen.
 • OK, bedankt, ik zal er naar kijken. Kan overigens wel nog een tijdje duren, werken, nog op vakantie, dus een beetje weinig tijd.
 • Nog; het begon me ineens te dagen; Photozoom van Shortcut, met de door hun gepropageerde s-spline upsampling.

  Nou is S-spline wat beter dan Lanczos3 maar daar lopen de meningen over uiteen, het is miz geneuzel achter de komma.
  Je kunt van een pal video nu eenmaal geen HDTV maken, zelfs niet met s-spline en dus is oeverloos uitvergroten praktisch gezien niet haalbaar.
  Een bijkomend probleem is dat video veelal hoog gecomprimeerd is en daardoor heb je om te beginnen al geen goed uitgangspunt aangezien je bronmateriaal wemelt van de verontreinigingen.(die je bij uitvergroten gaat zien)

  Evengoed zou een 2x vergroting met hoogwaardig bronmateriaal zoals dvd nog wel goed om aan te zien moeten zijn maar reken verder op geen wonderen.

  In virtualdub is via de filter optie een resize filter in te zetten met Lanczos3 algoritme.
  Als je dat filter vooraf laat gaan door een crop dan ben je permanent aan het zoomen(eigenlijk uitvergroten), croppen doe je mbv het null-transform filter en de crop knop in het filter menu.
  Het woord zoomen suggereert een dynamische vergroting.
  Het zoomfilter van donald graft is daarvoor dan ook bedoelt ; je bepaalt een begin punt (grootte en plaats) en eind punt (grootte en plaats) en daartussen maakt het filter een dynamische zoom en pan beweging.
  Net zoals met een video camera uit/inzoomen en evt tegelijkertijd de camera van links naar rechts bewegen (pannen)

  Het zoom filter is erg geschikt om een foto op te nemen in je film materiaal en vervolgens toch iets "bewegends" uit die stilstaande foto te maken.
  Dergelijke techniek wordt op tv heel vaak gebruikt in geschiedenis documantaires waarover alleen nog maar foto materiaal beschikbaar is.

  Wil je hoe dan ook er iets mee doen dan zit je miz vast aan virtualdub aangezien dit 1 van de weinige programmas is die lanczos of preziese bicubische, gewone bicubische, bilineaire en naaste-buur(nearest neighbor) vergroting en verkleining kan doen,
  De meeste video programmas doen niet meer dan een "nearest neighbor" en in een uitzondelijk geval bicubische vergroting (premiere)maar dan houd het toch wel zo'n beetje op….
  Virtualdub is DE tool voor dit soort bewerkingen.

  [edit]aanvulling
  [edit]aanvulling
  [edit]aanvulling
 • Een deel van dat tijdje duren viel wel mee, ik heb namelijk net al geprobeerd van wmv naar avi-dv, maar daar wordt ik niet heel blij van dat gebeuren. Alles wat ik opsla wordt gigantisch, maar kwaliteit wordt weinig beter. Ik vind dat avi-dv echt te groot met 30Mbps. Ik heb vrij veel van die filmpjes en ik heb maar een schijf van 40GB wat meer neerkomt op 35GB, vanwege de standaard fabrikanten naaistreek van 1000 ipv 1024 en Mycom, dus clarity= weer 2GB minder. En die schijf stond al flink vol.
  Dan heb ik ook nog eens een amd xp 2000+ en 512MB PC133 SDRAM, dus echt snel is het ook niet.
  Dus die wmv-tjes laat ik maar ff schieten, dat gebeuren met virtualdub zal wel nog een tijdje op zich laten wachten, of eigenlijk laat ik jullie op mij wachten. :P
 • WMV is problematisch om te bewerken.
  Alleen moviemaker kan er eigenlijk goed mee omgaan en het enigste wat je dan dus wilt is het zo snel mogelijk omzetten naar een ander formaat waar je wel wat mee kunt.
  Dat andere formaat zal bovendien voldoende kwaliteits reserve moeten hebben om zo min mogelijk verloren te laten gaan en dan val je eigenlijk vanzelf in ongecomprimeerde RGB avi maar dat is nog een factor 10 groter dan dv-avi…
  DV-avi dus en je moet dan dan dus ook aleen maar zien als een "tussen stap" , na de uiteindelijke bewerkingen kun je weer comprimeren naar een hoog compressie formaat als bv divx-xvid, of zelfs weer wmv ed.

  Als je weinig schijfruimte hebt dan hoeft dat niet persee een belemmering te zijn maar het betekent wel dat je niet in 1 keer 3 uur video kan omzetten.
  Maar 1 uur (= ongeveer 11 GB) gaat wel als je in je achterhoofd houd dat je na het eindigen van je "project" de dv-avi files kunt opruimen.


  Mocht je dit overwegende tot de ontdekking komen dat het allemaal wel meevalt en je wilt eigenlijk liever het maximale aan kwaliteit houden maar de ongecomprimeerde RGB werkelijk 1 stap te groot is dan kun je de HUFF-YUV codec overwegen.
  Deze is in RGB geheel verliesvrij en levert ongeveer 2x compressie op rgb materiaal op en in YUV mode welke bijna verliesvrij(verwaarloosbaar) is levert deze codec ongeveer 4x compressie op tov uncompressed RGB.

  Houd overigens in je achterhoofd dat de kwaliteit NOOIT beter kan/zal worden dan het origineel… (= niet helemaal waar….)
  Die dv-avi(of huffyuv-avi of RGB-avi) die je dus maakt van je wmv zal dus in het beste geval exact dat laten zien wat de wmv is en niets meer.


  Wat me alleen eigenlijk niet duidelijk is?; wil je nu "nieuwe" ingezoomde videos maken? of wil je "fotos" uit de video trekken en deze uitvergroten?

  [edit} ik vind dit soort "gerommel" altijd erg leuk; proberen alles uit je bronmateriaal te halen wat er in zit.
  Ik heb , voor het breedband tijdperk, vele avonden doorgebracht om met veel moeite web filmpjes (gedownload over een 33.6 Kbs modem) op te werken tot een toonbaar resultaat.
  Ook het "opwerken" van ouwe rabbige ruizende vhs video, of nog erger; V2000 video is altijd weer een uitdaging.
  Als je een voorbeeld kunt vermelden (webadres–wel legaal!) met een idee van wat je wilt kan ik je wellicht behulpzaam zijn voor het uitzetten van een "workflow"…
  Als de filmpjes "uniek" zijn zou je me er ook 1 kunnen toesturen via yousendit.com
 • ik wil de filmpjes uitvergroten, dus meer pixels. Ik wil juist niet zoals ik eerder zei de film frame voor frame (soort foto) gaan uitvergroten.
 • ik werk vaak met topaz
  voor de liefhebber die wel hi-res foto shot(s) willen hebben van hun video
  Heeft ook een batch control, voor 1 frame snap, alle frames, 1 in de 5 sec. hele film enz…

  [img:cef6d5eb62]http://www.topazlabs.com/images/topazmoment/screenShot.jpg[/img:cef6d5eb62]
 • Heb je niet iets van een voorbeeld?
 • komt er aan

  \\EDIT: het lukt niet om een voorbeeldje te verzenden (19MB), ik heb 3x geprobeerd te verzenden via yousendit.com en 2x geprobeerd gewoon via gmail te versturen, maar het lukt niet.
 • Hm, raar…
  Via jouw gmail naar mijn hotmail zal idd wel niet lukken, mijn hotmailbox is max 2MB..
  Maar yousendit werkt toch altijd bij mij wel goed…  Je mag me anders ook wel een adres geven waar ik het kan dl?of vertellen welk/wat voor filpmje het is, meestal vind ik het wel.
  Evt via PB of email….
 • hotmail is toch 250MB nu? moet wel passen lijkt me, maar het lukt iig niet.
 • Ik heb 2 oude hotmail accounts voor mijn dagelijkse verkeer en die wil ik niet kwijt, voordeel; ze werken alletwee met outlook, nadeel; maar 2 MB groot.

  Andere dan? : richardvanwilligen@gmail.com
 • dan stuur ik er eentje daarheen, maar hotmail accounts zijn toch allemaal automatisch vergroot, ik heb ook een stel oude hotmails, maar die zijn ook vanzelf 250MB geworden.
 • Ik heb de video van kid gekregen, een echt stukkie rampenvideo van de ergste soort…

  Het clipje is 1 min. 5 sec lang en in ntsc-film-videocd formaat maar zo te zien voormalig zijn leven begonnen als een web video, ik denk een windows media file(wmv).
  De artefacten die in de video zitten zijn niet echt verwant aan mpeg1 compressie en dus denk ik dat de verontreinigingen het gevolg zijn webvideo met een erg hoge compressie en waarschijnlijk niet al te hoge resolutie.
  De video is later omgezet naar vcd en in 1 van de stappen is daarbij ook de framerate om zeep geholpen want om de 1-2 a 3 frames zit er een "dummy" frame in die een kopie is van de voorgaand, de video stottert.
  Origineel frame 898
  352x240@23.97fps(ntsc-film):
  [img:b6651e96eb]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/project_kidjansen/originele-frame_898.jpg[/img:b6651e96eb]

  Aangezien Virtualdub mpeg1/vcd kan openen doe ik dat dus.
  Als referentie de originele video frame uitsluitend via een simpele "nearest neighbor" vergroot naar 720x480 (ntsc-dvd formaat):
  [img:b6651e96eb]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/project_kidjansen/720x480-NN.jpg[/img:b6651e96eb]

  Dan na vergroting met lanczos3(let op de letters op de microfoon):
  [img:b6651e96eb]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/project_kidjansen/704x480-lanczos.jpg[/img:b6651e96eb]

  Vervolgens nog wat rommelen met wat filtering:
  [img:b6651e96eb]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/forum/thread/project_kidjansen/resize-letterbox-unsharp-smartsmoother.jpg[/img:b6651e96eb]

  De gevolgde methode is mbv de filterkit van virtualdub waarbij ik 2 filters extra heb toegevoegd; de smart-smoother en unsharp-mask
  Alletwee de filters zijn van Donald Grafts filter collectie: http://neuron2.net/

  het rijtje filters wordt dan als volgt:
  Resize naar 704x480 door Lanczos3 met een letterbox naar 720x480
  unsharp mask met de waardes 5-32-0-0-0-0
  smart smoother op waardes: 7-50-125-weighted avarage-weighted with difference.

  Voor de export heb je 2 opties; rechtstreeks naar een eindformaat zoals bv divx of eerst naar rgb-avi om daarna te coderen naar dvd (virtualdub kan geen dvd coderen)

  Voor de eerste optie kies je een divx(3-4 of 5) codec als compressie en stel een behoorlijke bitrate in, iets van 3000 kbs moet voldoende zijn, voor de audio kies je mp3 compressie op 224 Kbs.
  De file zal dan zo'n 25 MB groot worden, nog heel acceptabel.

  De tweede optie en eigenlijk de betere is naar dvd/mpeg2 formaat coderen maar de file wordt dan wel groter, zeg zo'n 50 MB.
  Daarvoor kies je als video compressie "geen" en voor de audio kies je "direct stream copy" en saved de avi, die wordt dan zo'n 1,5 GB groot (maar die avi is dus maar tijdelijk).
  Vervolgens codeer je de avi mbv een dvd encoder zoals bv TMPGenc 2.5 naar dvd.
  De instelling die je daarvoor gebruikt is een ntsc-dvd met VBR video en mpeg audio, je laad de avi en de rest gaat vanzelf.


  De verschillen zul je wellicht niet echt schokkend vinden maar dit is wel ongeveer de verbetering die mogelijk is, meer zit er niet in.
  De winst is ongeveer vergelijkbaar met fototools; het is niet veel maar kan net genoeg zijn…..
  Vooral bij videos met artefacten is de winst relatief groter omdat je de artefacten eruit kan filteren.
  De video wordt dan wel wat zachter/onscherp maar die blokjes irriteren over het algemeen meer dan wat onscherpte….


  Nu maar eerst ff slapen…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.