Vraag & Antwoord

Videobewerking

Beeld van HD van satellietontvanger naar Final Cut Pro

Anoniem
eas
9 antwoorden
 • Ik wil graag in Final Cut Pro (beeldbewerkingsprogramma op de Mac) beeldmateriaal van hoge kwaliteit inladen, wat afkomstig moet zijn van de [u:53171f1c3f]harddisk[/u:53171f1c3f] van een satellietontvanger.

  Dus van:
  satellietontvanger: harddisk met opgenomen beeld

  naar:

  Apple G5 (Mac OSX) met Final Cut Pro.

  Nu zijn mijn vragen:
  - Welke satellietontvanger is hiervoor goed bruikbaar?
  - En heb ik dan nog extra software nodig voor OSX (voor als de bestanden van de satellietontvanger niet direct importeerbaar zijn in Final Cut Pro)?

  Alvast bedankt voor de hulp!


  Jeroen
 • Hoe ben je van plan dat materiaal van de harddisk af te krijgen en in je appeltje?

  Sateliet materiaal is mpeg2 transport stroom, lijkt erg op mpeg2 program stream("gewone" mpeg2 zoals op dvd) maar is het net niet.

  Als je echt de hoogste kwaliteit wilt hebben dan is er denk ik geen andere manier dan een sateliet-tv kaart in je appel bouwen en de sat stroom rechtstreeks opnemen op de harddisk in je appel.
  Vraag is: zijn er sat kaarten voor apple?
  Een sat kaart heet in computerland een DVB-s kaart (Digital Video Broadcast- Satelite) niet te verwarren met DVB-t (Terrestrial= ontvangst door de lucht op een gewone anttene= digitenne) of DVB-c (cable-digitale kabel van een kabel maatschapij)

  Zou je deze weg volgen: het sat materiaal welke op de hd beland is zoals gezegd transport stream en zal eerst moeten worden omgezet naar program stream, dat is op zich een verliesvrije operatie maar lukt niet altijd even goed, door de transport karakteristiek kunnen er pakketjes missen in de stream, dat zie je niet bij het afspelen maar je hebt er wel last van bij het omzetten/bewerken.
  Audio en video kunnen uit sync raken en er zijn zo nog wel wat meer problemen die je kunt tegenkomen.


  De andere weg; analoog de video van de satontvanger/harddisk overladen naar je appel is feitelijk zoals iedere andere gewone analoge videocapture; je hebt een capturekaart nodig, capture software en de rest is bekend.


  Voor zover ik weet hebben satelietontvangers geen dv-uitgang (maar ik weet dit niet zeker) dus is de enigste verbinding die je kunt maken analoog.
  In het gunstigste geval heeft de satelietontvanger/harddisk een S-video uitgang zodat je de verbinding op S-video niveau kunt maken, S-video is niet slecht maar je zit dan toch weer met 2x een vertaalslag: de video komt van harddisk en wordt omgezet van digitaal mpeg2 naar analoge S-video en in je appel wordt het weer terug gezet van S-video naar de hardisk in een compressie variant- bv Mjpeg of DV.
  Zelfs al vind je een sat ontvanger met DV uitgang dan nog maak je 1 x een vertaalslag; de mpeg2 op de harddisk van de sat ontvanger wordt omgezet naar DV.

  Rechtstreeks opnemen op de hardeschijf van een pc/appel is de enigste manier om echt de hoogste kwaliteit te halen.

  Maar; op de rand af beschouwd is het verschil nou ook weer niet wereld schokkend; materiaal welke ik opneem van de analoge uitgang van mijn sat kaart in mijn pc naar een DV-deck ziet er nog steeds erg goed uit, het is niet zo strak als wat ik ook rechtstreeks in mpeg2 op de hardeschijf kan opnemen maar er is met het verschil goed te leven.
  De analoge tussen stap is ook niet alleen maar nadelen; je verlaat op die manier op een vrij stabiele en foutloze manier de mpeg2 transport stream en krijgt in principe (bij capture op een dv-device) foutloos materiaal retour op je harde schijf in je pc/appel.

  Goed nadenken wat je het meeste waard is, onderschat de problematiek van de transport stream niet, ik ben er in het begin wel wanhopig van geworden zoveel narigheid als het soms kan geven…

  Ik ken overigens geen programma voor de apple voor het omzetten van transport stream naar program stream maar ik ben dan moet ik eerlijk bekennen ook totaal niet apple georienteerd.
  Ik weet dat ze bestaan en heb er ook wel eens een uurtje mee zitten prutsen maar that's it, niet meer.
 • [quote:08cff5535c="thirsty"]

  Nu zijn mijn vragen:
  - Welke satellietontvanger is hiervoor goed bruikbaar?
  [/quote:08cff5535c]

  De Dreambox is hier uitermate geschikt voor.
  Deze satelliet tuner is in wezen een computer, en beschikt over een 10/100 Mbit netwerk aansluiting.
  De opgenomen transport streams - (geen vertaalslag of wat dan ook aanwezig, zoals de boel verzonden wordt, zo beland het ook op de schijf. Inclusief teletext, meertalige sporen en alles wat er nog meer in de streams zit etc.) - kunnen zo via het netwerk naar de computer gehaald worden.

  Om deze tuner gaat het:

  [img:08cff5535c]http://www.dream-multimedia-tv.de/deutsch/images/products/DM7000.gif[/img:08cff5535c]


  [quote:08cff5535c]
  - En heb ik dan nog extra software nodig voor OSX (voor als de bestanden van de satellietontvanger niet direct importeerbaar zijn in Final Cut Pro)?[/quote:08cff5535c]

  Aangezien op OSX ook prima java draait, kun je daarop prima met ProjectX uit de voeten.
  Dit programma kan van alles met transport streams. Waaronder demuxen naar m2v (video) en mpa (audio), welke te importeren zijn in Final Cut Pro.
 • Gaaf ding! , kende ik nog niet!

  Heb je er zelf 1?, vertel?:….

  Jammer genoeg geen AC-3 geluid :cry:

  Hoe moet ik de opname op schijf zien wat betreft werking?
  Je verbind het ding via netwerk met je pc/appel en dan?
  Je hebt naar ik aan neem dan een applicatie nodig die de datastroom uit het de netwerkverbinding kan vissen?
  Hoe moet ik dat zien?


  Ook enig idee wat het ding kost?


  Ik begin zo langzamerhand genoeg te krijgen van mijn sat kaart…..
 • [quote:490323b4c7="rwilligen"]Gaaf ding! , kende ik nog niet!

  Heb je er zelf 1?, vertel?:….[/quote:490323b4c7]

  Yep! Een jaartje of 2 nu. Bevalt echt prima! Zoveel mogelijkheden dat ding, bevat een linux besturings systeem en er word dan ook heftig allerlei software voor ontwikkeld (Zogenaamde 'Images' die veel extra mogelijkheden toevoegen). Ook softcams e.d. (waarschijnlijk wel bekend mee).
  Zitten ook 2 kaartlezers in (NDS, Seca 1/2, Irdeto 1/2 etc. etc. alle kaarten kunnen gebruikt worden), en een Common Interface slot.

  [img:490323b4c7]http://linuxdevices.com/files/misc/dmt_dreambox_front_back.gif[/img:490323b4c7]

  Om een beetje een idee te krijgen zou ik deze reviews eens doorlezen:

  Review 1
  Review 2
  Zijn al wel oudere reviews.

  Ondertussen zijn er ook al opvolgers van de originele DM7000, zoals de mini-versie DM500 (bied geen mogelijkheid om een harddisk in te bouwen), en z'n opvolger de DM7020.

  Ook zijn er nieuwe versies aangekondigt zoals de DM7025, DM6000 en DM500pvr.

  [quote:490323b4c7]Jammer genoeg geen AC-3 geluid :cry:[/quote:490323b4c7]

  Wel via de optische uitgang die er op zit. In de versterker pluggen en klaar.

  [quote:490323b4c7]Hoe moet ik de opname op schijf zien wat betreft werking?[/quote:490323b4c7]

  Tja werkt net als een videorecorder. Programmeren of direct opnemen, het bekende verhaal zeg maar.
  Wat er dan op de schijf geparkeerd word is een bestand met extentie ts.
  Voorbeeld:
  NED 2 - NOS Journaal - 24_9_05.ts


  [quote:490323b4c7]Je verbind het ding via netwerk met je pc/appel en dan?
  Je hebt naar ik aan neem dan een applicatie nodig die de datastroom uit het de netwerkverbinding kan vissen?
  Hoe moet ik dat zien?[/quote:490323b4c7]

  De dreambox gedraagt zich als een ftp server. IP adres intikken en klaar.
  Er zijn ook programmaatjes voor die het je allemaal erg gemakkelijk maken zoals Dreambox Control Center of DreamTSman.


  [quote:490323b4c7]Ook enig idee wat het ding kost?[/quote:490323b4c7]

  Rond de 380 a 390 Euro zonder Hardeschijf.


  [quote:490323b4c7]Ik begin zo langzamerhand genoeg te krijgen van mijn sat kaart…..[/quote:490323b4c7]

  De dreambox is zeker een waardige vervanger!
  Als je nog specifieke vragen hebt hoor ik het wel.
  Ik zou trouwens ook eens een kijkje nemen op www.sat4all.com
 • Erg bedankt voor je antwoorden , ik heb ff wat te lezen en te bestuderen!…..

  thnx!


  En de topicstarter: sorry dat ik even een zijspoor nam, alhoewel: dit is ook voor jouw toepasselijk denk ik?
  Prijs valt mee alhoewel er nog wel een harddisk bij moet maar een goede "gewone" satontvanger met hd is ook niet zo goedkoop….
  Je kan met dit apparaat dus ook de transport stream naar de pc overhevelen en zo de volle kwaliteit binnen halen en dat was toch zo'n beetje wat je wilde?
 • [quote:6bfe765898="rwilligen"]En de topicstarter: sorry dat ik even een zijspoor nam, alhoewel: dit is ook voor jouw toepasselijk denk ik?
  Prijs valt mee alhoewel er nog wel een harddisk bij moet maar een goede "gewone" satontvanger met hd is ook niet zo goedkoop….
  Je kan met dit apparaat dus ook de transport stream naar de pc overhevelen en zo de volle kwaliteit binnen halen en dat was toch zo'n beetje wat je wilde?[/quote:6bfe765898]
  Ja, het is interessant om dit te lezen! Iig bedankt voor de reacties! Ik heb even gekeken en een Dreambox is wel een goede richting.

  Wat ik me wel afvraag, naar aanleiding van wat ik gehoord heb van iemand die ook een Dreambox heeft, is dat als je de ts-bestanden omzet met ProjectX, dat de kwaliteit dan niet optimaal (meer) is. Door (de-)interlacing, andere field-order e.d.. De transport streams van de Dreambox zijn MPEG-2, terwijl FCP uiteraard beter overweg kan met QuickTime (Apple), naar ik meen. Is er geen Dreambox (of andere soortgelijke satellietontvanger) die in dat opzicht beter is? Of is de Dreambox 7000 hier 'gewoon goed' voor?

  'k Ben benieuwd naar jouw ervaringen, [i:6bfe765898]eas[/i:6bfe765898]!
 • In principe is de omzetting van ts naar ps verliesvrij, das de theorie.
  In praktijk heb je (ik tenminste) last van lost packets, verloren netwerk pakketjes waardoor de videostroom onderbroken raakt.
  Ik gebruik voor het omzetten van ts naar ps PVAstrumento, een tool die speciaal gemaakt is voor het omzetten van het PVA formaat naar mpeg2 PS.
  Het PVA formaat is wat er uit technotrend sat kaarten komt maar is gelijk aan het ts formaat, het zit alleen in een ander doosje.
  Lost packets kunnen zorgen voor a/v de-sync, andere vervelende effecten heb ik tot nu toe nog niet echt opgemerkt.
  Een goede bewerkings tool kan de schadelijke effecten beperken door de lost packets te vervangen door voorgaande en nakomende pakketen, dat zou je in de latere video kunnen opmerken als een aantal videoframes die hetzelfde zijn maar het is mij nog nooit opgevallen en ik ben toch wel een kritische kijker.
  Waardoor de lost packets ontstaan is mij niet duidelijk, lastig is dat je het niet inde gaten hebt want mijn sat kaart (en ik neem aan ook de dreambox) meld niet dat er lost packets zijn, je merkt het pas naderhand bij het omzetten.
  Ik heb wel gemerkt dat voldoende sat signaal echt een vereiste is, zeg 70% wil je toch wel hebben, ik ontvang ook de BBC (1-2-3-4) op een extra gevoelige LNB maar heb evengoed maar zo'n 55-60% signaal en dat zie je aan de opgenomen stromen want die hebben veel lost packets, ik merk er naderhand nog steeds niets van, de video loopt nog steeds soepel maar bij het editten is het merkbaar; TMPGenc-dvd author struikelt af en toe en crasht of de gemaakte dvd heeft last van "hangers".

  Ik kende projectX nog niet maar ga er zeker naar kijken, het is voor mij een alternatief(het enigste?) op PVA strumento en werkt wellicht beter.
  Jammer dat er geen kant en klaar compilated binairy wordt aangeboden want broncode compileren tot een werkend programma is nix voor mij, daar snap ik nix van en heb eigenlijk ook geen zin om me erin te verdiepen :oops:

  Weet 1 van juliie wellicht een site waar kant en klare binairies te vinden zijn?


  Of FCP om kan gaan met mpeg2 weet ik niet, ik denk het wel, zou je ff in de help moeten zoeken naar "supported formats".
  Het werken met mpeg2 heeft wel enige beperkingen afhankelijk van het bewerkings programma.
  Mpeg2 bestaat uit I,P en B frames, de Iframes zijn als een jpeg plaatje en de B en P frames bevatten alleen verschil informatie, de heftige compressie komt voort uit de P en B frames.
  Nu kun je een mpeg bestand alleen verliesvrij (!) knippen op een I frame zodat de daarna ontstane video begint met een Iframe en dat is dus een beperking want dat betekent dat je niet altijd exact daar kunt knippen waar jij het wilt.
  Een I frame komt 1 a 2 x per seconde voor en je zou dus ook kunnen stellen dat je niet meer dan 0.5 seconde nauwkeurigheid haalt bij het knippen van mpeg2.
  Een oplossing is om de video te hercoderen en dan kun je wel op de frame nauwkeurig knippen maar ja; dat wil je eigenlijk niet.
  Een andere oplossing wordt door sommige programmas geboden in de vorm van zogeheten "smart rendering"; 1 serie I,P en B frames heet een GOP (group of pictures) en bij smart rendering wordt alleen de GOP gehercodeerd waar je in knipt, de rest van de video wordt verliesvrij gekopieert, TMPG bied die optie en ook de meeste Cyberlink programmas kunnen het, van FCP weet ik het niet maar ik denk het niet….
 • Ik heb nog ff naar de (indrukwekkende) pagina van fcp gekeken en alhoewel niet specifiek vermeld denk ik dat het wel mpeg2 ps afkomstig van ts ondersteund, de lijst met supported formats is zo lang dat het bijna niet anders kan….
  Het "smart rendering" wordt denk ik niet ondersteund, fcp is een programma zoals Adobe Premiere en die hercomprimeert ook altijd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.