Vraag & Antwoord

Videobewerking

(FCP) Beste codec voor het web

Anoniem
rwilligen
3 antwoorden
 • Hallo! Ik wil graag filmpjes op internet (website) plaatsen.

  Ik gebruik Final Cut Pro en heb dus QuickTime .mov-bestanden. Wat ik zoek is een codec die zowat iedereen ('standaard') heeft, die goede video- en audiokwaliteit heeft en geen grote bestanden genereert.
  Nu heb ik de H.264 codec gebruikt, maar ik merk dat niet iedereen die standaard heeft of dat er errors gegeven worden.

  Weet iemand een goede codec? Misschien is het beter om de .mov-bestanden om te zetten naar .wmv of .avi. Weet iemand daar misschien een goed programma voor (mag ook een Windows-prog. zijn)? Die heb ik nl. nog niet kunnen vinden.

  Thx alvast!!!
 • Je hebt een lastig probleem.
  Die "universele" codec die goed comprimeert en iedereen heeft is H264 maar zoals je al gemerkt hebt heeft toch helaas niet iedereen hem.
  De reden is de stront vervelende en mateloos irritante formaat oorlog die nu al een paar jaartjes woed tussen microsoft-apple en real en er voor zorgt dat de formaten niet uitwisselbaar zijn.
  Daarbij toont microsoft zich een slecht verliezer (maar de andere kunnen er ook wel wat van).
  De officiele H264 "reference" implementatie is nl weg gegeven aan Apple met zijn quicktime(MOV-met H264) en niet aan Microsoft alhoewel ze daar wel op hadden gehoopt.
  En dus ondersteund quicktime wel H264 en windows mediaplayer niet, of
  slecht.
  Een miz erg domme zet van Microsoft want daarmee verliezen ze op dit moment bakken met gebruikers van telefoons en aanverwante apparaten die hun 3GP video's van hun telefoons ergens op willen afspelen, 3GP is H264 in een "container" en speciaal bedoelt voor mobieltjes enzo.

  En dus is (voorlopig) H264 niet echt universeel inzetbaar.

  1 stapje terug in de tijd en je komt uit op mpeg4, om dezelfde reden geflopt als universeel formaat maar wel populair als divx/xvid maar dus niet standaart aanwezig op iedere computer.

  Nog een stapje terug en je krijgt mpeg2, een formaat met zware licentie kosten en regels vanwege het er aan hangende dvd formaat.

  Nog een stapje terug en je zit op mpeg1, niet echt fantastisch wat betreft compressie maar idd daadwerkelijk op iedere computer afspeelbaar.
  Mpeg1 is echter niet "streaming" , de file zal eerst volledig gedownload moeten worden voordat het afspelen wordt gestart.
  Als je de specs ruim ziet dan is mpeg1 ook nog wel een betere compressie te geven door VBR codering toe te passen, de mpeg1 specs ondersteunen dit officieel niet maar 99% van de decoders(players) pikt het toch.
  VBR mpeg1 is te maken met bv TMPGenc.
  Maar het blijft mpeg1….

  Je kunt ook een (kleine) groep negeren en toch voor windows media kiezen, dat draait toch wel op de meeste computers alhoewel er voor een mac toch eerst wel windowsmediaplayer geinstalleerd moet worden want quicktime kan daar ,uiteraard, ook niet mee overweg…..

  Of andersom; je maakt toch H264 maar plaatst voor alle windows gebruikers een link naar Quicktime7.
  Als je mbv. quicktime een mp4 maakt met H264 codering dan zou deze toch wel vlekkeloos moeten afspelen met quicktime en zouden zelfs linux gebruikers er niet echt veel problemen mee moeten hebben.
 • Handig als je er zoveel van weet (achtergronden enz.). Ik zal eens kijken welke codec het beste/snelste werkt op Apple en Windows (met QuickTime).

  "M.b.v. QuickTime een mp4 maken met H264 codering"? In Final Cut Pro kan ik wel kiezen voor de H264 [b:1812b5e3d7]of[/b:1812b5e3d7] MPEG-4 codec, maar het bestand blijft dan de extensie .mov houden (of bedoel je niet dat het .mp4 wordt).


  Trouwens: de Sorenson Video (3) codec zie ik ook regelmatig 'langskomen' als aanbeveling.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.