Vraag & Antwoord

Videobewerking

welke camera ?

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Dit weekend ontmoette ik een cameraman van Channel4, die mij verzekerde, dat de Sony HDR-FX1 de beste keus is om een video camera te kopen. Je kunt er HD opnames mee maken en de kwaliteit zou verreweg het beste zijn, dat er te koop is. De MX2 van Canon was volgens hem alweer verleden tijd. Wat gaat het snel……
 • Momenteel heb ik een camcorder van Sony TRV25E. Ik kan zeker niet zeggen, dat de resultaten hiermee teleurstellend zijn. Maar na enkele jaren wil ik toch nu wat beters, vooral omdat het echte een hobby is geworden. Om een keuze te maken in het oerwoud van aanbiedingen is best moeilijk. Natuurlijk speelt de prijs een rol. Mijn oog is gevallen op de MX2 van Canon. Heeft iemand hier ervaring mee ? Is dit een echte verbetering op wat ik nu heb ? Elke tip is welkom. Ook de prijzen verschillen nogal. In de winkel bij mij om de hoek staat de camera te koop voor euro 2.300,- Op internet vind ik hem voor euro 1890,- Best een groot verschil, hoe kan dit ?? Ik gun het graag de handelaar om de hoek, maar aan de andere kant moet je ook geen dief zijn van je eigen beurs. Wat is eigenlijk het verschil tussen "nederalnds model" en "internationaal model" ??
 • Verschil tussen een Nederlands en buitenlands model is vaak de garantie en de handleiding.
 • Het prijsverschil tussen internet en de "winkel om de hoek" zit hem voor een deel in de vaste kosten (huur, winkelpersoneel, etc.) die een stuk hoger zijn dan een webshop.

  Verder is bij een webshop de prijs een stuk belangrijker, men vergelijkt immers vanachter de pc eenvoudig de prijzen van de diverse shops. Bij een winkel lopen er nog genoeg mensen binnen die zonder morren de volle mep neerleggen (vanwege de "service" en omdat bestellen via internet eng is) en dan ben je natuurlijk een dief van je eigen portemonnee om je prijzen te verlagen tot webshopniveau.

  Informeer bij zo'n internationaal model idd wel hoe het zit met de garantie en of je bij problemen gewoon bij Canon Nederland terecht kan voor garantie.
 • De XM2 is al een behoorlijk tijdje in omloop en recent is de mvx3i uit de levering verdwenen.
  Bovendien is ondertussen het hele segment van canon vernieuwt behalve de mvx3i ,de xm2, en de xl2
  Dat betekent meestal dat er iets nieuws aan zit te komen.
  De xm2 is een mooie cam maar ook al weer met techniek van 2-3 jaar geleden, er is ondertussen een hoop verbeterd.
  Ik meen me ook te herinneren dat ten tijde van introductie de diverse testen een "teleurstelling" lieten zien wat betreft beeldkwaliteit.
  Je moet dat dan wel in de juiste context zien; de beeldkwaliteit van zo'n cam is vele malen hoger dan datgene wat je nu hebt en per definitie echt wel goed maar men had er meer van verwacht.
  Wat betreft jouw eigen ervaring zul je waarschijnlijk versteld staan van het verschil in beeldkwaliteit, je krijgt in ene 3 ccd's, een optische steadyshot ipv de inferieure software steadyshot van je sony, door de optische steadyshot stijgt het effectieve aantal pixels wat een betere beeldkwaliteit oplevert, de canon lens is vele malen beter dan de sony lens en heeft een wijder bereik naar de groothoekzijde enz enz.

  Vervelend is dat op dit moment ook de HDTV rage op het punt van uit barsten staat en het is dus niet helemaal goed in te schatten wat er gaat gebeuren.
  Komt er nog een top-end en highend model in de dv reeks?, of is de dv reeks afgeschreven wat betreft het top en highend model en worden de volgende modellen HDTV cams?
  Ik vrees het laatste.
  Wat dan meteen weer perspectief geeft; je wilt niet het allereerste model uit een reeks kopen, de xm2 is dan een logischer keuze omdat die de laatste top-end prestaties beheerst van de dv modellen.

  Je zou voor je aankoop iig eens wat rond kunnen neuzen op internationale fotografie sites of er soms "geruchten" zijn over nieuwe modellen.
  Je kunt daarmee twee verschillende dingen bereiken; of je koopt iets wat recent is of je koopt de xm2 pas als de nieuwe cams er zijn waardoor de prijzen als een baksteen zullen vallen.
  Veel tijd daarvoor heb je dan weer niet want "overjarige" modellen liggen bij webshops meestal maar erg kort in de etalage, timing is dan erg belangrijk, de tweakersnet pricewatch is daarbij erg handig: http://tweakers.net/pricewatch/127297

  het is ook nog mogelijk dat als het gerucht uitbreekt dat de volgende modellen HDTV cameras zullen zijn dat er ineens een enorme vraag komt naar de laatste dv cameras en alle xm2 cams in een maand uitverkocht worden…..


  het blijft wikken en wegen…..
 • Ik dank je voor je uitvoerig antwoord. Het is zeer verhelderend. Maar het maakt me ook aan het twijfelen wat te doen. Wachten tot de nieuwe cams er zijn ? En hoelang zal dat nog duren ? De MX2 van Canon zijn alle "kinderziektes" , als ze er al waren, zeker uitgehaald. Met de nieuwe cams is het afwchten hoe ze in de praktijk zullen zijn. Het blijft moeilijk….
 • Hm, je had er dan wel ff bij moeten zeggen dat die sony cam bijna 2x zo duur is als een xm2.
  Als je zoveel geld gaat uitgeven zou je ook de canon xl2 kunnen kiezen en nog afzien van hdtv, je hebt dan een camera met losse lenzen en kunt voorgoed dag zeggen tegen het hopeloos minimale groothoek bereik van gewone camcorders, de sony inbegrepen.
  De HDR-FX1 is op dat gebied ook maar zeer middelmatig belegt met zijn 32.5 mm, "echte" groothoek begint bij 28 MM en als je 1 keer het effect van een 28 MM of minder binnenshuis hebt gezien wil je noooooit meer anders en heb je daarna met iedere andere camera de hele tijd het gevoel dat je met je rug tegen de muur staat vanwege het beperkte beeldveld.
 • Deze week was ik bij een oude vriend, die momenteel in Basel woont. Net als ik is hij een enthousiast videofilmer. Het gesprek kwam al snel op onze hobby en ik vertelde hem, dat ik overwoog een andere camera te kopen. Misschien de FX1 van Sony ?
  Het bleek, dat een van de leden van de videoclub de camera heeft en een afspraak was snel geregeld. We gingen naar het centrum van Basel, waar ik enkele opnames maakte met mijn Sony TRV25E en hij met de FX1. Dus ongeveer dezelfde opnames.

  Daarna gingen we terug en werden de beelden op een DVDtje gebrand. Eerst kwam mijn opname aan de beurt. Ik had mijn beeld nog nooit op een groot LCD scherm gezien en mijn eerste indruk was of de beelden "zwommen". Een gevoel dat pas later overging toen ik er aan gewend was.

  Wat ik daarna te zien kreeg overtrof mijn stoutste verwachtingen. De beelden van de FX1 waren werkelijk fantastisch. Net alsof het een echte TV uitzending was. Haarscherp en prachtig van kleur, maar wel iets aan de harde kant.

  Onze gastheer vertelde, dat de camera weliswaar zijn beperkingen heeft, zoals niet verwisselbare lenzen en 24P. Wat dat laatste is weet ik niet en durfde het niet te vragen………, maar de video kwaliteit is geweldig en zelfs beter dan de LX2 van Canon. Daarom was zijn keuze toch op deze camera gevallen.

  Ik mocht de camera even op mijn schouder zetten en mij viel vooral op het hogere gewicht, even wennen, en hij lijkt wat topzwaar naar de voorkant toe. De bediening lijkt geen probleem te zijn.

  Al met al een hele ervaring, die ik toch even wilde vertellen.
 • De vraag is eigenlijk: was/ben je bereid een dergelijke hoeveelheid geld uit te geven?
  Want in die prijsklasse is Sony niet de alleen heerser met een mooie cam, nagenoeg ieder merk heeft wel een dergelijk model in zijn programma en ik denk dat je voordat je zoveel geld uit gaat geven dan toch echt eerst wat meer zou moeten gaan proberen.
  Je zulkt er per slot van rekening waarschijnlijk een behoorlijk tijdje mee moeten werken en als er dan bv een knop op een niet zo handige plaats zit (bij jouw manier van werken) dan gaat dat op den duur toch irriteren.

  24P staat voor 24 progressieve beelden per seconde.
  Dwz dat er 24 volledige beelden per seconde worden opgenomen, dit in tegenstelling tot 25i/50i enz.
  De i staat voor interlaced en dat wil zeggen dat er tijdens opname het beeld word verdeelt in de even en oneven beeldlijnen en dat er per "field" wordt opgenomen, 1 field bevat dan alleen de even of de oneven beeldlijnen en 1 frame bevat weer 2 fields.
  Bij interlaced video ontstaan altijd problemen met bewegende objecten in de video als je de video af wilt spelen op een apparaat welke geen interlaced video kan weergeven zoals computers en beamers/projectoren.
  Zou je de video afspelen zonder verdere filtering dan ontstaan lelijke kam-artefacten op de rand van bewegende objecten.
  Ga je wel filteren(de-interlace filter) dan verlies je scherpte want er wordt in 1 frame twee tijdsmomenten afgebeeld.
  Interlaced video is een overblijfsel uit de beginjaren van de tv toen het nog technisch niet mogelijk was om 25 volledige frames via de ether te verzenden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.