Vraag & Antwoord

Videobewerking

beeld van mindere kwaliteit na omzetten op dvd

Anoniem
rwilligen
9 antwoorden
 • Hallo,

  Momenteel ben ik bezig om mijn vakantiefilm te monteren in Adobe Premiere Pro versie 7.0 om vervolgens op dvd te branden. Dit gaat aardig, alleen vind ik dat het gemonteerde materiaal van mindere beeldkwaliteit is dan het ruwe materiaal wat gecaptured is van een JVC dv-camera via een firewire. Naar mijn oordeel is het eindproduct van mindere kwaliteit tijdens snelle bewegingen en het lijkt erop dat het niet vloeiend gaat (alsof er een of meer frames ontbreken per seconden) terwijl dit wel op 25 fps staat in PAL bij 720x576 als ik exporteer. Heb al diverse codecs uitgeprobeerd van Divx tot Xvid en zelfs ongecomprimeerd, maar het maakt allemaal niets uit. Heeft iemand een idee hoe dit kan komen en hoe het op te lossen is? Al vast bedankt.
 • Wellicht is dat zo als je het op de computer bekijkt, maar eenmaal op DVD gezet volgens de regels van de kunst zal het op televisie wel goed zijn.
 • [quote:bba1895ce7="Pceetje"]Wellicht is dat zo als je het op de computer bekijkt, maar eenmaal op DVD gezet volgens de regels van de kunst zal het op televisie wel goed zijn.[/quote:bba1895ce7] Nou nee, want mijn tv is aangesloten op de pc. En zie het daar dus ook beeldvullend. Valt me op dat het ruwe materiaal beter is op zowel monitor als tv dan wanneer het gemonteerde afgespeeld wordt.
 • Het zal mogelijk te maken hebben met de instellingen in de mpeg encoder (als het op de 'timeline' nog in orde is). Let op de juiste 'fieldorder'. Kwestie van wat overwogen experimenteren. Exporteer eventueel eens naar DV.avi en encodeer met een andere encoder, zoals de TMPGEnc.
 • [quote:0ebe5a917a="Jaap H"]Het zal mogelijk te maken hebben met de instellingen in de mpeg encoder (als het op de 'timeline' nog in orde is). Let op de juiste 'fieldorder'. Kwestie van wat overwogen experimenteren. Exporteer eventueel eens naar DV.avi en encodeer met een andere encoder, zoals de TMPGEnc.[/quote:0ebe5a917a] Ja, inderdaad: na het omzetten naar dv-avi heb ik weer dezelfde kwaliteit! :-D Dit vreet alleen wel ruimte. Maar zoals al voorgesteld zal ik eens expirimenteren met TMPGEnc. encodering. Heb zowieso al het gevoel dat mijn codecs niet zo zuiver werken. Terwijl ik onlangs een recente codecpack heb geïnstalleerd. (K-Lite codec pack). Wat houdt 'fieldorder' eigenlijk in? Deze staat nu op 'lower field first'.
 • Analoge video bestaat eigenlijk niet uit frames maar uit fields.
  1 field bestaat uit alle even of oneven beeldlijnen van 1 "frame"
  Je kunt een video beginnen met een even of een oneven field, technisch niet helemaal correct maar daar komt het op neer.
  Bij iedere video bewerking(ook coderen) moet het programma weten wat als eerste moet komen.
  DV-AVI is bottom oftewel lower oftewel even field first en is van de weinige video standaards waarbij dat expliciet is voor geschreven.
 • [quote:3b0e6e6e99="rwilligen"]Analoge video bestaat eigenlijk niet uit frames maar uit fields.
  1 field bestaat uit alle even of oneven beeldlijnen van 1 "frame"
  Je kunt een video beginnen met een even of een oneven field, technisch niet helemaal correct maar daar komt het op neer.
  Bij iedere video bewerking(ook coderen) moet het programma weten wat als eerste moet komen.
  DV-AVI is bottom oftewel lower oftewel even field first en is van de weinige video standaards waarbij dat expliciet is voor geschreven.[/quote:3b0e6e6e99] Maar dv-avi is toch digitaal? En welke fieldopbouw moet ik nu voor dvd hanteren? En tot slot: Wat is nu de beste codecpack op het moment eigenlijk om te installeren?
 • Sorry voor de kreet "analoog", tv video is nu eenmaal van origine analoog en het field systeem stamt uit de anonaloge tv techniek.

  dv avi is even-bottom-lower-fieldB, alle vier de kreten betekenen hetzelfde, sommige programmas gebruiken de ene kreet een ander programma kan weer de andere kreet gebruiken maar het betekend allemaal hetzelfde.

  Field 1=oneven-top-upper-fieldA
  Field 2=even-bottom-lower-fieldB
  Field 3=oneven-top-upper-fieldA
  Field 4=even-bottom-lower-fieldB
  Field 5=oneven-top-upper-fieldA
  enz enz

  De meeste encoders kiezen zelf de juiste instelling, TMPGenc V2.5 en nieuwer doet het zeker, de mpeg encoder van premiere doet het dacht ik ook wel zelf.
  Premiere zelf doet het ook vooropgesteld dat je de juiste template kiest (pal-dv-avi)bij het aanvangen van een project.


  De beste codec pack op dit moment is er niet, en ook nooit geweest, maar das mijn mening.
  Codec packs is schieten met een kanon op een mug.
  De overdaad van codec packs veroorzaakt nogal eens wat narigheid en een codec pack de-installeren is een utopie en er nog 1 bij installeren maakt het meestal alleen maar erger.
  In het meest gunstigste geval verwijder je het pack en handmatig alle losse rotzooi en installeerd het opnieuw.

  Een paardemiddel is dit scriptje wat ik geschreven heb welke alle windows codec's weer terug stelt in hun originele staat.
  Andere codecs zullen na het script meestal niet meer correct werken en zullen opnieuw geinstalleerd moeten worden, hetzij als los, hetzij als pack dat mag je zelf bepalen.
 • Bedankt voor de uitgebreide uitleg!

  Ik kwam er achter dat de DVD-kwaliteit dus ook minder is als ik het geheel op DVD brand. Adobe heeft maar 1 compressie hiervoor en is MainConcept MPEG Video. Is dit herkenbaar?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.