Vraag & Antwoord

Videobewerking

Mac of PC voor videobewerking?????????

Anoniem
jgbteg
17 antwoorden
 • Beste allen,

  Ik weet niet of dit het goede topic voor is maar het leek het meeste op hetgeen ik wil vragen.

  Ik wil graag een aparte computer hebben voor videobewerking en evt. geluidsbewerking. Verder wil ik er niets op hebben.

  Nou zit ik heel sterk te twijfelen tussen een iMac 20"
  Of een samengestelde PC voor hetzelfde bedrag. (€ 1500,-)

  Beide heeft zo'n ze voor en nadelen. Daarom zou ik graag jullie mening willen vragen.

  BVD.
 • Ik monteer al 10-15 jaar op de PC en heb altijd verlangend naar de MAC's gekeken. Als je je goede geld wilt besteden aan een aparte PC dan zal Mac een uitstekende keus zijn. Je moet dan wel gebruik maken van hun edit software, of een oude, illigale versie van premiere te pakken zien te krijgen. De nieuwere versie van premiere zijn niet meer uitgebracht voor de Mac. En daar zit voor mij (persoonlijk) de crux. Ik mag wel stellen dat ik vrij goed met premiere om kan gaan, zeker voor wat ik nodig heb. Ik heb geen zin om een nieuw pakket te leren.
  Daarbij heb ik absoluut geen problemen meer met snelheid of stabiliteit van windows xp. Ik gebruik multi boot: 1 systeem voor office work en internet en 1 systeem alleen voor video editting. Dat is althans de theorie. Door omstandigheden, (nu even niet van belang) gebruik ik mijn video edit systeeem even niet. Dus in mijn gewone omgeving met allerlei shit geinstalleerd, inclsief netwerk, virus scanner enz. monteer ik nog steeds zonder problemen.
  Ik heb een Canopus Raptor RT kaart voor het capturen. Ik start een capture van een complete camera band, en ga ondertussen, op hetzelfde systeem dus, photoshoppen internetten of een brief schrijven. En geen enkel dropped frame!
  Dus: koop één PC.
 • Als je puur naar de hardware van die iMac 20" kijkt, dan is het bij een PC zo'n 1000 euro aan onderdelen. Dus de Mac software moet dus een toegevoegde waarde van zo'n 500 euro hebben, om de prijs van 1500 euro te rechtvaardigen.
 • Ik denk dat je het vooral moet laten afhangen van jouw ervaring met operating systems en te gebruiken videobewerkingssoftware.
 • Momenteel werk ik met windows en heb nog niet echt veel ervaring met MAC Wel ben ik windows regelmatig zat omdat het met regelmaat crasht.

  Ik denk dan ook dat ik voor de iMac 20" ga. Wat is jullie advies betrekkende de configuratie van de iMac. Videokaart, RAM geheugen etc???????

  BVD
 • [quote:a7196a3b40="Pick"]Wel ben ik windows regelmatig zat omdat het met regelmaat crasht.[/quote:a7196a3b40]Windows hoeft echt niet te crashen als je een stabiel systeem hebt (juiste onderdelen: bij videobewerking geniet een Intel CPU met een Intel chipset meestal de voorkeur) en Windows moet gewoon schoon gehouden worden met een goede virusscanner (NOD32, Kaspersky), een firewall en een antispyware programmaatje.

  Liefst ook liever browsen met Firefox i.p.v. Internet Explorer. Ook liever geen zaken openen of installeren waarvan de bron niet duidelijk is. Als je P2P software gebruikt ook heel voorzichtig zijn met wat je binnenhaalt.
 • Aangezien dit forum een vrij windowsgerelateerde forum is; kun je misschien voor een beter/bevredigender antwoord naar een mac forum.

  http://forum.macosx.nl/
 • [quote:cbe8b61b8b="Pick"]Momenteel werk ik met windows en heb nog niet echt veel ervaring met MAC Wel ben ik windows regelmatig zat omdat het met regelmaat crasht.

  Ik denk dan ook dat ik voor de iMac 20" ga. Wat is jullie advies betrekkende de configuratie van de iMac. Videokaart, RAM geheugen etc???????

  BVD[/quote:cbe8b61b8b]of je hebt pech of je hebt ook weinig verstand van Windows. Win 2000 en XP zijn erg stabiel…. ook al vind ik zelf Linux ook… erg stabiel.
  Met slechte hardware loop je ook.. onder windows maar ook onder Linux een risico op een instabiel systeem.
  Voor 1500 euro heb je een flink budget. Voor mijn zoon heb ik een paar maanden geleden een dual core 940 systeem met 1GB opgezet, 300 GB HD, redelijke videokaart, Asus mobo, voor ca 700 euro.
  Voor die 800 euro kun je nog heel wat zwaarders nemen.. daar kan geen MAC tegen op. Tenzij het de liefde is.. die je dik betaalt….
 • [quote:f96043c739="GAST"]Het zegt wél iets dat in de echte pro wereld bijna alleen maar Mac's te vinden zijn…[/quote:f96043c739]
  Dat heeft er ook mee te maken dat het historisch zo gegroeid is, en dat het lastig is om een heel bedrijfsproces om te schakelen naar een ander OS en andere programma's (waar ook mee moet worden leren gewerkt).

  Ik heb zelf nooit met Mac's gewerkt, maar voor het geld wat je aan een pc bespaard ben ik nog geen feature tegen gekomen wat een Mac wel heeft en een pc niet. (Al schijnen de Apple Cinema displays wel geniaal te zijn, zeker voor foto (en dus waarschijnlijk ook wel voor videobewerking). Deze schermen zijn voorzien van DVI en daarmee ook te gebruiken op de pc. (Maar de goedkoopste is al 800 euro en daarmee waarschijnlijk niet realistisch eerst).

  Ik zou zeggen:
  Probeer bij vrienden/kenissen met een Mac+videobewerkingssoftware of je de manier van werken wat vind. Mocht je die niet hebben, dan is volgens mij in een Apple Center ook wel wat mogelijk qua uitproberen.

  Succes met je keuze!
 • Nou ja, ik vind het inderdaad moeilijk. En ondertussen begrijp ik dat degene die voor windows zijn op een of andere manier Apple afkraken. Maar andersom is dat ook zo.

  En dat is hetgeen ik moeilijk vind, zeker om een objectief oordeel te krijgen.

  En @ Andre@home De kennis die ik van windows heb is een stuk meer dan gemiddeld. En als dat dan niet voldoende is om het systeem gewoon goed draaiende te kunnen houden. Is het een enorm waardeloos systeem. Want dat zou inhouden dat je een specialist moet zijn om een computer goed draaiende te houden.

  Maar goed de computer die ik nu aan wil schaffen daar komt alleen video software en evt foto geluid bewerking op.

  Daarbij is het natuurlijk wel zo, dat je bij een Apple de OS erbij krijgt. Bij een windows machine moet je het er appart bij kopen. En als ik het nu koop krijg ik XP terwijl over iets meer dan een maand Vista uitkomt. Wachten is voor mij helaas geen optie.

  Tja blijft lastig.
 • Mij maakt het niet uit of je voor Apple of voor Windows gaat…

  Zet voor jezelf eens de voor- en nadelen van beide op een rij, zet dat rijtje evt. hier ook neer. Misschien kunnen we wat onduidelijkheden over de echte twijfelpunten weghalen.

  Ik draai zelf ook XP op een mooi stabiel systeem (Intel CPU+Intel Chipset). Zal niet ontkennen dat er niet eens een programma vastloopt, maar waar in Win98 bijv. echt alles vastliep, is het in XP kwestie van proces beëindigen en voila. Of dat de (enorme) meerprijs rechtvaardigd kun alleen jij bepalen. Kan me voorstellen dat je bij intensief gebruik dat extra stukje stability wilt (nooit ervaren trouwens, klopt het echt dat een Mac nooooit vastloopt?).

  Daarnaast zijn de programmamogelijkheden voor Windows uitgebreider. Hoewel je aangeeft deze pc/Mac enkel voor bepaalde doelen te gebruiken wellicht geen issue nu, maar wellicht wel in de toekomst?

  Wat betreft XP: kijk ook eens naar een Upgrade-versie. Dit is in principe dezelfde versie als de volledige, enkel is een licentie van een oude Windows nodig. Windows 98 licenties zijn op marktplaats te vinden voor 5-10 euro. De CD-ROM van een vorige Windows versie heb je hiervoor overigens [u:56ab987890]niet[/u:56ab987890] nodig!
 • [quote:48fc114b35="Pick"]En als ik het nu koop krijg ik XP terwijl over iets meer dan een maand Vista uitkomt. Wachten is voor mij helaas geen optie.[/quote:48fc114b35]Hier heeft Mickeysoft ook aan gedacht, als je nu XP koopt krijg je er een Vista coupon bij om straks gratis te upgraden.

  Stel WinXP licentie is 100-150 (keuze 32-bit of 64-bit) euro, dan is het prijsverschil in hardware nog zo'n 400 euro, aangezien je in beide gevallen nog de software voor die video- en fotobewerking moet aanschaffen.

  Aangezien stabiliteit nu een non-argument geworden is, moet het prijsverschil alleen nog te rechtvaardigen zijn door een flink performance-verschil tussen die video- en fotobewerkingssoftware die ofwel draait op Mac OS ofwel op WinXP/Vista.

  Ik denk dat het performanceverschil minimaal zal zijn en misschien zelfs in het voordeel van WinXP/Vista als je kiest voor een 64-bit versie en voor 64-bit WinXP/Vista geoptimaliseerde software. Knal in die PC een snellere processor, bijv. de 2.4GHz E6600 (ca 80 euro duurder) en je bent zonder meer sneller en goedkoper klaar met een PC.
 • Hmmm……oke. Maar als ik zo kijk dan is het prijsverschil niet zo groot als genoemd word (€ 400,-) Als ik er één configureer dan kom ik gemiddeld uit op een 14 á 1500,- euro. Mischien dat ik bij de verkeerde winkels kijk?

  Internet bestellen en zelf in elkaar zetten is geen optie voor me.
 • nu Apple van IBM naar snellere chips van Intel overgegaan is… …. zijn ze ook sneller geworden. dit ondermijnt het verkooppraatje….
 • [quote:7a74d9b591="Pick"]Internet bestellen en zelf in elkaar zetten is geen optie voor me.[/quote:7a74d9b591]Is internet bestellen en door de internetshop in elkaar laten zetten geen optie? Zie onderstaand voorbeeldje van Azerty.nl voor 1155 euro incl. assemblage en 64-bit WinXP licentie + Vista coupon (excl. toetsenbordje en muis, maar da's het geld niet):

  [img:7a74d9b591]http://img359.imageshack.us/img359/4637/azertynlfr3.jpg[/img:7a74d9b591]

  Zelf zou ik de config nog iets aanpassen, zoals een iets zwaardere processor (E6600), dubbel zoveel geheugen (2x1GB) een grotere harddisk (320GB) en een iets interessanter videokaartje (de nieuwe X1650Pro). Dat is bij Apple onmogelijk of tegen een veel te hoge meerprijs.
 • hmmmm….tja…..het enige is dan weer in dit geval als ik de wat duurdere onderdelen zou nemen. Dan ben ik alsnog bijna duurder uit als een iMac. dus dan word het verschil wederom klein en de keus weer moeilijker
 • [quote:116142b283="Pick"]Dan ben ik alsnog bijna duurder uit als een iMac.[/quote:116142b283]Nee natuurlijk niet, een qua hardware vergelijkbare PC wordt dan relatief gezien nog veel voordeliger dan een iMac!

  Zwaardere CPU bij een PC +70 euro, bij de iMac +250 euro …
  Dubbel zoveel geheugen bij een PC +90 euro, bij de iMac +180 euro …
  Betere videokaart bij een PC +20 euro, bij de iMac +80 euro …

  Dubbel zoveel geheugen is sowieso aan te raden bij videobewerking, 1GB is anno 2006 al doodgewoon te noemen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.