Vraag & Antwoord

Videobewerking

super8

Anoniem
WeeBee
7 antwoorden
 • heyy zijn er nog ouwe rotten die super 8 kennen?

  is er bij die mensen ook bekend of je het kan overzetten naar dvd en of dit zelf gedaan kan worden of heb je prof hulp erbij nodig?

  Alvast bedankt,
  …NoiK
 • Er zijn grofweg 3 mogelijkheden.

  1. Bedrijven zoals de HEMA hebben een service om het voor jou te doen. Als het om 1 band gaat heeft dit de voorkeur.
  2. Leve de DVD recorders. Video 8 aansluiten via de analoge SCART en dit op DVD branden. Eventueel is de DVD te rippen naar je pc voor bewerkingen.
  3. Binnenhalen via een capture kaart of een kaart die analoge video op je pc kan digitaliseren. Deze kaart leest je video camera en zet dit om naar een AVI of MPG bestand. Deze bestanden kun je bewerken in diverse programma's en op CD of DVD schroeien. Programma's zijn Movie Maker / Imovie / Premiere / Studio 9 van Pinnacle.
  Er zijn ook USB 2.0 kastjes die een analoog signaal op je pc binnenhalen. Je hebt daar een redelijk zware pc voor nodig. 1 uur video kan oplopen tot 13 gig dus op laptops minder geschikt.

  Allemaal is dit redelijk zelf te doen als je ouder bent dan 12 jaar, niet onder curatele staat en een IQ boven de 80 hebt.
 • In de FAQ, bijna onderaan, staat een stukje welke je als een goede start kunt zien bij het zelf doen.

  Ik heb het zelf gedaan volgens dat recept en dat is zeer goed gelukt, beter dan welke overzet-service het ook doet, geloof me-ik heb voldoende van dergelijk materiaal gezien welke door een " proffesioneel" overzet bedrijf was gedaan, kost een hoop en/maar dan heb je ook nix.

  Je kunt het zelf met wat geduld en voorbereiding minstens net zo goed, in het meest eenvoudigste en makkelijkste geval doe je het met zo'n overzet apparaatje (soort projectiedoos met spiegel en matglas) van de conrad.
 • oeps, ik lees net dat ik het verschil tussen video 8 en super 8 niet goed zag. Ik heb hier 3 dvd liggen van super 8 uit 1975 en deze zijn voor www.blijfinbeeld.nl goed opgenomen.
 • [quote:4544e4f624="stee0036"] Allemaal is dit redelijk zelf te doen als je ouder bent dan 12 jaar, niet onder curatele staat en een IQ boven de 80 hebt.[/quote:4544e4f624]
  Wel even opletten als je zo'n antwoord geeft :wink: 8)
 • Ik sluit mij aan bij rwilligen. Beter zelf alles uitproberen.
  Projecteren op een ouderwets grijs metallic scherm waarbij je het beeld met een camcorder opneemt, levert mij na ettelijke probeersels nog altijd het beste resultaat op. De afwijking van het beeld door de hoek waaruit gefilmd wordt is beperkt en levert het minst de beruchte helle vlek op in het midden van het beeld. Die vlek wordt veroorzaakt door de projectorlamp en is, ondanks dat je die vlek niet ziet bij de projectie, in de opname nooit uit te sluiten. Althans, ik ben er nooit in geslaagd. De randen van het beeld blijven donkerder dan het midden.
  Volgens het boekje projecteer je het best op grijs papier A4 formaat, maar dat heeft voor mij toch niet het gewenste resultaat opgelevert ondanks verschillende grijstinten (van helwit tot donkergrijs) die ik heb beproefd. Veel hangt af van de camera-instellingen en vooral van de witbalans.
  Het gaat begrijpelijk allemaal wel ten koste van de kleurenkwaliteit, maar eenmaal gedigitaliseerd zijn de kleuren met Premiere aan te passen. Met verbluffend resultaat. Inzoverre zelfs dat de kleuren stukken beter zijn dan op de originele super8 pelicule.
  Vooral in een stikdonkere omgeving projecteren. Geen spatje licht toelaten. Proberen!
 • Allereerst: welkom nieuw lid.
  Dan: lees je voordat je voortaan een post plaatst wel even de datum van de laatste reactie in deze post?, alhoewel niet verboden is het meestal vrij zinloos om na bijna 2 maanden nog een reactie er bij te plaatsen alhoewel het in dit geval nog wel zinnig kan zijn, ik heb derhalve dan ook nog maar mijn comment op jouw post er onder gezet…..
  Mocht je over een dergelijk onderwerp wat al wat ouder is toch discussieren dan is er niets op tegen om gewoon een nieuw topic te openen.


  Vignettering (donkere beeldranden) kan meerdere oorzaken hebben.
  Als eerste is er het lamp+spiegel/condensor systeem, veel oudere normaal8 en super8 projectoren hebben een holle spiegel achter de lamp maar geen condensor systeem om de lichtopbrengst te egaliseren en dat levert een hotspot op, maar zelfs met een condensor is het is het niet helemaal uit te sluiten alhoewel ik een 50 jarige projector heb die het probleem niet heeft.
  Dan is er het scherm, een opbrengst-verhogend scherm zoals glasparel of alu-coated zal altijd vignetering geven en naarmate de projectieafstand kleiner wordt zal de vignettering erger worden.(en het contrast ook lager)

  Daarom is er het advies om gewoon wit karton te gebruiken.
  Het gebruik van ,alles behalve spierwit, (dus grijs) kan ik ook niet aanraden, dit is de equivalent van het licht aanlaten tijdens projectie.
  Door de achtergrond een kleur te geven reduceer je de contrast omvang van de projectie en dat is geen goede zaak.
  Je wilt ,in eerste instantie zeker ,een zo hoog mogelijk contrast bereiken tijdens projectie, dwz dat wit zo wit mogelijk moet zijn en zwart zo zwart mogelijk.
  Een grijze achtergrond verlaagt het hoog-wit niveau net zo veel als dat strooilicht op het projectiescherm het zwart niveau verlaagt en dat is niet wat je wilt.
  Bovendien is contrast altijd een aflopende zaak; naderhand digitaal het contrast aanpassen zodat de toonschaal korter wordt is geen probleem(=dus hetzelfde wat je met grijs papier of strooilicht doet), de toonschaal langer maken is feitelijk onmogelijk; je kunt niet maken wat er niet is.
  Als je er tijdens projectie dus niet voor zorgt dat je wit zo hoog mogelijk is en je zwart zo laag mogelijk dan mis je in je opname beeldwaardes die naderhand niet meer terug te krijgen zijn.
  Wellicht dat het advies voor het gebruik van een grijze achtergrond stamt uit de tijd dat videocameras problemen hadden met een hoge objects contrast omvang en dan in het bijzonder de schaduwen maar voor een moderne DV camera is dat zeker geen probleem, althans niet in het bereik van een filmprojectie.

  Voor het nabewerken van je projectie opname zou je zeker een blik moeten werpen op virtualdub en de los daarvoor verkrijgbare filters, het Hotspot filter is er bv al 1 die erg handig is en hotspots 100% kan oplossen zelfs als de hotspot niet exact in het midden zit, je moet daarvoor wel eerst een template maken maar dat is vrij eenvoudig en bovendien garandeert je het een volledig 100% verwijderde hotspot-iets wat je van dergelijke filters in andere software niet kan zeggen aangezien die altijd uitgaan van een "gemiddelde" hotspot en meestal blijkt dat je met de aanwezige controls het toch niet helemaal 100% krijgt.
  Filters: http://neuron2.net/mine.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.