Vraag & Antwoord

Videobewerking

geluid op zelfde niveau

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Hallo,

  Momenteel ben ik bezig met een film in Adobe Premiere Pro te maken. Daar zit brongeluid van de beelden in, muziek en nog een voice-over ingesproken met een usb-microfoon. Alle drie op een afzonderlijk geluidsspoor. Maar nu hoorde ik na het converteren op dvd dat het geluid soms overstuur is op hardere passages. Dit hoorde ik niet tijdens het afspelen in het project. Hoe kan dat? Nu weet ik dat je het geluid kan normalizen in Premiere maar wat is dan het uitgangspunt voor het geluid? En moet ik dan al het geluid selecteren en vervolgens normalizen? En wat heb je aan de tone-bars die je kan toevoegen aan het begin? Ik weet het: heel wat vragen, maar hoor het graag.

  mvg
 • Niemand enig idee? :-?
 • Bij het normaliseren zal wel een default waarde zijn ingesteld, die zou ik dus eens proberen. Ik meen dat de piek veelal 0 dB is.
 • Geluid is erg subjectief en normalizen lost dit probleem deels op.
  het kan iig geen kwaad om sowiezo al je geluid te normalizen aangezien je daarmee je S/N ratio deels verbeterd(signaal tot ruis afstand) en het kan geen kwaad, je zorgt er zo voor dat iig alle geluidspieken op hetzelfde maximale niveau van 0 dB ligt.(Onder voorbehoud!: lees de gehele text en vooral onderaan!)

  Dat gezegd dien ik ook de kreet "oversturing" aan je uit te leggen om je probleem duidelijk te maken: oversturing is ,principieel, in de digitale wereld niet mogelijk, digitaal geluid kan maximaal een waarde van 0 dB aan nemen en oversturing suggereerd dat de waarde hoger dan 0 zou zijn en dat kan niet.
  Als je daadwerkelijk last hebt van oversturing dan zit dat in het traject van de digitalisering, dwz daar waar de audio de pc analoog binnen komt en wordt omgezet naar digitaal, je zet dan bot gezegd te veel volts op de ingangs chip van de A/D converter( de line-in of mic-in) en die kan dat niet bolwerken en knipt (clipt) de bovenste toppen van de sinus er af.
  Want: de A/D chip stelt bv 0.7 volt=0 dB(dat doe jij dus met de volume regelaar van de line-in), als jij vervolgens 0.8 volt op de ingang zet dan zal alles boven de 0.7 volt door de A/D converter worden afgekapt, het resultaat klinkt vervormt.
  Het resultaat is dan dus een audio bestand welke in de originele vorm al vervorming kent.
  Digitaal clippen kan wel, bij digitaal clippen zet je het geluid zo hard dat ook hier wederom de toppen van de sinus worden geclipt.
  Het resultaat is hetzelfde maar de oorzaak is verschillend, het lijkt mierenneuken maar het is een essentieel verschil.
  Een veelvoorkomende oorzaak van werkelijke oversturing is een line-out van je stereotoren aansluiten op de mic-in van je pc.
  Een mic-in kan hooguit enkele millivolts hanteren terwijl bij een DIN/ISO line signaal 0 dB op 0.7 volt ligt, je stuurt dan dus 0.7 volt aan op een ingang die hooguit een duizenste daarvan aankan.
  Bovendien kent een mic-in een RIAA-curve correctie die er voor zorgt dat de microfoon natuurgetrouw klinkt, een mic-in is dus niet-lineair wat betreft het frequentie spectrum, vooral de lagere frequenties krijgen een "boost" en als je dus een line aansluit op de mic-in klinken doorgaans bass-drums en stem vervormt-hoe laag je het opname volume ook zet.
  Een dergelijke aansluit fout herken je dus ook altijd aan opname regelaars die heeeeeeel laag moeten staan om vervorming te voorkomen.

  het probleem met normalizen is dat je over het gehele geluidsspoor het maximum opzoekt en dat op 0 dB stelt, maar als dat slechts 1 piek betreft van een paar milliseconden en de rest van het geluid ergens tussen de 20 en 40 dB lager zit dan zullen bij het afspelen de -20 dB gedeeltes knetterhard klinken en de -40 dB gedeeltes zullen te zacht zijn.
  Je krijgt dan het "schreeuwende-reclame" effect.
  tv uitzendingen zijn ook genormaliseerd maar aangezien de reclames worden gecomprimeerd ligt het gemiddelde geluidsniveau in zo'n reclame blok veel hoger en daarom klinkt het harder, dat terwijl het maximale niveau niet anders is dan van de speelfilm die daarna komt.

  Een oplossing daarvoor is ipv maximize te kiezen voor "root mean square" match methode oid.
  Bij een dergelijk audio filter wordt er meer gekeken naar de gemiddelde geluidssterkte via de root mean square methode, er wordt het gemiddelde genomen van de wortel van de oppervlaktes van de audio grafiek.
  Als je de oppervlakte van de sinusvorm van een audio geluid voorsteld dan is de wiskundige bepaling dat het totale vermogen(energiehoeveelheid) is te bepalen door de oppervlakte van de sinus uit te rekenen.
  In de elektro wereld zijn er multimeters die zo kunnen meten, een dergelijke meter heet dan ook een RMS of True-RMS meter.

  De match-RMS methode is dus een eenvoudige manier om diverse geluids stukken "even hard" te laten klinken


  Voor zover ik weet kent premiere niet een eenvoudig rms-match filter maar het is waarschijnlijk wel mogelijk om hetzelfde resultaat te behalen via het audio compressor en/of dynamics filter.
  Je bent dan echter serieus aan het audio bewerken en doet dan handmatig wat een match filter met 1 knop voor je doet.
  Alleen al het aanzicht van de hoeveelheid instellingen van het filter is voor mij altijd al genoeg geweest om dat links te laten liggen en terug te vallen op mijn gouwe-ouwe: Goldwave
  Die kent nl wel een dergelijk eenvoudig filter welke je vind onder effect/volume/match, als je in het filter op de help knop drukt vind je een uitleg over hoe te gebruiken en de voorwaarden.

  Het gemak van de RMS-match techniek kent echter ook wel weer(uiteraard) een nadeel en dat is wederom clipping.
  De gemiddelde niveaus worden opgetrokken tot 1 algeheel niveau en het is daarbij zeer waarschijnlijk dat als 1 van de audio files al een 0 dB maximum kent deze 0 dB waarde gaat clippen.

  Als je het echt goed wilt doen zul je dus eerst van iedere afzonderlijke audio file eerst de maximum waarde moeten bepalen zodat je weet in welke file en op welke tijdslocatie het hoogste niveau aanwezig is, vervolgens dien je na het match filter wederom deze file te controlleren en op de locatie van het hoogste niveau te kijken of deze waarde net wel/niet richting de 0 dB gaat.

  Ook daarvoor is een eenvoudige methode: als je het maximize filter kiest (effect/volume/maximize) dan analiseert goldwave eerst de file en geeft je daarna de waardes van het maximale niveau in de file en op welke tijdslocatie deze waarde optreed.
  Je schrijft de waardes en tijden op en drukt daarna op cancel zodat het miximize filter niet wordt toegepast.(!)

  Het is in dit verband ook belangrijk dat je voor een match-RMS filter NOOIT een maximize filter toepast aangezien je daarmee met zekerheid clipping NA het match filter veroorzaakt.

  Welkom in de (complexe) wereld van de audio edit….. :lol: :wink:
 • Zozo, wat een uitgebreid en vooral technisch verhaal zeg! Ik snap de strekking maar zo professioneel (en tijdrovend) hoeft het van mij ook weer niet ;-) Ik vroeg me eigenlijk gewoon af waarom je het in het project niet hoort, en na converteren op dvd wel. Maar ik zal de geluidsniveau's gewoon handmatig bijwerken.

  En die tone/bars (geluid en kleurbalken) waar diet dat voor? Voor het afstemmen ofzo?

  Het geluid is overigens gewoon van mp3 (muziek), microfoon (usb) en orgineel geluid bij beelden (firewire) binnengehaald.
 • Dat je het wel op de dvd hoort kan meerdere oorzaken hebben; de codering naar mpeg2+geluid; de audio van een dvd kan pcm,mpeg1-layerII of AC3 (dolby) zijn.
  In de audio encoder zijn vaak instellingen te vinden die het geluid aanpassen.
  Compressie van de audio dynamiek is er 1 van, ik weet dat de surcode dolby encoder van premiere daar een instelling voor heeft en dat die bij reeds gecomprimeerd geluid problemen kan veroorzaken.
  Vooral mp3 geluid is op dat vlak "verdacht" omdat deze vaak is gecomprimeerd.
  Hoe het precies zit kan ikm op dit moment niet voor je bekijken, mijn windows is zo brak als een kartonnen doos en premiere wil niet meer opstarten.
  Je zou eens moeten kijken naar de audio instellingen in de encoder die je gebruikt.

  De tone and bars is idd voor afstellings doeleinden,het is een referentie signaal met exact bekende waardes, de tone is (ik meen) 1 Khz -15 dB op beide kanalen en de colour bars hebben zo ook specifieke waardes.
  Voor de amateur hebben ze weinig nut omdat ze een gecalibreerde video display vereisen om er iets aan te kunnen afleiden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.