Vraag & Antwoord

Videobewerking

Hele grote DV-bestanden

Anoniem
rwilligen
5 antwoorden
 • Ik heb een Sony videocamera DCR-HC14 waarbij ik opneem mbv DV-bandjes. Wanneer ik de bandjes (van 1 uur) mbv Studio 9 naar de PC overzet worden het bestanden van ca 13 GB!!
  Zo is m'n harde schijf heel snel vol en kan ik ook niet backuppen op DVD :cry:

  Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik deze grote bestanden alsnog veiligstellen op een backup-DVD??
 • Je doet niks verkeerd, DV bestanden zijn gewoon heel groot. Als je ze kleiner wilt hebben, moet je ze converteren naar bijvoorbeeld mpeg2 (voor dvd) of divx (compactere avi).
 • Bedankt!! :D
  Kan ik ze daarna dan nog wel bewerken in Studio?? En met welk programma kan ik ze dan converteren??
 • Als je daadwerkelijk een backup wilt maken is tape een meer betrouwbare oplossing, tape gaat veel langer mee dan welke dvd of cd.
  Je moet daarvoor wel over een videocamera beschikken met dv-in.

  Je schrijft dan eerst de video naar harddisk en kopiert vervolgens de video weer terug naar de camera maar dan op een ander bandje.

  Bij voorkeur gebruik je daarvoor nieuwe ongebruikte bandjes van een ander merk en het liefst natuurlijk een wat betere kwaliteit bandje.
 • [quote:a9dd390bf1="Puppey"]Bedankt!! :D
  Kan ik ze daarna dan nog wel bewerken in Studio?? En met welk programma kan ik ze dan converteren??[/quote:a9dd390bf1]

  Je zou het eerst even moeten testen: voor MPEG-2 is TMPGEnc van www.pegasys-inc.com een goede mogelijkheid, DivX kun je downloaden van DivX.com, maar je kunt ook XviD overwegen: gratis codec!

  Er zijn ook modernere codecs, die nog meer data-compressie geven, zoals H.264, maar daarvoor geldt, net als voor MPEG-2/DivX en XviD, dat je eerst zou moeten testen of je er iets mee kunt in Studio, want deze codecs comprimeren op een manier die editen moeilijk(er) maakt. Succes!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.