Vraag & Antwoord

Videobewerking

Tips gevraagd: Films bewaren

Anoniem
None
27 antwoorden
 • Ik ben al ruim een jaartje enthousiast aan het handycammen om de eerste levensjaren van mijn dochter vast te leggen. Ik heb al verschillende schijfjes volgemaakt en de inhoud op mijn harde schijf geleegd om vervolgens weer vrolijk verder te cammen.

  Maar die harde schijf heeft ook niet het eeuwige leven en bovendien begint te boel behoorlijk vol te lopen. Daarom wordt het tijd om de boel eens op een extern medium vast te gaan leggen. Het ligt voor de hand om ze als standaard DVD te branden. maar aangezien het de bedoeling is dat mijn dochter op volwassen leeftijd deze filmpjes nog eens terug kan kijken (Over een jaarte of 20 - 25 zeg maar) vraag ik me af of dit de meest optimale manier is om de boel te bewaren. Wellicht zijn er betere manieren(?)
  En dan bedoel ik niet alleen het medium, maar b.v. ook het eventuele gebruik van compressie, zoals met DVD het geval is.
 • Gebrande dvd's kun je geen 25 jaar bewaren, dus dat lijkt me sowieso uitgesloten. Het archiveren van digitale video kon nog wel eens een groter probleem worden, dan het conserveren van nitraatfilm. :-)
 • Waarom zou een DVD geen 25 jaar bewaard kunnen blijven?

  Ik kan me voorstellen dat een dvd beschadigd kan raken of op een andere manier onleesbaar kan worden maar als een dvd in een hoesje zit en daar 25 jaar ligt kan ik me niet voorstellen dat die dvd het dan niet meer doet.

  Ik heb CD's van meer dan 10 jaar oud die er ook nog uitzien en werken alsof ze nieuw zijn.

  Schijfjes kunnen natuurlijk ook uit zichzelf onbruikbaar worden maar ik denk dat je wel mag stellen dat een goede kwaliteit dvd een hoop jaren goed kan blijven…..

  Tenzij iemand een heel goed tegenargument heeft………
 • Natuurlijk is er verschil in kwaliteit, en dus houdbaarheid. Maar ik heb al diverse gebrande dvd's weg kunnen gooien, omdat ze na verloop van tijd niet meer leesbaar waren. Of dat het mis ging, als je er een sessie achter brandde. Zelfs met geperste cd's heeft men het over eenhoudbaarheid van 15 jaar. Onbeperkt houdbaar is het sowieso niet.
 • ik schuif (te kleine) harde schijven door als backup medium (in middels 2). Daar zet ik al mijn backups op. Plus n0g het origineel op de grotere schijf in de pc.
  Zelfs nieuw: een schijf van 80-250 GB kost ook heel weinig nieuw (ca 55 euro voor een 250 GB).
  Beschrijfbare DVD's (en CD's) zijn ook niet duur meer, maar alleen al het werk al…..
  Een HD die stil staat…. en dan alles in triplo, hmmm dat risico durf ik wel aan.
  PS: ik zou nog wel een keer een van de schijven extern willen hebben; de kasn op fik is niet groot maar als…..
 • Jep, aan backups die je in huis bewaart, heb je bij brand ook niet bar veel. :-)
 • zeg ik toch… ;)
 • Tenzij je een brandwerende kluis heb 8)

  Misschien is een bracket voor losse harde schijven een oplossing?
 • videobanden gaan ongeveer 25 jaar mee, CD Rom schijven ongeveer 217 jaar.

  http://www.cd-info.com/CDIC/Technology/CD-R/Media/Kodak.html
 • Je zou er op moeten letten dat bij het aangeven van levensduur van media er een verschil is tussen "geperste" schijfjes en gebrande schijfjes.
  Geperst is dus de terminatorII dvd die je in de winkel koopt of de muziek cd die je in de winkel koopt, gebrand is wat je zelf maakt.

  Geperste media kan idd erg lang meegaan alhoewel daar ook nog wel het eea over te zeggen is maar gebrande media die je zelf produceert is erg wisselvallig van kwaliteit en de grap er van is dat je zelf erg weinig invloed hebt op de kwaliteit.
  Je kunt afgaan op tests van andere mensen(?) en de "beste" brander en schijfjes kopen maar dan heb je het wel zo'n beetje gehad.
  De data wordt er letterlijk opgebrand mbv temperatuurverhoging en net zoals glas vloeibaar is (als je maar lang genoeg wacht zakt het uit) zal de omliggende structuur van een dvd/cd langzaam aan "verbranden"
  Hoe lang dat zal duren is afwachten en het vervelende is natuurlijk dat als je het opmerkt het te laat is.
  Digitale data die onleesbaar beschadigt raakt , ook al is het maar 1 bit (!) is niet meer leesbaar, althans niet voor de gewone consument.

  Kijk maar eens naar de pechvogels: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=cyclische++redundantie+controlle&meta=
  En dat is na +/- 8 jaar cd/dvd branden, laat staan 20 of 30 jaar…..

  De hierboven aangehaalde studie van Kodak gaat uit van Kodak Gold Ultima media gebrand in een Kodak PCD writer.(1 of 2 speed en later tot 6x maar bijna niet gebruikt, het pcd formaat was toen al dood)
  De cd's waarmee dat gedaan werd zijn allang niet meer verkrijgbaar (helaas) en de pcd writer (PhotoCD) is ook al heel lang een gepasseerd station.
  In de begindagen van het cd branden lagen de prioriteiten anders dan nu en apparatuur van toen presteerde wat betrouwbaarheid betreft veel beter dan nu.

  De Kodak Gold Ultima discs zijn niet meer verkrijgbaar omdat er geen vraag naar was behalve van de PCD markt, we spreken van 1998-2000 en destijds was opslag garantie nog niet echt iets waar mensen zich druk om maakte en daarvoor de extra centen neer wilden leggen.
  En dat is eigenlijk nu nog steeds zo.
  Kodak Gold cd's hebben ipv een zilveren spiegel een gouden spiegel en zijn derhalve veel duurder, 1 cd koste +/- 5 gulden.
  HP heeft ze ook nog een tijdje gehad maar zonder de scratch guard en waren +/- 2.50 gulden p/s
  Er is wel een opvolger: de Kodak Pro Gold Archival cd of dvd, kost wat meer : http://www.digitalwarehouse.nl/estore/index.php?Art_ID=2974&taal_ID=NL , met wat shoppen kun je ze waarschijnlijk nog wel goedkoper vinden.
  De discussie of deze nieuwe gold cd/dvd net zo goed zijn als de oude loopt nog steeds aangezien kodak nooit meer zo'n uitgebreide studie heeft gedaan naar de levensduur.

  Er blijft hoe dan ook de vraag of de levensduur wel gehaald zal worden.
  Tape heeft wat dat betreft een betere zekerheid; zolang de drager niet uit elkaar valt blijft tape leesbaar en aangezien het een serieel medium is met een serieel index systeem blijft het leesbaar.
  Als er in tape een data fout ontstaat dan leest het apparaat gewoon verder totdat er weer goed data voorbij komt.
  Tape heeft een levensduur van zeker 25 jaar en dus zou je over 25 jaar dan die tapes weer opnieuw moeten overzetten op wat anders.
  Derhalve zie ik dan ook helemaal niets in camcorders met dvd opslag, tape is veiliger en geeft je iig de moegelijkheid om op twee paarden te gokken: die video kun je ook nog eens op dvd branden en als tweede kopie bewaren.

  Het is iig zo dat als je toch voor dvd kiest je daadwerkelijk video-dvd's moet maken en niet data-dvd's met video erop.
  Als bij een data dvd 1 bit beschadigt is krijg je de redundancy fout en kun je de dvd weggooien.
  Als je een video-dvd maakt en deze afspeelt in een gewone home dvd speler dan is er een grotere fouttolerantie doordat de afspeel software (in de hardware) in staat is om over foutjes heen te springen en verder te spelen.
  Je krijgt dan welliswaar een kreukel in je video/audio (groen/paarse kreukels en/of audio scratches) maar de video is dan wel via een analoge uitgang te kopieren zei het met wat verlies.
  Je zou dan in je programma moeten kiezen voor CBR video+ PCM audio in een zo hoog mogelijke kwaliteit, dat is +/- 1 uur op 1 dvd van 4 GB en indien je programma de optie heeft moet je kiezen voor "closed gop"of "edditable video".
  De laatste optie garandeert dat als er 1 fout optreed de beeldkreukel beperkt blijft tot 1 GOP (group of pictures) , bij dvd mpeg2 video typisch 18 beelden, das krap 1 seconde.
 • leerzaam topic. Ik heb eens rondgelezen, vooral bibliotheken hebben onderzoek met de levensverwachting van een CD rom gedaan.

  Ik lees toch wel veel 20 - 50 en 200 jaar dat het goed leesbaar blijft.

  Eigenlijk het grootste probleem over 20 jaar is het verkrijgen van een DVD [b:1b0de3c313]speler[/b:1b0de3c313], het schijfje heeft een langere levensduur dan de speler. Probeer nu nog maar eens ponskaarten te lezen, DCC, Minidiscs, 5 en kwart inch floppy's, of cassettebandjes.
 • Dat probleem speelt idd ook alhoewel dat dus voor analoge of semi-analoge formaten nog steeds geen probleem is.
  Een ponskaart is anno nu nog steeds uit te lezen, je hebt alleen maar de decoder matrix nodig, das een lijstje welke verteld wat ieder gaatje op welke plek betekent ;-)
  Aangezien er , tot nu toe, nog steeds backwards compatability is wat betreft nieuwe apparaten zoals bv een Bluray of HD-dvd speler/writer zie ik dat nog niet zo'n vaart lopen
  De markt (bv de bibliotheken warvan je schrijft)vereist nog steeds dat er cd's/dvd's gebrand kunnen worden en dus zit die functie ook in nieuwe apparaten en dat kan zo nog wel een tijdje blijven.

  Wat betreft die bibliotheken: dat zijn bijna altijd gecontrolleerde omstandigheden waarbij een industrieele brander icm vooraf exact gespecificeerde schijfjes van een bepaald merk en type gebruikt worden.
  Er wordt vervolgens 1 referentie schijf gebrand welke gecontrolleerd wordt in een labaratorium , meestal audiodev: http://www.audiodev.com/
  Vervolgens worden de brand parameters aangepast totdat deze ideaal zijn en meer getest en als alles goed is wordt er vervolgens op regelmatige basis een nieuwe test gedaan om te controlleren of alles goed blijft.
  Een dergelijke service wordt meestal verleend onder contract door een gespecialiseerde firma die al het werk uit handen van de biblio/archief neemt, die hoeven alleen maar te branden en archiveren.

  ter referentie: 1 schijfje testen bij audiodev kost een paar honderd euro…

  Das toch iets anders dan thuis met je Lite-on wat Philips of Hema schijfjes fikken terwijl er bovenop de pc een asbak staat met daarin een smeulende peuk of er bovenop de pc een kat ligt te slapen omdat het zo lekker warm is :lol:

  Digitaal blijft "moeilijk" wat betreft opslag ivm bv good old Super8 film of gewone KB negatieven maar er zijn nog steeds niet veel mensen die dat door hebben getuige de enorme verkoop omslag van bv digicams.
  Ik voorspel dan ook een goeden toekomst voor datarecovery bedrijven…….


  Wil je het niet zover laten komen dan zit er maar 1 ding op: backuppen op meerdere soorten media en minstens iedere 5 jaar al die backups controlleren en overzetten op weer nieuwere media…..
 • Zo dat is een heel leerzaam topic geworden. Ik denk dat ik de aanschaf van tape backup mogelijkheden eens ga overwegen (kan ook geen kwaad voor de backup van andere belangrijke data) en bovendien de boel op goeie DVD's ga branden, deze van datums ga voorzien en deze op gezette tijden (b.v. eens in de 5 jaar) over ga zetten op een nieuwe schijf.
 • Nog een tipje voor het markeren van je dvd's: schrijf alleen op de binnenste ring waar geen data staat, zo weet je zeker dat zelfs die "veilige" stift geen schade kan aanrichten.
  Je zou er alleen een nummer op kunnen zetten en er een lijstje( op papier, weet je nog wel?, gaat makkelijk 100 jaar mee) bij kunnen houden met een index van de nummers en, nou ja je snapt het wel.

  Voor de duidelijkheid wat betreft tape: ik heb het hier dan over Mini DV tape.
  Video data archiveren als "data" is per definitie een slecht idee omdat je dan toch weer terug komt op het systeem van een "blok" gegevens welke worden opgeslagen en alleen benaderbaar zijn als de header/fat/index leesbaar is.
  Raakt de "index" beschadigt dan is de achterliggende data niet meer normaal op te vragen zelfs als de achterliggende data verder OK is.
  Je kent het verschijnsel wel als bv een corrupte FAT(file allocation table),MFT(master file table) of MBR(master boot record) op je harde schijf.
  Zonder truken is de data die beschreven wordt in zo'n tabel niet meer benaderbaar als die tabel beschadigt raakt.
  Video archiveren als data is wel erg idealistisch maar niet erg logisch: opslag als data garandeert dat iedere bit weer exact terug komt zoals je hem geschreven hebt en dat is natuurlijk bij video niet persee noodzakelijk.
  Als je nu een keuze moet maken tussen video 100% perfect opslaan met het risico over 30 jaar 0% te kunnen terug lezen of je kunt kiezen voor 100% opslag met het risico daarvan over 30 jaar "maar" 90% te kunnen terug lezen dan lijkt mij de keuze eenvoudig.

  Mini DV video tape heeft dat 0% leesbaar probleem niet omdat er , net zoals analoog, "streaming" data op de tape staat en je op elke willekeurige plek kunt beginnen met het uitlezen van die data.
  Mini DV tape kan dus behoorlijk beschadigt raken en toch nog video weergeven zei het met kreukels en squirks(squirk is het geluid dat je hoort als digitale audio beschadigt raakt).
  Je zou voor de tape moeten kiezen voor een hoge kwaliteits (archief-reference) tape van 60 minuten en niet de LP (long play) mode van je recorder gebruiken.
  Bij de LP mode van minidv apparaten is de doorloop snelheid van de band lager terwijl de kwaliteit 100% hetzelfde is.
  De data staat in LP mode dus dichter op elkaar en is derhalve meer gevoelig voor beschadiging.
  Ook zou je tapes niet meer dan 1 x moeten beschrijven, na het beschrijven de tape volledig terug spoelen (fast rewind en dus niet play-fast-rewind) en staand bewaren op een plek ver verwijdert van elektrische en magnetische apparaten.
 • Zolang het tenminste zuurvrije inkt en papier betreft. :-)
 • Voor het geval je je afvraagt waarom die rwilligen zo bezeten is omtrent het onderwerp "archivering-kwaliteit-betrouwbaarheid";
  Ik ben hobby-fotograaf maar wel met vakdiplomas, mijn vader was vakfotograaf en is genealoog, mijn oom was het enz enz.
  Alle fotograven/filmers in mijn familie zijn overwegend niet-kunstzinnig ingesteld maar meer registrerend.
  Ik krijg dus over een tijdje een historisch archief in beheer welke genealogisch begint in de middeleeuwen en fotografisch zo rond 1870
  Het zijn tienduizenden negatieven,glasplaten,films enz enz.
  Juweeltjes zijn fotos en beschrijving van mijn (verre)voorouders uit de slaventijd in Suriname,plaggenhut bewoners op de veluwe en (vermoedelijk) een crimineel op het toenmalige ballingsschapseiland Urk, maar ook bv (mijn favoriet) een 9.5 MM stomme "baby-Pathe" film op 3 rails genaamd Het cabinet van Dr.Caligari
  Het is DE oerfilm van waarop alle latere psycho-artistieke-griezelfilms zijn gebaseerd (Nosferatu,dracula enz) en stamt uit de hoogtijdagen van het duitse expressionisme.
  De videoclip "take me to the other side" van de Red Hot Chilli Peppers gaat over deze film en bevat veel van de psychotische stijl elementen uit deze film.
  Ik heb vermoedelijk nog de enigste geheel complete film (dus niet bij elkaar gerapte stukken en delen in verschillende kwaliteit)met originele duitse tussentext en hij is in uitmuntende staat (1924) en bevat voldoende detail om een 720p HD video te rechtvaardigen.
  Het Bundes Film Archief heeft een kopie gemaakt op basis van verschillende 35 MM films( dus grijsgedraait in de bioscopen van toen) maar deze is beduidend minder dan wat ik heb en mist op diverse plaatsen korte stukjes, vermoedelijk het gevolg van filmbreuk/brand.
  Een (slechte) versie van Film renters is te bekijken op het Inet-archive klik en/of te dl.
  De film is public domain sinds een paar jaar en dus "gratis" te bekijken.
  Er zijn ook andere versies, vooral met andere muziek aangezien de originele film partituur verloren is gegaan.
  Er wordt tot vandaag de dag (april 2007 de laatste)nog steeds nieuwe muziek voor de film gemaakt: http://www.youtube.com/watch?v=fbOjaxXCgIk

  De stamboom is een paar 100 MB groot en het resultaat van decenia zoek en pluiswerk.
  Het levenswerk van meerdere personen 8)

  Ik denk hier dus al wat langer over na en het is en blijft een terugkerende zorg om dat spul zo veilig mogelijk op te slaan en te bewaren :roll:
 • Ik heb met veel interesse kennis van dit topic genomen.
  Ik zou nu alleen heel graag willen weten [i:eac794999c][b:eac794999c]hoe [/b:eac794999c][/i:eac794999c]ik bewerkte videobestanden (ik werk met pinnacle 11) naar mini-dv kan overzetten. Ik maak altijd een schijfimage en zou die graag willen overzetten naar mini-dv.

  Het is mij helaas al meerdere malen overkomen dat ik een (nog maar recent) gebrande dvd met foto's nu al niet meer kan lezen met verkenner. Dit zijn data-dvd's met Nero gebrand. Ik ben daarom ook overtuigd dat tape betrouwbaarder moet zijn.
  Ook ben ik erg benieuwd of het ook mogelijk is om andere bestanden dan video op mini-dv te backuppen. Ik denk dan met name aan foto's (jpg+raw formaat).

  Iemand hier ervaring mee?

  Een andere vraag, die hier wellicht ook beantwoord zou kunnen worden: de dvd's die ik maak met pinnacle en bij mij thuis in 2 verschillende dvd-spelers goed afspeelbaar zijn, zijn niet altijd in andere dvd-spelers te gebruiken, bijv. bij familie. De ene keer werkt alleen het menu niet, de andere keer krijgen we hem helemaal niet aan de praat. Waar kan dit aan liggen? Ik zou graag dvd's maken die universeel afspeelbaar zijn, incl. de menu functies. Ik brand de dvd's nooit direct met Pinnacle (dat levert vnl. errors op) maar altijd met een ander progje als Nero of CloneDVD.
 • Terug schrijven naar miniDV begint met een dv-cam met een dv-in, zo simpel is het.

  DV cameras hebben altijd een dv-out maar de dv-in is , vooral op de goedkopere modellen, niet alltijd aanwezig.
  Reden is dat een dvcam met dv-in een videorecorder is en deze valt in een ander belastingtarief en is dus duurder, fabrikanten laten de dv-in dus vaak achterwege.

  De dv-in is soms met een kastje te activeren, google maar op dv widget en je vind genoeg, het is geen fabrieksoplossing maar van iemand die handig is met elektronica.
  Hat kastje werkt alleen met oudere types camera, de nieuwere zijn echt niet te activeren via deze truuk.

  Als je een dv-in hebt kun je in ieder videoprogramma de dv bestanden terug zetten naar tape, de mogelijkheid komt hiervoor vanzelf te voorschijn in het programma op het moment dat je de camera aansluit, heb je andere types videobestanden(mpeg,mov,wmv,divx) dan zullen deze eerst naar dv-avi moeten worden omgezet voordat je ze terug kunt zetten, een dv camera kan alleen omgaan met dv-video en met niets anders dan dat.

  Andere bestanden op dv tape zetten is wel mogelijk maar tricky er waren 2 stukken software voor, beide zijn betaalde software, firestreamer is helaas niet mer leverbaar dvstreamer nog wel.
  http://www.dvstreamer.com/index.shtml
  De methode van dvstreamer is "moeizaam" maar werkt wel.
  De methode van firestreamer was veruit superieur aangezien er niets in te stellen was en je dvcam gewoon als een backupdevice in windows benaderbaar was maar helaas is die er dus niet meer.
  De methode is dat de data van willekeurige bestanden wordt "ingepakt" in een dv-avi en daarna op de tape kan worden weggeschreven,daar zal wel wat "zekerheid" bij moeten in de vorm van controlle en redundantie en dat kost opslagruimte, met alle veiligheids voorzieningen erbij blijft er ongeveer 8 GB per tape aan ruimte over van de 13 GB die er eigenlijk op past.
  Maar;8GB is natuurlijk op dit moment niet echt meer een relevante hoeveelheid en dus is deze methode ook niet meer echt relevant…..

  Het idee is aardig maar helaas vanwege de lage kosten van dvd niet meer echt verder ontwikkelt en daardoor nooit echt aangeslagen.
  Wat je ook ingedachten moet houden is dat dit een software oplossing is waarmee hardware wordt bestuurd, als om welke reden dan ook de software in de toekomst niet meer werkt (bv een nieuw OS) dan zijn je backup's waardeloos, die gedachte is niet helemaal ondenkbaar want de software werkt met een driver bovenop de dv-stack van microsoft en microsoft is op zijn zachtst gezegt geen voorstander van de firewire interface en het zou me niets verbazen als in het os na vista firewwire gewoon wordt geschrapt.
  Dat betekent niet dat de firewire bus niet meer zal werken want er zijn genoeg alternatieven( Mac om te beginnen) maar op een windows pc kan het wel eens lastig worden in de toekomst om die software weer aan de praat te krijgen.
  Ook voor gewone dv videotapes afspelen hoef je niet bang te wezen want dat zal altijd gaan zolang er dv apparatuur blijft.

  Als je daadwerkelijk op tape wilt backuppen, wat een goed idee blijft dan zou je kunnen kijken naar een pc-tape drive, dat is dus een tapedrive voor in de pc waarop je data kunt opslaan.
  deze zijn bijzonder betrouwbaar en worden doorgaans alleen in bedrijven gebruikt en zijn dus duur, de hoeveelheid data die er op past is ook vele malen hoger dan die van een dv tape, als geld geen bezwaar is kun je tapestreamer kopen die meerdere honderden GB aan data kwijt kunnen maar deze zijn enorm duur.

  Met de komst van goedkope 500GB ,750GBen 1 TB harde schijven is het echter af te wegen om een externe schijf te kopen en daarop een backup te maken, na 5 jaar kopier je de hd en gooit de oude weg.
  Is kostentechnisch goedkoper dan een tapestreamer en kwa werkwijze sneller want tape is wel traag.

  Het niet willen afspelen van zelf gemaakte dvd's op sommige dvd spelers is een realiteit waarmee je moet leven, andere software, een andere brander, een ander merk dvd's kan helpen maar dat zul je moeten uitproberen, er is geen full-proof concept voor.
  Mijn ervaring: software van Pegasys (TMPGenc encoder en dvd-author), een recente brander met de meest recente firmware, dvd's van Verbatim en branden op een lage snelheid levert de beste garantie voor universeel afspeelbare dvd's.
 • De relevantie is misschien niet altijd helemaal top, maar er is op dit forum redelijk wat te vinden over levensduur CD/DVD's, wat je er wel en niet mee moet doen, etc.

  Volgens mij staat er naar vrijwel al die topics een link in dit topic

  [quote:790642bc0c="rwilligen"]Wat je ook ingedachten moet houden is dat dit een software oplossing is waarmee hardware wordt bestuurd, als om welke reden dan ook de software in de toekomst niet meer werkt (bv een nieuw OS) dan zijn je backup's waardeloos, die gedachte is niet helemaal ondenkbaar want de software werkt met een driver bovenop de dv-stack van microsoft en microsoft is op zijn zachtst gezegt geen voorstander van de firewire interface en het zou me niets verbazen als in het os na vista firewwire gewoon wordt geschrapt.
  Dat betekent niet dat de firewire bus niet meer zal werken want er zijn genoeg alternatieven( Mac om te beginnen) maar op een windows pc kan het wel eens lastig worden in de toekomst om die software weer aan de praat te krijgen.
  Ook voor gewone dv videotapes afspelen hoef je niet bang te wezen want dat zal altijd gaan zolang er dv apparatuur blijft. [/quote:790642bc0c]

  Dat wist ik helemaal niet van Microsoft, zou jammer zijn, want firewire is superieur aan USB in vrijwel alle aspecten, het is alleen nooit echt doorgebroken omdat in het begin de chips voor firewire zo'n 15-20x duurder waren dan de chips voor USB.

  Om trouwens nog iets over levensduur te zeggen, m'n pa is groot muziekliefhebber en heeft op zolder zo'n 2500 CD's en een paar honderd VHS banden, LP's, cassettebandjes, DVD's, etc. de CD's zijn allemaal origineel en sommige zijn ook echt het begintijdperk van de CD, die werken nog allemaal perfect (in zoverre dat hij regelmatig ook nog de oudere CD's draait en nog nooit één is tegengekomen die niet meer werkt). Alle zelfgebrande back-up CD's werken tot nu toe ook nog allemaal, en die zijn voornamelijk uit de periode 1996-2002. Wat ook nog in zeer goede staat is zijn alle VHS banden die hij destijds heeft opgenomen met een super degelijke Panasonic VHS recorder die het een jaar of 20 heeft uitgehouden, maar in de tijd ook 2000 gulden kostte.
 • Bedankt voor de reacties, ik zal me nog eens in de diverse mogelijkheden verdiepen. Mijn cam blijkt inderdaad geen dv-in te hebben, ik zal er bij de toekomstige overgang naar een nieuwer model op letten. Maar wellicht toch eens een tape-drive overwegen.
  [quote:e055705042]als geld geen bezwaar is kun je tapestreamer kopen die meerdere honderden GB aan data kwijt kunnen maar deze zijn enorm duur.[/quote:e055705042]
  Werken die dan niet met losse tapes? Dan lijkt het gebruik van extra externe hdd's toch wel een enorm veel simpeler en goedkopere oplossing.
  Ik zal zeker ook eens kijken of Verbatim en Pegasys meer soelaas bieden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.