Vraag & Antwoord

Videobewerking

4:3 switch bij overgang filmpje

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Hallo,

  Nadat ik een filmpje heb gemonteerd in Adobe Premiere 7.0, toont hij bij het afspelen een 4:3 formaat af gedurende een overgang. Doel is dus om het in 16:9 af te spelen en dit is dan ook aangegeven in het project van Adobe. Gefilmd is op een DV digi camera van JVC type GR-DF540E met de stand "bioscoop", dus 16:9 maar als ik me niet vergis simuleert hij dit door 2 zwarte balken onder en boven toe te voegen. Het beeld verspringt bij de disolve en clock wipe overgang. Dus de hele film is het 16:9 maar tijdens de overgang is het even 4:3 wat niet de bedoeling is.

  Iemand enig idee hoe dit komt? Al vast bedankt.
 • Er zijn twee soorten 16:9 , de ene heb je zelf al aangegeven: het 4:3 venster wordt (in de camcorder)voorzien van twee zwarte balken en effectief verdwijnt de beeldinhoud onder die twee zwarte balken, je hebt dus "breedbeeld" maar je houd jezelf voor de gek want feitelijk mis je beeldinhoud.
  Deze methode wordt meestal "letterbox" genoemd.
  Als je met zwart plakband onder en boven op je tv twee zwarte balken afplakt heb je hetzelfde…..

  De andere variant zou je "echte" 16:9 kunnen noemen of anamorphe 16:9
  Anamorph betekent in dit geval breedte opgerekt.
  Daarbij wordt de beeldinhoud van een 16:9 beeldchip in de camera in de breedte in elkaar geperst tot het 4:3 is.
  Als je zo'n beeld ongecorrigeerd zou bekijken dan zie je dus hele lange slanke mensen met langwerpige hoofden.

  Maar nu de truuk: aan de videodata wordt een vlaggetje gehangen welke zegt "dit is anamorphe 16:9 video in een 4:3 beeld"
  Bij het afspelen of bewerken wordt dat vlaggetje gelezen en vervolgens wordt het 4:3 beeld weer uitgerekt tot 16:9.
  Jouw camera zal waarschijnlijk ook dit type kunnen maken.

  Jij hebt(denk ik) een 4:3 letterbox video gemaakt en vervolgens geimporteerd in een anamorphe 16:9 project in premiere.

  Dat moet je dus niet doen.
  Je moet denk ik gewoon een 4:3 project aanmaken maar voor de uitvoer aangeven dat je een 16:9 video wilt, er is dan ergens in te stellen of je een letterbox of anamorphe uitvoer krijgt.

  Ik heb al lang geleden ook zwaar zitten te klooien met dit probleem en op een gegeven moment de handdoek in de ring gegooid, was btw ook met een jvc camera.
  Het leek mij dat premiere niet goed de video data interpreteerd (of de jvc camera de video voorziet van de verkeerde tag-vlaggetje) en de verkeerde beeldinstelling gebruikt en vervolgens dat ook nog eens niet consequent doet.
  ik werdt er destijds gestoord van en ben gestopt met 16:9 opnames.


  Veel sux6
 • Bedankt voor de tip! Ik zal het project eens omzetten van 16:9 naar 4:3 maar hoe doe je dat eigenlijk? Twee sessies starten kan ook niet zag ik, om het geheel over te slepen..
 • Ik heb het geprobeerd met een klein stukje test-film en dan dezelfde overgang maar zelfs als het project 4:3 staat en ik exporteer krijg ik hetzelfde probleem..zowel bij D1/DV PAL Widescreen 16:9 als Anamorphic 2:1. :-(
 • Je hebt er een stukje van geproefd; ik ben er dus destijds mee gestopt.
  wellicht is de oplossing simpel maar ik kreeg het toen ook niet goed voor elkaar…..

  Ik wilde een linkje geven van een ander forum maar dat bestaat niet meer…
  Ik zit dus ook ff stuk……
 • Iedergeval bedankt voor de moeite! Misschien heeft iemand anders hier nog wel een idee of suggestie…
 • Heel misschien heb ik een tip. Ik weet niet wat voor files er uit jou camera komen maar ik had onlangs hetzelfde probleem met een Panasonic camera die .MOD files produceert. Met behulp van SDCopy, neer te laden vanaf http://zyvid.com/smf/index.php?action=dlattach;topic=280.0;id=153 , heb ik die files omgezet maar mpg waarbij tevens een 16:9 vinkje al dan niet kan worden toegepast. En dat werkte. Misschien heb je er wat aan.
 • Nou ik laad gewoon in vanaf camera, dus dat is toch gewoon tape?
 • Ja, dat is wel tape maar die filmpjes worden op de computer gezet in een bepaald formaat. Dat kan bij voorbeeld AVI zijn maar ook MOD. Het geval dat ik hierboven heb uitgelegd gaat dus over MOD files. Dus check even op de computer wat de extensie van de files uit je camera is.
 • Aha..nou gaat gewoon via capture in Premiere. Ook gebruik ik Nero daar vaak voor. Volgens mij gewoon AVI-formaat..
 • Ik mis hier een beetje een goede workflow:
  1) De film op tape is in een bepaald formaat, in dit geval 4:3 letterbox.
  2) Op de computer is dit hetzelfde, want het is gewoon een kopie.
  3) Je wilt als het ware een deel van het beeld selecteren en dat als uitvoer gebruiken. Mogelijk worden de effecten toegepast op het 4:3 beeld omdat dat is wat je hebt. Maar omdat je dit gaat uitsnijden maakt dat niet uit.
  4) Bij het genereren van de DVD bestanden moet je aangeven dat de output 16:9 is. Wellicht wordt dit uitgesneden beeld dan weer opgerekt en gemarkeerd als 16:9, maar zo werkt het nu eenmaal.
 • Dus de conclusie is….?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.