Vraag & Antwoord

Videobewerking

VHS banden overzetten op PC/DVD

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Hallo mensen

  Ik ben nieuw hier en ik heb een vraagje:

  Wij hebben een heleboel vhs videobanden en voordat deze niet meer werken willen we ze graag overzetten op dvd. Ik heb daarvoor het nodige gezocht op internet (en mede daardoor ben ik op deze site beland)

  Nu is er één probleempje, onze (redelijk oude AKAI) videorecorder heeft het pas opgegeven en werkt dus niet meer.

  Ik heb nou eenmaal niet heel veel verstand van dvd spelers/videorecorders maar ik heb nu de volgende vraag:

  Is het mogelijk de VHS videobanden alsnog op één of andere manier op de computer te zetten zodat ik ze kan gaan branden op dvd?
  (sorry voor de vraag, heb niet zoveel kennis daarvoor en daarom zit ik dan ook hier)

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
  (PS: ik heb al gezocht of er meer mensen met dit probleem waren maar niet echt iets goeds kunnen vinden, vandaar mijn eigen topic)

  Patjuh2
 • Wellicht is een VHS/DVD-recorder combi-apparaat een handige optie voor jullie.
  http://www.4launch.nl/shop/product/051573/samsung-vhs-dvd-recorder-dvd-vr370–zwart-
 • Okeej en met een VHS/DVD-recorder combi-apparaat is het goed mogelijk om de VHS banden op DVD te branden?
 • Lijkt me wel, anders zie ik het nut niet zo van zo'n apparaat … :P

  Anders even voor de zekerheid navragen bij een verkoper, die zou wel moeten weten wat ie verkoopt. Zo'n website is niet al te duidelijk.

  Die Samsung die ik noemde is ook maar een voorbeeldje, als je bijv. een LCD TV met HDMI ingang aan de muur hebt hangen, zou ik ook zo'n apparaat met HDMI uitgang nemen. En dat hebben de goedkoopste types niet.
 • Okeej, iig bedankt voor het reageren en er is al stuk meer duidelijk.

  Heb wel 'gewoon' een philips tv en geen lcd dus dat maakt niet uit maar iig bedankt voor de tip.

  K zal eens gaan zoeken naar dvd/vhs recoders in 1 :D
 • Houd er wel rekening mee dat veel gekochte speelfilms op videocassette beveiligd zijn met macrovision.
  Als je die probeert te kopieren met zo'n vhs/dvd combi heb je twee mogelijkheden: het apparaat weigert het te doen of hij doet het wel maar je krijgt onbruikbare dvd's met video-ruis.

  Zelf opgenomen videobanden zijn uiteraard geen probleem voor zo'n combi
 • [quote:4c9dad8df9="rwilligen"]Houd er wel rekening mee dat veel gekochte speelfilms op videocassette beveiligd zijn met macrovision.
  Als je die probeert te kopieren met zo'n vhs/dvd combi heb je twee mogelijkheden: het apparaat weigert het te doen of hij doet het wel maar je krijgt onbruikbare dvd's met video-ruis.

  Zelf opgenomen videobanden zijn uiteraard geen probleem voor zo'n combi[/quote:4c9dad8df9]

  Thnx voor je reactie! het gaat in dit geval (gelukkig) om zelf opgenomen videobanden en deze willen we graag over een aantal jaar nog kunnen kijken, voordat de vhs banden het niet meer doen willen we ze graag op dvd zetten.. bedankt voor je reactie!
 • mijn eigen banden heb ik zelf gedaan in 2003. Een behoorlijke klus geweest. Op mijn werk hebben we het laten doen door een bedrijfje, de HEMA dat dit soort klussen ook en ook het bedrijf "blijf in beeld . NL". Als het echt veel banden zijn is dat laatste een ideale oplossing en goedkoper.

  http://www.blijfinbeeld.nl/
 • Je bent toevallig niet in het bezit van een video (digital) CAM? Met toevallig ook nog video in? (En anders even eentje lenen als het om een paar tapes gaat.)
  Ik had ook oude VHS banden en mijn camera heeft toevallig Video-in, dus het was eenvoudig….. En tevens heb je dan een backup op tape, alhoewel, wanneer je eenmaal je video's op DVD hebt staan…
  perloc
 • Tape is veiliger wat betreft langdurige opslag dan dvd's….
 • [quote:e05a75474b]Tape is veiliger wat betreft langdurige opslag dan dvd's[/quote:e05a75474b]

  Uit testen blijkt dat een tape ongeveer 25 jaar goed blijft maar dat de tape dan 1 keer per jaar heen en weer gespoeld moet worden. Na 20 jaar wordt de tape zacht en stroperig. Een DVD blijft ongeveer 100 jaar goed.
 • Een DVD blijft ongeveer 100 jaar goed.

  Een gekochte DVD misschien, maar een gebrande zeker niet!
 • Ik wijd hier wel vaker mijn tijd aan omdat data zekerheid iets is waar de meeste mensen niet goed over nadenken en zich meestal bedienen van verkeerde informatie.
  Mischien moet ik hier maar eens een stukje over in de faq zetten want ik blijf typen…

  Tape blijft zeker 25 jaar goed, ook zonder heen en weer spoelen en "ideale" opslag en wat belangrijker is: tape is een linear medium met deels analoge techniek.
  Tape blijft totdat hij letterlijk idd helemaal uit elkaar valt gewoon altijd leesbaar.
  Het bewijs ligt hier beneden in een kast, dozen vol met vhs en V2000 tapes uit de eind jaren 70 en begin jaren 80 die daarna jaren in een onverwarmde vochtige garage hebben gelegen en nog steeds prima zijn met een redelijk goede beeldkwaliteit.
  Uit elkaar vallende tapedrager en een "smeltende" magneetlaag meld zich altijd als om de haverklap vervuilde koppen maar al die tapes vertonen niets daarvan.
  Ook op koninginnedag kun je het bewijs kopen voor 50 cent per dozen vol, vhs,betamax en V2000 tapes uit de jaren 80 en ik doe dat af en toe eens en heb daar nog nooit(!) een zeper mee gehad, ze spelen altijd prima.

  Dat dvd's 100 jaar mee zouden gaan is een wens der gedachte gedragen door "onderzoeks resultaten" uit een simulatie labaratorium.
  Allereerst moet zo'n krasgevoelige dvd die 100 jaar zien te overleven wat betreft mechanisch misbruik en dan moet je idd maar hopen dat de onderzoekers het bij het rechte eind hadden en dat niet na 30 jaar in ene blijkt dat dvd's toch massaal gaan delamineren , de polycarbonaat haarscheurtjes blijkt te krijgen oid.
  En dan hebben we het uiteraard nog steeds over "geperste" dvd's met daarop een speelfilm die je in de winkel koopt.

  Zelf gemaakte dvd's (!) is een heel ander verhaal, en daar gaat het in dit geval over, en ik denk dat je blij mag zijn als [u:095c443cad]gegarandeerd[[/u:095c443cad] dvd's 10 jaar meegaan en dan moet je er ook nog heel zuinig op zijn in de zin van donker en droog en niet te warm/koud/vochtig bewaren.
  Gegarandeerd betekent in mijn ogen 100 dvd's branden, weg zetten, en dan na 10 jaar nog steeds 100 leesbare dvd's overhouden.

  Ik test met regelmaat steeksgewijs mijn dvd's op fout percentages en die foutpercentages zie je gewoon jaarlijks oplopen met een paar procent.
  De eerst gebrande exemplaren van 2002 heb ik al moeten overzetten omdat de hoeveelheid fouten begonnen te grenzen aan "niet meer leesbaar" oftewel de gevreesde "cyclic redundancy error" waarbij er gewoon niets meer mee te doen valt behalve weggooien en uithuilen.
  Zelfgebrande dvd's bevatten nieuw en vers gebrand al vele (tienduizenden)fouten maar door het foutcorrectie mechanisme weet de speler daar toch goede data uit te vissen.
  Door veroudering loopt dat aantal fouten gestaag op totdat het punt bereikt is dat zelfs na 3 voudige foutcorrectie de data niet meer geproduceerd kan worden en dan krijg je de "cyclische redundantie fout" oftewel een fout die ondanks herhaalde(cyclisch) correctie mbv correctie bits(redundantie) optreed.
  Je hebt het dan over dvd's van allerlij uiteenlopende merken en types en gebrand met een veelheid aan verschillende apparatuur.
  Het maakt allemaal niet veel uit, ze worden gewoon binnen no-time slecht en dat zal ook wel nog een tijdje zo blijven, ook met Bluray in aantocht verandert daar niets aan en wordt het denk ik zelfs nog een tandje erger aangezien de data daarop NOG dichter op elkaar staat.
 • Dat een VHS band zo lang goed blijft geloof ik niet. Ik heb eens een band van een vriend bekeken van ca. 15 jaar geleden, en dat was echt RUK. (En die had hij normaal bewaard dus niet in een vochtige kelder ofzo.)
 • Tja , alles is relatief natuurlijk.
  VHS is al per definitie niet erg best maar de laatste jaren dat het nog ontwikkelt werd is de opname en weergave kwaliteit er van wel behoorlijk verbeterd.
  Ik weet niet of je wel eens naar een vers opgenomen vhs tape hebt gekeken die op een recent apparaat werd opgenomen?
  Ik heb een over-the-top JVC S-vhs deck en die levert werkelijk sublieme opnames.
  Maar dan moet je , als je daar de gelegenheid/apparatuur voor hebt ook voor de aardigheid eens een nieuwe tape opnemen met een vhs recorder van zeg 20 jaar geleden in de klasse zoals die toen veelvuldig in de woonkamer stond, dus zeg een apparaat van +/- 500 gulden(hooguit) en om de vergelijking goed te staven zou je die recorder dan ook nog op een gewone antenne moeten aansluiten (bestaan er nu nog gewone analoge tv uitzendingen?) zodat het signaal vergelijkbaar is met datgene waarvan men destijds ook opnam nl de antenne op het dak
  Je hebt dan nog altijd het voordeel van de veel modernere tape met een veel betere kwaliteit als dat er 20 jaar geleden ooit was maar zelfs dan nog weet ik zeker dat je zult schrikken van de pijnlijk slechte opname kwaliteit van een gemiddeld vhs deck.
  Voor de goede orde: we hebben het over het tijdperk waarin de meeste recorders nog zelfs een handmatige tracking instelling hadden.
  Pas later kwamen de (veel duurdere) Autotracking recorders met ook nog eens meer koppen en een veel betere azimuth regeling van de koppen.

  De tape die jij hebt gezien is waarschijnlijk wel opgenomen op een dergelijke oude recorder uit de wat mindere klasse en dan was de kwaliteit dus , om te beginnen, al niet veel soeps.
  Als het deck waarop je nu afspeelt dan ook al wat minder of ouder is dan brokkelt het snel af.
  En dan moet je ook nog de opname bron in beschouwing houden; was het een TV-opname?
  20 jaar geleden was Kabel-tv er alleen in de grotere steden en begon net aan door te breken, de rest van NL deed het nog gewoon met een antenne of een centraal antenne systeem en ook dat was meestal ruisige bende met een slecht signaal.

  DV tape is dan al weer een heel ander verhaal; de data staat er digitaal op, dus als de tape over desnoods 50 jaar nog steeds in takt is zal de video er dan nog steeds er nagenoeg exact hetzelfde uitzien als bij de opname.
  Das het mooie van DV tape; het combineert de voordelen van analoge opname techniek en digitale data.
 • Hoe staat het met BlueRay? Is de houdbaarheid hier beter van dan DVD?
 • Je zou het kunnen hopen maar aangezien de data nog dichter op elkaar staat en er wezenlijk eigenlijk niets verandert is aan de basis techniek van de manier van opnemen ed vrees ik ook daarvoor het ergste.

  Data zekerheid is , tot nu toe, absoluut geen overweging voor de fabrikanten.
  De troep moet zo snel mogelijk verkocht worden om de research terug te verdienen en om de aandeelhouders tevreden te houden en that's it.
  Je ziet dat heel eenvoudig aan het feit dat , net zoals met dvd recorders, de nadruk vooral/alleen maar op snelheid ligt.
  2x, 4x , 8x enz is de verkoop techniek en datgene waar aan gewerkt wordt.
  Data betrouwbaarheid en opslag betrouwbaarheid wordt simpelweg niet vermeld.
  Waar je dan op zou kunnen hopen is dat aan het eind van de ontwikkelingsfase bij 16x snelheid of meer de nadruk zou komen te liggen op betrouwbaarheid maar de ontwikkeling bij dvd's na de 18 speed grens, of eigenlijk het daarna totaal verder ontbreken van verdere ontwikkeling doet het ergste vermoeden wat ons te wachten staat met bluray.

  Het blijft een hekel punt van zelf gebrande optische media ; het branden gebeurt feitelijk door zeer snelle veroudering van de kleurstof laag, want dat is eigenlijk wat je doet en dus is die laag gevoelig voor veroudering.
  Zie het als een stuk aluminium waarin je met een laser je naam in de oppervlakte brand, die naam zal na verloop van tijd gewoon vervagen doordat het aluminium ook bij een lage temperatuur veroudert alleen noem je dat corroderen, het blijft feitelijk hetzelfde…

  alleen media die met fase-verschuivings techniek werkt zoals dvd-ram en dvd-rw kan ontkomen aan dit fenomeen doordat deze niet volgens het proces van "branden" werken maar daarbij wordt mbv de laser het kunstof plaatselijk gesmolten waarna in de warme plastische kunstof de data-laag in optische fase wordt verschoven, de laser gaat daarna weg , de kunstof stolt weer en de fase toestant van de datalaag ligt daarna vast(zeer vast).
  Nadeel van deze media; de optische reflectie waarde is erg laag, er wordt dus bij het lezen bijna geen laser licht terug gereflecteerd(slechts 15% of minder tegen wel 50% voor gewone dvd's)en dus zijn hoge snelheden lastig en is dubbellaags media alleen met heel veel ontwikkeling en trukendozen te doen.
  Er is dus wel een beter systeem maar kennelijk vinden de fabrikanten dat geen issue want dvd-ram is zo goed als dood (gemaakt) en dvd-rw is nooit goed uitontwikkelt.
  Je zou zeggen dat het technisch betere systeem wel op den duur zou winnen maar dat is dus niet zo.
  He: DejaVu? heb ik dat niet al eens eerder meegemaakt?, oh ja, weet je nog wel?, de strijd tussen het technisch superieure V2000, het de technisch 1 stap mindere Betamax en de technisch absoluut inferieure VHS, en wet weten welke ook toen gewonnen heeft.
  Fabrikanten hebben simpelweg schijt aan consumenten en de belangen van een consument en ze doen gewoon lekker waar ze zelf zin in hebben en het meest aan kunnen verdienen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.