Vraag & Antwoord

Videobewerking

smalfilm digitaliseren

Anoniem
Fenno Werkman
6 antwoorden
 • Ik wil een geruime hoeveelheid smalfilm gaan digitaliseren op een zo goed mogelijke kwaliteit, ik heb een goede projektor, en reeds een glasscreen, maar vind dit toch niet super, wie heeft goede tips ( geen verwijzingen naar bedrijven die dit doen). Ik wil er best wel wat tijd en geld insteken om dit te doen, evt zelf een soort telecine maken o.i.d.
  Maar zou graag wat ervaringen willen horen.
 • http://www.visualsteps.nl/1st-hoofdstuk/238.pdf
  http://members.home.nl/dick.slagter/techniek.html
  http://www.chm.nl/digitaliseren_smalfilm.htm

  en nog meer via
  http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&hs=Km5&q=smalfilm+digitaliseren&btnG=Zoeken&meta=

  PS: ik heb van 8 mm geen bal verstand…. maar zo moet je er och uitkomen… lijkt me. Het waarnemen waar de fouten zitten en dat verder in google invullen lijkt me essentieel.
  Met een opmerking "maar vind dit toch niet super" ….dat schiet niet op….
 • Realiseer je wel, dat de resolutie van smalfilm erg laag is, de beeldjes zijn maar een paar mm groot. Afhankelijk van de leeftijd, kan de kwaliteit ook nog achteruitgaan, vooral verblekende kleuren.
 • Zelf een soort telecine opstelling maken is de beste methode.
  Je zult hiervoor een projector moeten hebben(kopen) die je kunt verbouwen.
  Denk dan aan de lamp/condensor/lenzen er uit slopen en er een opaline lichtbron in maken zodat de film gelijkmatig wordt verlicht en met voldoende lichtsterkte,verder moet de projector een regelbare snelheid hebben of je moet die er zelf in knutselen.
  Je camera zal in een telestand mbv een correctielens (macrolens) voldoende moeten kunnen inzoomen om het 8 mm beeld beeldvullend op te nemen, afhankelijk van je camera kun je hier wat problemen mee ondervinden en zul je moeten gaan expirimenteren met evt andere lenzen voor de videocamera.
  Je stelt de camera op pal voor de projector, verwijdert de projectielens en neemt door het gat de film op die dan welliswaar opzijn kop en spiegel verkeert is maar dat is later eenvoudig te corrigeren met videobewerkingssoftware.


  De links hierboven laten eea zien hoe andere knutselaars het gedaan hebben.
  Voor dit soort projecten heb je geduld nodig en een lange adem….
 • Als je smalfilm goed wil digitaliseren moet je niet beginnen met een glasscreen. Je houd nl. altijd een hotspot. Begin met de normale lamp te vervangen door een LED lamp. Zorg er voor dat de LED traploos regelbaar is (voor wat betreft lichtsterkte). Een Lumiled HQ is volgens mij de beste keuze voor deze toepassing. De projector moet traploos regelbaar zijn in snelheid en de camera moet een variabele sluitertijd hebben. Een voorbeeld van een opstelling heb ik op deze site gezien.
  Wat veel beter is, is om te experimenteren met met een camerachip. Koop een heel goekope webcam en sloop deze om ermee te "spelen". Probeer de opnamechip zo dicht mogelijk bij de opening bij de vlinder te brengen en te fine-tunen. Let er wel op dat het beeld dan gespiegeld wordt opgenomen. De software die je gebruikt moet het beeld weer kunnen spiegelen. Ben je tevreden over het resultaat, koop dan een (web-)cam met een resolutie van 720X596 (PAL-norm). Gebruik nooit breedbeeld (1920 X 1080) met een verhouding van 16 : 9 want een smalfilm heeft de verhouding van: 8mm: 4 : 2,93 en Super8: 4 : 2,94. Dus ongeveer 4 : 3. Als je dus met een HDcam opneemt over de volle breedte dan "onthoofd" je de mensen op de film. Bovendien is de scherpte van deze nieuwe camera´s zo goed dat de korrels zichtbaar worden bij het afspelen op een LCD of plasma tv. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Als je het bovenstaande uitvoert heb je het allerbeste resultaat. Ik vraag me wel af of de kosten van het experimenteren opwegen tegen het voordeel van uitbesteden. Bij minder dan 30 uur film loont dit echt niet. Tenzij je, zoals ik, een echte smalfilmfanaat bent met heel veel geduld en nog meer tijd.

  Suc6,

  Johan :o
 • Hallo iedereen,

  De beste manier om 8mm te digitaliseren is met een machine vision camera met trigger. Je kunt ze tegenwoordig krijgen voor ong. 500 Euro. Je krijgt dan een resolutie van 1280x960 en dit is ruim voldoende voor 8mm film. Zelf heb ik nog een camera met een resolutie van 1024 x768.

  Vooral bij het oude dubbel-8 formaat is de filmkorrel soms storend. Ik maakte hier een speciaal Avisynth script voor, dat tevens het beeld stabiliseert.

  Voor meer details zie mijn website (zie onderaan). Via de site kun je doorklikken naar voordbeeldclips op Vimeo.

  Groeten uit België,
  Fred.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord