Vraag & Antwoord

Videobewerking

VHS videokwaliteit bewerken

Anoniem
Jaap H
1 antwoord
 • Hey,

  ik ben bezig met het digitaliseren van de familie-vhs banden, en nu had ik daarover een paar vraagjes. De kwaliteit van de banden is opzich goed, maar af en toe zijn scenes over- en onderbelicht of is de kleurinstelling niet goed. Daarnaast zijn de filmbeelden vaak gestreept (interlaced).

  Ik heb nu per videoband van 180 minuten een mpg2 bestand op de pc staan (rond de 8gb per stuk).

  Ik heb een paar vragen.

  1. Doe ik er verstandig aan de interlace eruit te halen? Op sommige fora lees je ook dat je tv dit hardwarematig doet en dit in de toekomst alleen maar beter gaat doen, dus softwarematig eruit halen is stom.
  2. Wat is slimmer; de film eerst in stukken knippen en dan per scene kijken of de kleur danwel lichtintensiteit bewerkt moet worden, of kan ik ook gewoon de gehele film in 1x door alle filters tegelijk gooien.
  3. Welk programma kan ik hiervoor het best gebruiken? Ik heb er de tijd niet voor het heel ingewikkeld te doen, dus ik zoek een middenweg tussen gemak en kwaliteitsverbetering. Is bijv. virtualdub hiervoor geschikt?
  4. Weet er iemand goede handleidingen te vinden voor dit doel (wat bijv. goede instellingen zijn om kleuren aan te passen).

  Alvast bedankt!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.