Vraag & Antwoord

Videobewerking

ntsc vhs video op dvd

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik wil een aantal ntsc VHS banden overzetten op DVD, nu speelt mijn VCR dit perfect af op de tv, maar kan ze niet opnemen met een dvd recorder, krijg een rare balk onderin en de kleuren zijn niet goed.
  Wie weet raad hoe ik dit evt ook op de pc kan doen, heb wel wat capture hardware, o.a haupage pvr 150, en een zolid usb hispeed dvd maker,maar allebei geen goed resultaat, wie heeft ervaring hiermee.
 • Als het goed is kun je de films hercoderen met Nero.Je moet de films natuurlijk wel goed binnenhalen,misschien met Windows Movie Maker?
 • Dat is nu juist het probleem, om die films goed binnen te halen, kleuren zijn niet goed[quote:ef6d47c45b="HenkAjax"]Als het goed is kun je de films hercoderen met Nero.Je moet de films natuurlijk wel goed binnenhalen,misschien met Windows Movie Maker?[/quote:ef6d47c45b]
 • Wiers,ik heb het even voor je uitgetest.Binnen Nero kun je video vastleggen en daarbij kun je kiezen voor bv.PAL of NTSC.Ik heb een Eminent Videograbber (USB) en had nog wat NTSC banden liggen.Ik denk dat het met die Zolid moet lukken.Ik heb overigens wel een volledige en legale Nero.Mocht het nou helemaal niet lukken,ik heb in het verleden wel meer banden overgezet (hobby).Ik woon in Purmerend dus als dat te behappen is laat het me maar weten.Welke videorecorder gebruik je trouwens,NTSC banden kun je niet altijd afspelen met een PAL-machine.Je TV vormt de NTSC-signalen om naar PAL.De bottleneck is dan je videorecorder,vandaar dat "rare"beeld en die balk.Als je videorecorder in staat is om NTSC-banden weer te geven zou je op Marktplaats kunnen kijken voor een goedkope videorecorder dan kopieer je 1 op 1 en kun je je banden op PAL binnenhalen.Ik hoor het wel,Henk.
 • Bedankt voor je reaktie Henk, zo te zien heb jij ook wel eens te maken gehad met dit probleem.
  Inderdaad lukt het wel aardig met die zolid om de video te capturen op de pc alleen zijn de kleuren zo flets en groenig en weinig rood. als ik de video normaal afspeel op de TV dan is dit niet zo, moet wel zeggen dat het al aardig gedateerd videomateriaal is, wordt er ook niet beter op.
  ntsc schijnt trouwens wel wat een andere kleuropbouw te hebben dan pal.
  Ik heb ook even geprobeerd 1 op 1 over te zetten, dus opnemen op andere vhs recorder, dat lukt maar zodra ik dit weer wil overzetten op een dvd recorder is het weer prut. concl. er wordt dus niets met het signaal gedaan.
  Ik ga nog wel wat verder met wat testen.
 • De beeldopbouw van PAL en NTSC is inderdaad anders.PAL heeft 625 beeldlijnen en NTSC minder.Kun je misschien binnen je capture-programma nog kiezen voor bv. PAL,PAL B,PAL G,PAL B/G?Ook daar zitten kleine verschillen tussen.Als laatste oplossing wil ik nog voorstellen om eens te kijken voor een videoversterker (komt tussen videorecorder en Zolid/TV via scart meestal).Daar kun je je signaal meestal iets beter mee krijgen.Verwacht daar overigens geen wonderen van.Succes!
 • Je zult eerst moeten uitvlooien wat je vcr uitstuurd bij een ntsc band.
  Er zijn meerdere mogelijkheden; jou vcr kan gewoon een ntsc video signaal uitsturen, dit is de meest gewilde situatie omdat je zo iig een normaal ongewijzigd ntsc signaal krijgt, je zult dan wel een videograbber moeten hebben die ntsc kan opnemen.
  Een vcr die daadwerkelijk ntsc als pal banden ongewijzigd uitvoert is een "multinorm" vcr en die zijn doorgaans zeldzaam en duurder als een gewone, de naam "multinorm" staat echter niet garant voor hoe de vcr dat doet en dat kan ook eea aan problemen geven.

  De andere mogelijkheden zijn die waarbij de vcr eea aan het signaal modificeert zodat het afspeelbaar word op een gewone pal tv.
  Bij een volledige conversie door de vcr zou er een gewoon pal signaal uit de vcr moeten komen en dat zou dan ook gewoon met een pal-videograbber moeten kunnen worden opgenomen (kennelijk bij jou niet het geval), ik ken geen consumenten vcr's die zoiets doen, de techniek er achter is simpelweg te kostbaar om in een gewone vcr te stoppen.

  De andere en helaas meest gebruikte methode is dat er "pseudo-pal" gemaakt word door de vcr, daarbij worden de belangrijkste zaken als frequentie timing en resolutie aangepast maar het blijft een ntsc signaal, een moderne pal tv kan dat goed afspelen, ik vrees dat jou vcr dit doet.
  Er komt dan dus uit de vcr een signaal wat het midden heeft tussen pal en ntsc en dat correct capturen is lastig.
  De meest voor de hand liggende verschillen tussen ntsc en pal zijn de resolutie en frequentie maar er zijn meer verschillen zoals de manier waarop de kleurinformatie is gecodeerd in het signaal en die verschillen los je niet zo maar op.
  Dat bij pseudo ntsc er een mix gemaakt word van beide eigenschappen maakt het behoorlijk lastig om dat correct te capturen ,zo niet bijna onmogelijk.
  Bijna iedere gewone consumenten vcr in nederland verkocht doet een "pseudo pal-ntsc" conversie, alleen vcr's die ooit verkocht werden als "multinorm" en doorgaans waren bedoelt voor bv aan boord van schepen ed kun je verwachten dat er echte ntsc uit de uitgang komt.
  Je manual van je vcr kan je wellicht verder helpen in de vraag wat er uit komt.

  Je kunt dit mogelijk oplossen door dieper in de mogelijkheden van je capture apparaten te duiken en te gaan expirimenteren, mogelijk is je vcr ook nog anders in te stellen zodat er daadwerkelijk ntsc uitgestuurd word.
  De makelijkere methode is een vcr die werkelijk "multinorm" is en dus ntsc uitstuurd icm een capture apparaat welke werkelijk ntsc aan kan.

  Als dat allemaal te lastig word kun je natuurlijk ook overwegen om die paar banden te laten converteren door een gespecialiseerd bedrijf.
 • Ok, duidelijk verhaal, na heel wat geexperimenteer is dit waarschijnlijk het geval, ik had er geen rekening mee gehouden dat er nog een soort mix signaal mogelijk was.
  Zo hoor je nog eens wat, heb zojuist nog een vcr gekocht op marktplaats die ook specifiek ntsc afspeelt, maar zal waarschijnlijk dan wel hetzelfde doen.
  Maar goed ze sterven toch langzaam uit dus een reserve is nooit weg.
  Als ik trouwens het videosignaal van die ntsc band capture met mijn zolid ( waar dan de kleuren niet goed van zijn) zie ik wel in de specs van die file dat het een ntsc is ( resolutie en beelden per sec.) dat duid er toch wel op dat er een puur ntsc signaal uitkomt nietwaar.
 • De meeste vcr's, die ntsc kunnen lezen, zetten het signaal om naar pal/60Hz .
  Kleur is dus wel pal, maar de vertikale frequentie blijft 60Hz.
  Een tv toestel kan hier wel met overweg, maar opname apparatuur niet.
 • Een echte NTSC-recorder (multinorm) kun je een videoband laten uitsturen als PAL,Secam.Je praat dan wel over de Pro-series van Panasonic of JVC.Vooral de AG series van Panasonic kom je tweedehands nog weleens tegen.Zoals rwilligen al stelde denken mensen dat een consumentenvcr echt NTSC kan verwerken.Het beeld is alleszins acceptabel om naar te kijken maar capturen of 1 op 1 overzetten levert een instabiel videosignaal op en dat kan je nauwelijks verbeteren.Overigens bestaan er ook nog andere NTSC varianten.Japans of USA maakt ook nog verschil.Ik denk dat je de afweging moet maken of de videobeelden die je nu hebt aan je eigen verwachtingen voldoen.Voor goede kwaliteit moet je er de nodige moeite,tijd en geld insteken.
 • [quote:1ea5928494="wiers"]…..
  Als ik trouwens het videosignaal van die ntsc band capture met mijn zolid ( waar dan de kleuren niet goed van zijn) zie ik wel in de specs van die file dat het een ntsc is ( resolutie en beelden per sec.) dat duid er toch wel op dat er een puur ntsc signaal uitkomt nietwaar.[/quote:1ea5928494]


  Eh, nee, wat je captured is wat je instelt in de software van je capture device.
  Als je de solid instelt om ntsc te maken dan is dat wat je krijgt.
  Een capture device maakt namelijk de nieuwe video en plaatst daarin op regelmatige afstand frames die worden gecaptured uit de bron.
  Er word dus zeg maar een ntsc file aangemaakt en daarin worden frames geplaatst die uit de bron video komen.
  Als je de solid instelt op pal bij dezelfde bron zul je een pal file krijgen, waarschijnlijk een brakke palfile met mogelijke framedrops en rollende beelden maar het word een pal file.

  Ik weet zo ff niet hoe je zou kunnen controleren wat voor video er uit een analoge uitgang komt, ik vrees dat je daar kostbare meetapparatuur voor nodig hebt,ik zou zeggen op zijn minst een oscilloscoop met een RFprobe

  Als de capture met de solid wel goed gaat maar de kleuren fout zijn heb je dus waarschijnlijk te maken met pseudo ntsc.
  In dat geval zou je kunnen proberen de opname te maken als pal maar de framerate handmatig verstellen naar 29.97 fps, als de software dat tenminste toestaat.
  Evt zou je andee software kunnen proberen die volledige handmatige instelling mogelijk maakt zoals Virtualdub, je gaat dan echter wel een totaal ongedocumenteerd pad op en je zult het nodige moeten gaan proberen…..
  Ik neem aan dat de solid een usb apparaat is en wellicht zou je dan betere resultaten kunnen bereiken met je hauppauge pvr, die werkt , voor zover ik weet, goed samen met Virtualdub.
  Ik schat de wintv software iig hoger in voor het oplossen van dergelijke problemen en traditioneel heeft de hauppauge software/driver doorgaans de mogelijkheid voor handmatige instelling van alle parameters.

  Als je capture eenmaal lukt zul je daarna nog het eea aan de ruwe video moeten converteren om een geheel correcte file te krijgen in pal of ntsc.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.