Vraag & Antwoord

Videobewerking

Framerate aanpassen

Anoniem
juul
3 antwoorden
 • Ik heb een xtreamer mediaplayer om bestanden van op mijn computer op mijn oude tv af te spelen.
  Die tv heeft een vaste refreshwaarde van 50Hz.
  Films in PAL met een framerate van 25fps spelen dus perfect vloeiend af.
  Een dvdrip van een NTSC film met framerate 23,976fps geeft ongeveer elke seconde een storende hapering in het beeld (50 is niet deelbaar door 23,976)).

  Op het xtreamer forum werd de "pal speed up" feature request (van enkele andere personen) om zo'n video geforceerd te kunnen afspelen aan 25fps (zo'n 4% vlugger dan bedoeld) afgewezen. Dus ofwel wordt het nieuwe tv kopen (tv's van de laatste jaren zijn multistandard, en kunnen dus aan de juiste refreshwaarde afspelen voor vloeiend beeld), ofwel bestand aanpassen.

  Is het mogelijk om de framerate van een divx/xvid film aan te passen van 23,976fps naar 25fps? Waarbij dus enkel de afspeelsnelheid iets versneld wordt.
  Op internet had ik al een tool ontdekt die dit kan met het videospoor, maar niet met het bijhorende audiospoor waardoor het geluid niet meer synchroon loopt.

  Mac of windows tool maakt niet uit. Alle tips welkom!
 • Erg goedkoop: (als in : kost niets)

  Virtualdub heeft een framerate conversion(video/framerate/convert to xx fps) die de framerate verandert maar de lengte hetzelfde laat, de audio blijft daarbij dus origineel en dezelfde lengte en raakt dus ook niet uit sync.
  Nadeel: je krijgt bij framerate conversie nagenoeg altijd schokkerige weergave, hoe erg dat uitpakt kun je alleen weten als je het probeert, soms valt het mee en is nagenoeg onzichtbaar, soms is het een wanhopig slecht.

  Andere oplossing volgens de methode die je wilde: verander de framerate met Virtualdub via de optie video/framerate/source rate adjustment/change framerate to xxx fps.
  Hierbij word de video dus versneld of vertraagt en raakt de audio uit sync.( de video blijft wel soepel afspelen zonder schokken)
  Druk control+pijltje rechts, je scrolt zo naar het eind van de film, in de stausbalk kun je nu de nieuwe lengte van je film zien in frames en in tijd [00:00:00], noteer de nieuwe tijd, minimaliseer Virtualdub.

  Open in Goldwave je avi, de audio word deflashed to memory en daarna getoont als wavemodel.
  Ga naar effects/timewarp… , je hebt nu 3 mogelijkheden te kiezen via de 3 tapbladen speed/similarity/FFT.
  De laatste is erg snel maar ook erg slecht en gebruiken we dus zeker niet.

  Blijft over

  speed: de lengte verandert maar ook de toonhoogte, dit gaat het snelst maar verandert dus de frequentie van het geluid, dat kan bij muziek erg irritant overkomen (klinkt als de chipmunks of als darthvader)

  of similarity: de lengte verandert maar de toonhoogte blijft gelijk, dit kost de nodige rekenkracht en kan dus ook even gaan duren afhankelijk van de lengte van de audio, als je op de helpknop drukt krijg je een korte uitleg en richtwaardes voor de "windows en search" settings voor muziek of spraak audio.
  Je voert de nieuwe videolengte in onder "time,je kunt de tijd invullen op 1/1000 seconde nauwkeurig, uur.min.sec.000
  Similarity werkt goed, ik heb deze vaak gebruikt voor dezelfde reden.(audio aanpassen aan een nieuwe videolengte)

  Save de audio de audio als 16 bit/stereo/signed wav (en doe later in Virtualdub de conversie naar mp3 oid) of save direct als MP3 (lame codec vereist, moet je eerst dl, op goldwave.com staat waar en hoe, gebruik bij lame bij voorkeur alleen de constantbitrate CBR en niet de variabele bitrate VBR))

  activeer Vdub weer en open de nieuw gemaakte audio bij de film via audio/audio from other file.
  Avi opslaan:
  met mp3 gemaakte audio: zet audio/directstreamcopy
  met wav audio die nog mp3 moet worden: zet audio/fullprocessing en zet audio/compression op de compressie die je wilt bv mp3 op 96 Kbs

  File/save avi en wat geduld…..

  Er zijn ongetwijfeld tools (betaalde) die dit in 1 actie kunnen doen met hoge kwaliteit of gratis tools die het ook doen maar dan met belabberde kwaliteit.
  Deze methode levert goede kwaliteit audio zonder toonhoogte verandering en is gratis maar wel een beetje werk….
 • Had wat meer op een one-click-tool gehoopt maar het is dan ook gratis.
  Dank voor de uitgebreide uitleg!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.