Vraag & Antwoord

Videobewerking

Codecs

Anoniem
rwilligen
7 antwoorden
 • Ik heb nauwelijks verstand van filmbewerking, maar hopelijk kan iemand me hier helpen. Ik probeer een timelaps filmpje te maken, en heb m.b.v. de webcam een paar duizend frames gemaakt, nu nog in JPG. Uiteraard moet dit een filmpje worden. Daarvoor heb ik VirtualDub gevonden, waarmee ik een hele serie afbeeldingen als frames kan importeren en als avi weg kan schrijven.

  So far so good, dat lukt allemaal prima.

  Wat ik echter niet voor elkaar krijg, is de compressie. (liefst Xvid). In de compressie optie van Virtualdub had ik nauwelijks mogelijkheden om een goeie methode te kiezen en Xvid zat er al helemaal niet bij. Vervolgens kwam ik op het idee dat het wel eens een codec issue kon zijn, dus ik heb K-Lite_Codec_Pack_590_Full binnengehaald en geinstalleerd. Daarna had ik iets meer mogelijkheden met de compressie. Nog niet om over naar huis te schrijven, maar Xvid zat er in ieder geval tussen.

  Maar probeer ik nu mijn filmpje met Xvid compressie weg te schrijven, dan krijg ik een foutmelding: "Statsfile not found" en vervolgens: "The operation is not supported (error code-1)"

  Lang geleden heb ik een tijdje een oude PC van een vriend gebruikt, en daar vond ik een indrukwekkende lijst met compressiemogelijkheden in VirtualDub, die nog allemaal werkten ook.

  Mijn vragen zijn dus:
  - Wat is dat met die Xvid foutmelding, hoe kan ik dit oplossen?
  - Heeft iemand een tip hoe ik mijn compressie mogelijkheden weer net zo uitgebreid voor elkaar krijg als ik ooit had?
 • Volgens mij zou je dat ook met Windows Movie Maker kunnen maken.
  JPG importeren op de tijdlijn zetten eventueel bewerken overgangen toepassen en geluid eronder.
  Vervolgens kan je de film opslaan in een WMV bestand. In Movie Maker kan je behoorlijk instellen hoe groot het bestand moet worden.
  Wellicht kan je een WMV bestand naar een ander type omzetten.
 • Bewtijfel of dat ook maar iets oplost, mogelijk krijg je er eerder een probleem bij. Bovendien levert een extra conversie ook weer extra kwaliteitsverlies op.

  Je zou deze eens kunnen proberen: http://www.mediacoderhq.com/
  En de originele xvid codec installeren: http://www.xvid.org/
 • Tnx voor de reacties. Met Mediacoder lukte het meteen. Ik heb het nu in twee stappen gedaan. Eerst met VirtualDub alles naar een ongecomprimeerd filmpje geschreven, en vervolgens met Mediacoder omgezet naar Xvid.

  Met moviemaker ben ik laatst ook aan de slag geweest, maar die gaf problemen. Kan me niet meer herinneren wat het probleem ook al weer was, maar ik vermoedde dat het met mijn Windows 7, 64bit OS te maken had.
 • Het probleem wat je had met Xvid: je hebt de 2-pass mode aangezet en bent begonnen in de tweede pass.
  Bij 2-pass compressie word eerst het bestand gelezen en geanalyseerd(1e pass), deze analyse word opgeslagen als een text bestand met de naam video.pass en tijdens de tweede pass waarin daadwerkelijk de video word gecomprimeerd word deze analyse door de codec geraadpleegd om de compressie waarden te calculeren.

  2-pass coderen levert het voordeel van Variabele Bit Rate (VBR) en toch van te voren weten of kunnen instellen hoe groot de file mag/moet worden.
  Dit tov Constante Bit Rate (CBR) coderen waarbij 1 bitrate voor de hele file word gebruikt en je dus altijd weet hoe groot de file word.
  VBR is efficienter, het levert betere kwaliteit of dezelfde kwaliteit tegen minder dataverbruik maar gebruikt voor de codering 2x zoveel tijd.


  Als je meer compressie mogelijkheden wilt hebben op een windows machine doe je dat door codec's te installeren en dan wel de originele variant en niet via een codec-pack.
  Codec packs zijn er hoofdzakelijk om lees problemen door een missende codec op te lossen, het is schieten met een kanon op een mug: je installeert iedere op deze aardbol aanwezige codec om er voor te zorgen dat 1 bestand leesbaar word.
  De codec's in een codec pack zijn voor een behoorlijk gedeelte alleen DECompressors die je nodig hebt om een video bestand te kunnen lezen, De COmpressor die nodig is om gecomprimeerde video te maken is veelal niet aanwezig of in beperkte vorm.

  Als je Xvid installeerd heb je in principe een goede codec die efficient is maar niet met iedere windows machine standaard te lezen is aangezien hij niet standaart in windows zit.
  Wil je "universele" video maken die op iedere windows machine te lezen is dan zit je (niet helemaal)vast aan Window media en die maak je met moviemaker, windows mediaencoder( een proff tool) of de betere betaalde videopakketen.

  Nog een andere optie is een ouderwetse codec gebruiken zoals Indeo 5 die best goede video kan maken maar de bestanden worden niet zo klein als met xvid/divx/wmv, indeo5 is praktisch op iedere pc/apple/linux bak leesbaar.
  Indeo 5 is officieel niet meer te krijgen maar met wat zoeken vind je hem wel op het net, in sommige windows versies( oa XP) is hij er wel maar de compressor is uitgeschakeld zodat hij niet zichtbaar is in bewerkingsprogrammas, om de codec aan te zetten hoef je alleen een simpel regeltje in te voeren op de commandline, welk regeltje hangt af van je windows versie, google zal je daar een antwoord op geven als je zoekt op "install indeo windowsXXX"
 • @rwilligen Tnx voor deze waardevolle informatie. Ik ben echt een leek en inderdaad heb ik wat door de compressie settings van Xvid heen zitten bladeren en deze zo te zien op 2-pass achter gelaten.

  Wat je verteld over COMpressie en DECompressie maakt wel duidelijk hoe naief ik dacht. Ik ging er steeds van uit: "CODEC: 'Compressie, Decompressie', dus ik kan met ELKE codec ALTIJD comprimeren en decomprimeren, anders heette het wel anders"
 • CODEC staat bij mijn weten voor COderen/DECoderen.
  Een "codec" die alleen kan decoderen wordt volgens mij een filter genoemd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.