Vraag & Antwoord

Videobewerking

.dv bestand lijkt onscherp

Anoniem
None
2 antwoorden
 • Beste mensen,

  Onlangs met digitale camera een aantal filmpjes gemaakt. Wil deze nu in imovie bewerken tot een geheel. Het probleem is echter dat als ik de filmpjes afspeel deze zo scherp zijn, dat ze (vooral bij bewegingen) zeer onscherp lijken. Er lijken zich een soort strepen te vormen. Hoe kan dit verklaart en verholpen worden ?

  Groet
 • Dat effect het interlace en is een overblijfsel van analoge CRT tv techniek.
  DV video uit een dv camera is interlaced.
  In plaats van iedere seconde 25 hele, complete beelden te projecteren( dat heet Progresive video) worden er bij interlaced video iedere seconde 50 halve frames getoond.
  De opbouw van ieder half frame is dat het eerste halve frame alleen de even horizontale beeldlijnen worden getoont en in het volgende frame worden de oneven beeldlijnen getoont, de even en oneven beeldlijnen bevatten dus beeldinformatie die wat betreft tijd niet bij elkaar horen, de even beelden lopen 1/50 seconde achter op de oneven beelden.

  Op een computer worden geen interlaced video weergegeven en dus worden de halve beelden weer bij elkaar gevoegd tot 1 beeld.
  In dat ene beeld zitten dus 2 frames die wat betreft tijd niet bij elkaar horen en dat kun je zien als er in de 2 halve beelden beweging zit doordat de 2 halve beelden iets tov elkaar zijn verschoven.
  Het toont zich als een soort kam effect aan de randen van bewegende objecten in de video.

  Zie ook http://www.100fps.com/

  Zolang je op de computer maar de video bewerkt als interlaced zal de uiteindelijke video interlaced blijven, als je deze video daarna op een dvd brand en toont op een tv zal de interlace niet zichtbaar zijn aangezien op een tv de frames van de video weer achter elkaar getoond worden ipv tegelijkertijd.
  Een dvd kan zowel interlaced als progressive video bevatten.
  De meeste videobewerkings programma's begrijpen/herkennen dv-video en zullen de interlaced video als zodanig gedurende het hele bewerkingstraject zo houden en de interlace bewaren, bij uitvoer naar een dvd word de dv-video omgezet naar mpeg2 die ook interlaced video kan bevatten.

  Als je de video maakt voor afspelen op een computer of ieder ander apparaat welke niet om kan gaan met interlaced video kun je de video de-interlacen, op zijn best is dat toch altijd nog een lapmiddel.
  Het beste laat je de interlace erin zitten en laat je het de-interlacen over aan het video afspeelprogramma, de betere software dvd spelers hebben de-interlace routines ingebouwd, soms is de manier waarop het afspeel programma de-interlaced te veranderen in de opties van het programma.

  De-interlacen kan met de meeste geavanceerde video bewerk programma's worden gedaan, je doet dit doorgaans bij de laatste export stap in het programma als je de hele video naar een bestand wegschrijft.
  Voor de-interlacen zijn verschillende methodes, de meest eenvoudige gooit gewoon 1 set van de halve beelden weg bv de even frames worden weggegooid en de oneven worden alleen opgeslagen.
  Dat werkt uitsteken maar reduceert uiteraard effectief de verticale resolutie tot de helft, immers; van de 576 even en oneven beeldlijnen worden alleen de even of oneven beeldlijnen opgeslagen.
  Wat betere methodes zijn bob en weave maar nog steeds geven deze maar een beperkt resultaat, als beste techniek is daar adaptive de-interlace waarbij een slim algoritme adaptief de de-interlace uitvoert, dit vergt wel de nodige rekenkracht aangezien het geen vast mechanisme is maar een wiskundig proces waarbij afhankelijk van het beeld berekeningen worden uitgevoerd, de resultaten zijn echter de moeite waard.
  Interlace is een uitstervend video ras uit de tijd van de CRT tv en met de steeds verdere verspreiding van lcd tv's en HDTV in de "progresive" variant zal het verdwijnen.
  HDTV kent beide soorten video je herkent het aan de i of de p in de video resolutie zoals 1080i of 1080p

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.