Vraag & Antwoord

Videobewerking

HD bewerken: nieuwe computer of upgraden?

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Hallo,

  begin 2008 heb ik een Dell-computer gekocht om video te bewerken. Nu, drie jaar later, heb ik een HD-camera gekocht, maar de AVCHD-beelden die het ding produceert zijn niet vlekkeloos te monteren. Afspelen gaat nog wel aardig in bijvoorbeeld Windows Media Player (moet alleen even op gang komen eerste twee seconden), maar in Sony Vegas Pro bewerken met effecten gaat moeizaam. Met name de preview bij effecten loopt alles behalve lekker. Toch valt me het allemaal nog wel mee, het bewerken is te doen, het kost alleen allemaal wat meer tijd.

  Dus, wat zouden jullie mij aanraden om te upgraden (of, als dit te duur wordt, een nieuwe PC) op basis van onderstaande specs? En klopt het dat met name de processor belangrijk is en in mindere mate de videokaart, in tegenstelling tot wat je zou verwachten?

  Processor: Intel Viiv Dual Core 2 Duo E4500 2,2 Ghz, 800 Mhz, 2 MB cache
  Werkgeheugen: 2 GB DDR2 SDRAM
  Videokaart: 128 MB Ati Radeon HD 2400 Pro
  Harde schijf: 500 GB (7200 rpm) ATA, 16 MB Databurst (?) cache + nog een 1 GB-schijf ingebouwd waarvan ik de specs niet weet.
  OS is Windows 7 (32 bit)

  Alvast bedankt voor een antwoord.
 • ik zou nieuwe pc doen. Alle componenten zijn aan de lichte kant.
 • Ja duidelijk te licht Minimaal een quadcore of nog beter een i5 of i7.
  Minimaal 4 gb geheugen. Windows 64 bits helpt ook (afhankelijk van welk programma.)
 • Bedankt voor de antwoorden, duidelijk.

  Als ik eens kijk in de webshop van bijvoorbeeld Mycom (zie hier: http://www.mycom.nl/Productgroep/Processor/24567) vallen de prijzen mij best mee, voor 150 euro zou ik extra 2 GB geheugen kunnen kopen + een quad core-processor, daar koop je geen nieuwe computer voor. Zouden jullie misschien een processor voor 100 - 150 euro kunnen aanwijzen die compatible is met mijn systeem en die zeker voor een betere prestatie zorgt?
 • Je moederbord zal ook wel beperkingen hebben. Een van de nadelen van kant-en-klaar pc's zijn upgrades die voor onverwachte problemen kunnen zorgen.

  De enige keuzes zijn 128 of 142 euro voor een Q8400. Je hebt dan nog beetje euro voor geheugen.

  Bij geheugen alleen maar exacte zelfde types met elkaar combineren. Als je nieuw geheugen bijplaatst (kijken of er nog ruimte is op je moederbord voordat je koopt) controleren of het dezelfde specs heeft.

  Als je gewone video gaat bewerken van "TV" kwaliteit 768 x 480 pixels dan kan je pc trouwens het wel volgens mij.

  Het renderen (afmaken van film) kan lang duren (paar uur) maar dat zou je kunnen doen voordat je iets anders gaat doen zoals koken eten of slapen. Zo deed ik dat vroeger op mijn single core P4 met video's op DVD zetten.
 • Bedankt voor het antwoord, klinkt wel goed, maar dan gaat het wel weer veel geld kosten om ook nog eens een nieuwe videokaart te kopen. Zou het aan te raden zijn om naast nieuw geheugen + processor ook nog up te graden naar een betere videokaart, of is alleen geheugen+processor al genoeg?

  Bij Mycom werd mij namelijk (bijna :P ) een dure videokaart aangesmeerd omdat het belangrijkst zou zijn…

  Ik lees trouwens ook dat 32bit een maximum van 4 GB werkgeheugen aan kan, en dat soms nog niet eens haalt. Is dat waar, en zou ik op een manier kunnen overstappen naar 64bit?

  Standaard video bewerken werkte al prima, maar het is natuurlijk zonde om niet alles uit je hd camera te halen.
 • Ik zou het eerst proberen met de snelst mogelijke processor waar je het geld voor over hebt (dual-core of quad-core alhoewel gebruik van alle cores niet vanzelfsprekend is met de meeste programma's kan het gezien de geringe meerpijs handig zijn meerdere cores). Geheugen is relatief goedkoop dus kun je uitbreiden, maar het is voor video-bewerking in principe niet van groot belang doordat afzonderlijke beelden niet uitzonderlijk veel geheugen vragen.

  Een snelle videokaart is in principe niet nodig doordat het werk gedaan wordt door de cpu. Wel is er tegenwoordig software die bepaalde bewerkingen kan laten uitvoeren door de gpu (grafische processor op de grafische kaart) maar het is nog vrij specialistisch en ook niet vrij van beperkingen. Kan wel enorme versnelling geven, dus indien je bepaalde dingen zeer veel sneller zou willen kunnen doen dan moet je je er eens in verdiepen.

  64 bit heeft inderdaad o.a. het voordeel van eenvoudig een veel groter werkgeheugen, maar zoals gezegd in principe niet van groot belang voor video-bewerking. Echter programma's vergen steeds meer geheugen voornamelijk vanwege de vele mogelijkheden dus kijk eens naar het geheugen gebruik. Indien je een processor hebt of kunt plaatsen die 64 bit ondersteunt dan hoef je enkel nog een 64 bit versie van Windows te installeren.
 • Ok hartelijk dank voor de antwoorden. Ik wil nu concreet een systeem gaan uitzoeken, maar ik heb gemerkt dat kleine computerzaken vaak veel voordeligere computers aanbieden. Ik heb bijvoorbeeld dit: http://www.computergalaxy.nl/product_info.php?products_id=550 gevonden, eentje die er vooral uitspringt door de snelle i7 processor (alleen geen losse videokaart, maar ik ben niet van plan intensief nieuwe games te gaan spelen). Dan moet er nog een besturingssysteem bij maar dan zit je nog onder de 600 euro, een hele aardige prijs lijkt mij, of niet?
 • mischien heb je er nog wat aan, maar mischien is het beter om een mac aan te schaffen, een mac pro of macbook pro want ze zijn een kei in bewerken en vallen tegenwoordig nog mee om te kopen.

  ik heb zelf ook een macbook pro 17 inch nieuwe editie met, final cut pro, adobe after effects, adobe premiere, cinema 4d, en het werkt geweldig vooral omdat je het kan meenemen (macbook pro) en makkelijk kan aansluiten op een tv en computer scherm voor mij werkte dat het beste en heb er tot nu toe nog geen spijt van gekregen.

  hopelijk heb je er wat aan
 • [quote:7ff7f1dd95="steven_lek"]ik heb gemerkt dat kleine computerzaken vaak veel voordeligere computers aanbieden.[/quote:7ff7f1dd95]Klopt, maar er wordt bij dergelijke PC's wel bespaard op essentiële onderdelen zoals de behuizing (koeling) en voeding. Het is voor de duurzaamheid dus niet verstandig om voor een dergelijke PC te gaan.

  Geef dan liever 100 euro meer uit voor een systeem op maat, bijv. deze incl. assemblage en Win 7 licentie:
  http://www.4launch.nl/shop/winkelwagen/48338

  Of heb je echt liever een kant-en-klare, dan zou je ook eens kunnen kijken naar een Medion PC, bijv,:
  http://www.computerland.nl/a/desktop_pc_s/80002208/medion_p5002d_i7_2600_4gb_1tb_intel_hd/details.aspx
  http://www.medion.com/nl/electronics/
 • Dit topic is uit maart, dus denk niet dat de TS het topic nog volgt.
  Indien anders kan de TS mij een PB sturen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.