Vraag & Antwoord

Videobewerking

Juiste monitor videobewerking

Anoniem
HenkAjax
10 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb totaal geen idee welke merken wel of geen goede beeldschermen maken. Als ik moest kiezen, ga ik maar op bekende fabrikanten zoals Philips of Acer af.

  Mijn huidige beeldscherm is daarom ook de Philips 220WS. Deze heb ik al enkele jaren. Dit is geen HD-scherm en aangezien dit de toekomst is, ben ik wel al een beetje aan het rond zoeken.

  Ik gebruik mijn computer voornamelijk voor videobewerking (met HD beeldopnames) en games. De wat zwaardere taken dus. Om hierbij een goede monitor te kopen lijkt mij geen overbodige luxe.

  Ik zou graag wat adviezen krijgen en ervaringen met bepaalde merken/ beeldschermen, zodat ik me een beetje in een bepaalde richting kan oriënteren.
 • Dan zul je wel een budget moeten neerzetten want beeldschermen zijn er vanaf een paar honderd eu tot in de duizenden…
 • Ik zat te denken aan ongeveer ¤300,- als max, want een professional ben ik dan ook weer niet.
 • Mja, in de prijsklasse tot 300 euro kun je dan eigenlijk alleen maar denken aan een scherm tussen de 22" en 28" met een schermresolutie van 1920x1080 pixels (of 1920x1200 pixels).

  En daarbinnen zijn er nog veel varianten met verschillende aansluitmogelijkheden, dus misschien aangeven wat nog meer wenselijk is.

  Ik vraag me af of je daarmee nou zo veel opschiet t.o.v. het 22" Philips scherm met een resolutie van 1680x1050 pixels.
 • Bedankt voor de reactie.

  Tussen de 28" en 22" is ook eigenlijk wel meer dan voldoende. Maar wanneer ik het verschil (bijna) niet zal gaan zien, dan blijf ik uiteraard liever bij me Philips scherm.

  Alles wordt nu al namelijk goed, en niet te vergeten naar mijn mening, scherp weergeven op de 220WS. Dus misschien dat ik dan nog even beter kan wachten met een HD-monitor.

  Wat voor mij wenselijk is, is dat zwart, zwart is. Dat ik niet tegen een lichtbak aankijk. En dat het uiteraard smooth verloopt. Maar als Obi-wan-kenobi al aangeeft niet veel op te schieten, wacht ik er mee.
 • Ik denk, eerlijk gezegd, dat het in die prijsklasse allemaal elkaar niet zo heel veel ontloopt en je idd wellicht het kunt houden bij wat je nu hebt, enigste daartegen is de wet dat alles wat nieuwer is doorgaans meer kwaliteit bied tegen een lagere prijs.
  Evengoed denk ik ook wel dat als je iets wilt dat substantiel beter is dan wat je nu hebt je meer zult moeten uitgeven, vooral zaken als zwartweergave,beeldhoek,kleurweergave zijn dingen die de prijs opdrijven.


  Ik was van plan hier wat advies te gaan geven maar dat word een oeverloos over en weer ping pongen van wat jij wilt en wat kan voor dat geld en dus heb ik een beter idee: http://tweakers.net/pricewatch/cat/344/monitoren.html

  Aan de rechterkant staat een keuze balk waar je van alles als filter kunt instellen, welk merk, welke diagonaal, LED of CCFL verlichting, wat voor aansluitingen (HDMI,DVI enz enz enz.

  Wat betreft de beeldkwaliteit: er zijn vele typen schermtechnieken en de techniek bepaald voor een groot gedeelte hoe goed de beeldkwaliteit is, deze technieken bepalen zaken als de kijkhoek,contrast,reactietijd ed.
  Een opsomming van deze technieken vind je hier: http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD

  TN panelen zijn de meest populaire omdat de techniek goedkoop is en een snelle weergave toestaat en dat is belangrijk bij bewegende beelden, nadeel is de slechte kleurafhankelijke kijkhoek, wat je nu hebt is een TN paneel.
  Als je een stap beter wilt moet je kijken naar IPS techniek die een veel betere kleurweergave heeft en minder kijkhoek afhankelijk is.
  Nadeel is dat ips techniek inherent langzamer is waardoor je aan de onderkant van die markt problemen kunt krijgen met weergave van bewegende beelden, nieuwere uitbreidingen op de IPS techniek verbeteren dat maar zijn ook weer duurder.

  Een paar eenvoudige tips:
  *probeer een paneel met TN techniek te vermijden maar je kunt in de keuze vervallen tussen een top-TN paneel of een low budget IPS en gezien je gaming en video voorkeur kan het dan zo uitpakken dat je toch een TN paneel krijgt.
  *alle technisch geavanceerde fratsen op een hoop gegooid is de conclusie eenduidig: koop een zo recent mogelijk scherm wat betreft ontwerpbouwjaar, een scherm van 300 euro van 2010 presteerd zeer waarschijnlijk beter dan een scherm van 2000 euro van 2006, let er op, er word veel oude meuk verkocht.
 • Hartelijk dank voor de uitgebreide uitleg en de tip bij tweakers.com
 • [quote:bb8f45c662="DaanQ"]Wat voor mij wenselijk is, is dat zwart, zwart is.[/quote:bb8f45c662]Volgens mij is dat ook waarom toendertijd de keuze op de 220WS gevallen is, omdat dat zwart op die monitor zo zwart is. Veel zwarter dan dat zul je het denk ik niet krijgen. :wink:
 • Ik zou alleen kijken naar 1920 x 1080 schermen.
  De prolite 27 inch is veel voor 300 aangeboden. Die is heel helder.

  http://www.iiyama.com/nl_nl/products/#
 • [quote:a9e9112da4]Volgens mij is dat ook waarom toendertijd de keuze op de 220WS gevallen is, omdat dat zwart op die monitor zo zwart is.[/quote:a9e9112da4]
  Ja, het klopt ook dat ik eigenlijk al zeer tevreden ben met deze monitor, maar misschien dat ik te veel ben afgeleid door al de mooie praatjes over nieuwe HD monitoren met mooiere kleuren, etc.

  Ik heb mezelf nog wat verdiept in het verschil tussen de technieken 'TN' en 'IPS'. IPS heeft inderdaad een grotere kijkhoek en betere kleurweergave als ik filmpjes zoals deze bekijk:
  http://www.youtube.com/watch?v=DP7C00BIzH8
  http://www.youtube.com/watch?v=Dw0acUxMaKo&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=BG7XNwbUYEM&feature=related
  Maar wanneer ik zelf deze 'bewegingstest' rondom de monitor in het donker doe, vind ik toch echt dat het effect van mijn Philips monitor dichter in de buurt komt van het IPS-beeldscherm in plaats van het TN-beeldscherm. TN heb ik nu, dus het kan aan mij liggen… of heb ik deze 220WS misschien gewoon onderschat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.