Vraag & Antwoord

Videobewerking

videokaart gedeeld of apart voor videobewerking?

Anoniem
rwilligen
12 antwoorden
 • Goedendag, ik heb een laptop die ik graag wil kopen echter twijfel ik nog aan de verwerkingssnelheid van de laptop. Ik heb een budget van 500 euro en wil graag een samsung kopen met een intel i3 processor, een nvidia kaart van 1 gb en 4 gb ram. Ik weet dat ik natuurlijk voor nog veel beter kan gaan maar mijn budget is niet toereikend.
  Kan ik beter een i5 processor kopen met een gedeeltelijk grafisch geheugen of een nvidia kaart die inschakelt wanneer het nodig is. Wie kan mij raad geven?
 • De eerste vraag is wat je met de laptop wil gaan doen?
  Is de laptop alleen voor videobewerking? of ook voor games.

  Het videobewerken gaat voornamelijk via de processor en zou ik voor een zo snel mogelijke processor gaan.
 • Ik zou voor een i5 gaan met een niet een shared videokaart.
  Want kijk maar naar de systeemvereisten van video programma's die hebben echt eisen voor videobewerking. Zeker als je met avchd gaat werken.

  BV avid
  http://www.tgamelkoorn.nl/avid.html

  Adobe
  http://www.adobe.com/nl/products/creativesuite/mastercollection/tech-specs.html

  magix
  http://www.magix.com/nl/video-deluxe/plus/systeemeisen/
 • De gemiddelde videosoftware doet toch echt heel weinig met de videokaart, anders dan het weergeven van videobeelden. De nieuwere onboard video is zonder meer in staat HD video af te spelen. Dus zeker als het om een budgetsysteem gaat, zou ik eerder investeren in een betere processor, dan een aparte videokaart.
 • [quote:33b4c07411="jgbteg"]Ik zou voor een i5 gaan met een niet een shared videokaart.
  Want kijk maar naar de systeemvereisten van video programma's die hebben echt eisen voor videobewerking. Zeker als je met avchd gaat werken.

  BV avid
  http://www.tgamelkoorn.nl/avid.html

  Adobe
  http://www.adobe.com/nl/products/creativesuite/mastercollection/tech-specs.html

  magix
  http://www.magix.com/nl/video-deluxe/plus/systeemeisen/[/quote:33b4c07411]

  De antwoorden zijn behoorlijk verhelderend. Uiteraard ben ik van mening dat een i5 en een aparte videokaart veel beter is dan een gesharede maar ik moet concessies doen gezien het feit dat ik maar een laag budget heb en helaas niet van twee walletjes kan eten hoe graag ik dit ook wil.

  Ik ben niet geinteresseerd in het spelen van games maar wil de laptop puur gebruiken voor internet, office en af en toe eens een video maken van mijn opgenomen video (nu nog een oude sony met bandjes later misschien een hd camera). Ik dacht dus eigenlijk dat een i3 met een 1 gb videokaart van nvidia (die alleen inschakelt wanneer nodig) dit kon trekken maar het is dus beter om naar een betere processor uit te kijken en concessies te doen mbthet grafische gedeelte.?
 • In principe kun je beter een laptop kopen met een nvidia kaart die inschakelt als het nodig is: een dergelijke gpu kan bepaalde bewerkingen die veel gebruikt worden bij video editing veel sneller uitvoeren dan de snelste cpu momenteel.

  Maar je moet goed kijken wat je nodig hebt: het is een software terrein dat nog behoorlijk in ontwikkeling is en met het ene programma kun je wel gebruik maken van zo'n nvidia gpu en met andere niet. Ook niet elke gpu van nvidia is geschikt.

  Overweeg je het op de gpu te gooien: kijk dan goed bij de opgave van de software maker welke gebruikt kan worden.

  Overigens kun je ook heel goed video editen op cpu kracht, enkel een mogelijk vlottere verwerking mis je dan. Je moet dan dus wat concessies t.o.v. wat met een gpu wel mogelijk was geweest doen, zoals realtime previewen of meer sporen.
 • Met andere woorden, binnen het gestelde budget is het gewoon niet mogelijk om een geschikte grafische kaart die fatsoenlijk video encoding zou versnellen te nemen.
  Dus ik zou toch echt gaan voor de i5 met geintegreerde graphics.

  Als je budget 1000 euro was heeft Jaap misschien gelijk (als je uberhaupt de allernieuwste software zou gebruiken die bijvoorbeeld CUDA ondersteunt), maar met jouw budget dus niet.
 • Ik zelf doe heel veel video bewerking op de computer. Daardoor kan ik wel stellen dat ik enige evaring heb opgedaan. Het belangrijkste van video bewerking is de snelheid van je processor en van de harde schijf. Een grafischekaart of videokaar is daar ondergeschikt aan. Kijk even in mijn specs en beoordeeld mijn computer. Voor eventuele beoordeling van mijn films, kijk even op Youtube en naar manege schanswijk.
 • Je gaat hiermee voorbij aan software die de gpu gebruikt juist doordat die in bepaalde gevallen geschikt is om veel sneller te werken.

  M.a.w. het heeft als je er ruig mee aan de slag wilt best zin om even verder te kijken: met geschikte software kun je grappen uithalen i.c.m. een gpu die met geen enkele cpu van gelijke prijs mogelijk zijn. Misschien voor de veeleisende editor, zeker.
 • Zoek jij dan eens een laptop uit, met daarin een videokaart die voor dergelijke bewerkingen geschikt is. Ik betwijfel of dat kan met een budget van 500 euro, maar wellicht kun jij me overtuigen van het tegendeel. Wellicht kan TS nog even aangeven welke software hij precies gebruikt.
 • Ik werk met Adobe premiere cs5. Als je het niet zo nauw neemt met de kwaliteit van de films en window Movie Maker wilt gebruiken, wat al door Windows wordt mee gelevert, is een laptop van ¤500 ruim voldoende. Wil je profesioneel gaan werken dan zou ik zo wie zo geen laptop aanraden maar een degelijke computer die je bij de compouterboer zelf kan samenstellen met een grote sata harde schijf van minimaal 500gb. Zeker als je de films in HD wilt maken.
 • [quote:d008403d50="gerben"]Zoek jij dan eens een laptop uit, met daarin een videokaart die voor dergelijke bewerkingen geschikt is. Ik betwijfel of dat kan met een budget van 500 euro, maar wellicht kun jij me overtuigen van het tegendeel. Wellicht kan TS nog even aangeven welke software hij precies gebruikt.[/quote:d008403d50]

  Mijn punt is meer dat als je weet wat je wilt met videobewerking en dit iets veeleisends is, je moet kijken of je een gpu ervoor kunt vinden. Doordat die met de juiste software momenteel kunnen wat je met een cpu pas bij een andere orde voormekaar krijgt.

  Opvallend is gewoon dat zelfs relatief eenvoudige gpu's dit al voormekaar boksen. Ik heb zelf een, absoluut low budget, 8400GS (paar euro tientjes) in actie gezien, die een Core2Duo @ 2,4 GHz (zeker dubbel zo duur) volledig wegspeelt.

  Het kan echter best zijn dat in het absolute budget segment van laptops en 500 euro is er niet ver boven net geen gpu ervoor te vinden is, maar misschien ook wel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.