Vraag & Antwoord

Videobewerking

Datastroom video

Anoniem
rwilligen
10 antwoorden
 • Ik ben op zoek naar een tabelletje of zoiets op het net, waarin ik kan vinden hoeveel data diverse videosoorten verplaatsen per seconde. Dus hoeveel datatransport (Mb/s) er is bij het spelen van een Blu-Ray, normale DVD, AVCD, MKV enzovoort. Ik heb al even gezocht maar verder dan hoeveel er op een Blu-ray past kom ik niet,

  Graah hulp.

  Rob
 • Alleen bij de twee standaarden dvd en bluray is er een vast maximum, voor dvd is dat 9,8 mbit/s en voor bluray , ik dacht, 54 mbit/s.
  Maar dat is een maximum, er is geen onderwaarde/minimum (voor zover ik weet), alhoewel die er wel is en volgt uit de minimale opbouw van de stroom.
  Het is ook de totale maximum bitrate voor video,audio en alle andere stromen tezamen, voor alleen de video is het uiteraard lager.

  De datastroom voor de meeste video is tegenwoordig VBR oftewel variabele bit rate en kan dus continu veranderen zodat scenes met weinig beweging weinig bitrate verbruiken en vice versa.

  Voor formaten als mkv,avi,mov,wmv,rm is er wel een standaard maar geen standaard voor de resolutie en dus ook geen standaard waarde voor de bitrate.
  De bitrate van een video bestand komt voort uit de resolutie, gebruikte codec efficientie(audio en video),evt substromen zoals ondertitels en de evt redundantie opbouw in de stroom.
  De meest bepalende factor voor de grootte van het totale bestand is de resolutie gevolgd door de codec efficiëntie,maar als je dus pur sang wilt weten welk formaat het "beste" is moet je eigenlijk alleen naar de gebruikte codec techniek kijken, op dit moment is H264/VC1 (bluray) de meest efficiente codec maar ook de meest cpu intensieve en word op de voet gevolgd door Xvid/Divx die net niet dat laatste restje efficiëntie halen maar wel een stuk vriendelijker voor de cpu zijn.

  Redundantie opbouw is de mate waarin een beschadigd video bestand toch goed kan afspelen door een in de stroom meegevoerd fout correctie mechanisme, de meeste disc formaten zoals vcd/dvd/bluray hebben een dergelijk mechanisme ingebouwd.

  Andere formaten die ook een vast maximum hebben zijn de oudere typen VCD (1374 Kbs),sVCD(2624 Kbs), en (mini)DV(25 Mbs) maar ik neem aan dat je daar geen interesse in hebt.
  Als je hier verder op wilt zoeken kun je het best de term bitrate of datarate icm de videostandaard gebruiken dus bv "bitrate bluray"

  Ik neem aan dat dit een netwerk gerelateerde vraag is?
 • Indien je het per bestand wilt weten, zijn er wat programma's te vinden, een bekende is 'GSpot'.
 • Dank voor de uitgebreide reactie. ja het betreft een netwerk gerelateerde vraag. Ik heb onlangs een Netgear powerline setje gekocht XAVB5004 en bij de eerste installatie bleek dat de middelste led rood kleurde en dus een lage datatransport verzorgde.

  Gelukkig kon ik via een omweg de beide modules op dezelfde groep plaatsen en toen ik de beide modules op de netspanning aansloot brandden de middelste ledjes groen. Ik zou dus de hoogste video en dus HD video kunnen afspelen maar nadat ik een deel van Starwars in Blu-Ray startte bleek bij het kijken toch hapering in het beeld en af en toe valt het geluid weg maar dit was weer niet het geval bij andere Blu-ray films.

  De bestanden zijn in het "normale" Blu-Ray formaat dus met een map BDMV. Ik ga er vanuit dat de bestanden in deze mapstructuur ongecomprimeerd is. De bestandsgrootte is dan ook ongeveer 45 GB.

  Rob
 • Ongecomprimeerde video bestaat in het dagelijkse leven niet,alle video die wij gebruiken is gecomprimeerd en zoals bij bluray is dat dus H264 of VC1 compressie.
  Die compressie is enorm efficiënt, om je een idee te geven; als een bluray niet gecomprimeerd zou zijn zou dat een datastroom opleveren van 1920x1080=2073600 pixels x 24bit per pixel=49766400 bits per frame x 25 frames per seconde=1244160000 bit/seconde:8=155520000bytes/sec:1024=19440000 KBs:1024=18984,375 MBs:1024=18.5 Gigabyte per seconde….
  Voor een film van 90 minuten zou dat uitkomen op 97 Terrabyte…

  Bluray kan op zijn maximum een datastroom opleveren van 54 Mbs en dat is over een setje powerline adapters behoorlijk.
  Ik weet niet wat de maximale snelheid van je setje is want er zijn praktisch gezien 2 varianten de oude en de nieuwere, met de nieuwere moet het btheoretisch kunnen maar ja, das theoretisch.

  Ik zou om te beginnen eens een snelheids testje doen, dat kan eenvoudig door een brok bluray gewoon als databestand over te sturen van ene pc naar de andere en onder taakbeheer te kijken naar de netwerksnelheid, als je dat wat mooier en uitgebreider wilt zien met bv max en min waardes kun je een netwerk monitor gebruiken zoals bv DU-meter die werkt 30 dagen volledig; http://www.hageltech.com/dumeter/about

  Je kunt iig wel uitgaan van de stelregel dat je minimaal 2x de snelheid van de video nodig hebt om soepel te kunnen spelen, dat betekent dat je voor bluray zo'n 100Mbit/s aan snelheid nodig hebt om echt soepel af te kunnen spelen en dat is mogelijk over een powerlan maar dan moet wel alles mee zitten.
  Ik weet ook niet of er voor powerlan een instelling is als "jumbo frames" ?
  Bij een gewoon netwerk kun je de doorvoer snelheid van grote bestanden verbeteren door de optie "jumbo frames" aan te zetten, ff zoeken in je instellingen of dat ook kan met powerlan.
 • Ik neem dat snel van je aan dat ongecomprimeerde video niet bestaat. Ik heb een instelling "jumbo frames" gevonden bij de netwerk instellingen van mijn NAS, die stond op 1500 (geen flauw idee wat dat inhoudt) maar heb die instellin verhoogd naar 9000. Eens kijken of dat werkt.

  Kun je mij nog even uitleggen hoe ik een brok Blu-ray als databestand verstuur? dat is mij niet geheel duidelijk.

  Alvast dank,

  Rob
 • Ik ken je situatie niet dus ik ging uit van 2 pc's waartussen je data verstuurd?
  [edit] ik zie het nu, 1 is iig een nas en dat maakt het uiteraard allemaal weer anders, gebruik wat op jouw van toepassing is aan info, als de info niet toepasbaar is moet je maar even in het netwerkforum ten raadde, die weten meer van dit soort zaken af.

  Dus een brok bluray, of ieder ander groot data bestand gewoon in de verkennen van de ene naar de andere locatie kopiëren.

  Je kunt ook de het bluray bestand streamen (afspelen) en mbv een netwerk monitor als dumeter kijken wat er gebeurt.

  dumeter geeft grafisch weer wat er gebeurt, als het netwerk beperkt is terwijl de bluray een hogere datarate heeft zal de weergave in dumeter zo zijn dat de toppen van de grafiek afgeplat zijn, je kunt dan dus duidelijk zien dat het verkeer word tegengehouden.
  Je moet dan de schaal van dumeter instellen op "custom" 54000000 bit/sec en de optie "maximum graph value" op "higher by 10%".
  Het streepje is dan dus 54 Mbs en de bovenkant schaal is ongeveer 60 Mbs

  De jumboframes instelling zelf kan ik niet zo veel nuttigs van zeggen behalve dat je met de instelling de grootte van data pakketjes verandert.
  Des te groter de pakketjes des te beter je hele grote bestanden kunt versturen maar dat gaat ten koste van de efficiëntie bij kleinere data bestanden, het pakketje word dan immers niet volledig gevuld en dus verstuur je pakketjes die voor de helft leeg zijn en dat is verspilling van bandbreedte.
  Ik gaf het alleen maar aan als optie om dat vaak deze instelling standaard "uit" staat dus dan worden er helemaal geen jumbo frames verstuurd.
  Ik denk dat de standaard ingevulde waarde en goed begin is (wat zegt de manual er over?) maar je kunt er icm dumeter natuurlijk wel aan sleutelen om te zien of het beter of slechter word.

  Als je hier problemen mee blijft houden raad ik je aan om je vraag neer te leggen in het netwerk forum- aanleg,installatie,instellingen http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewforum.php?f=22

  Ik weet wel wat van netwerkspul maar ook weer niet zo heel veel en in dat forum zijn mensen die er meer in thuis zijn.
 • je hebt mij anders al aardig op weg geholpen. Inmidels heb ik de DU meter geinstalleerd en een Blu-ray bestand 40Gig verplaatst van de PC naar de NAS en de weergegeven waarden zijn:

  up= 380 Mbps en down= 4,6 Mbps

  Ik ga straks even kijken hoe het bestand wordt weergegeven.

  Rob
 • Dat zou toch wel genoeg moeten zijn…
  Is het grafiekje van dumeter 1 mooie gesloten upload/download zonder al te veel pieken of dalen?

  Wat roet in het eten kan strooien is wellicht dat de pc (of nas) van tijd tot tijd iets anders doet en dat de data doorvoer tijdelijk even stagneert ?

  Ik weet niet in hoeverre die nas is uit te lezen?, dus kan je bv een taskmanager van de nas oproepen?
  Je zou dan kunnen zien of bv de cpu van de nas tijdens een hapering eventjes overbelast raakt omdat hij iets anders aan het doen is?
  Dat geld natuurlijk voor zowel de sturende als de ontvangende zijde en zeker voor de ontvanger ligt overbelasting van de cpu op de loer als de video HD is.
  Het is me ook nog niet helemaal duidelijk wat je nu doet, ik ga er van uit dat je vanaf je nas een bluray probeert te streamen naar een pc?
 • Wat ik heb gedaan is het databestand van een Blu-Ray van de PC getransporteerd naar de NAS via de verkenner. Het varieert een beetje tussen de 380 en de 400 Mbps, dus wel wat pieken en dalen.

  Het type NAS staat in mijn onderschrift. Ik zal eens even kijken of ik die taskmanager kan vinden van de NAS. Zo lang heb ik dat apparaat nog niet.

  Rob

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.