Vraag & Antwoord

Videobewerking

Bestanden DV videocamera opslaan

Anoniem
rwilligen
3 antwoorden
 • Ik heb een hoop bandjes voor mijn videocamera die ik nog steeds gebruik. Het is een Panansonic 3CCD camera de GS320. Ik wil deze bandjes opslaan oslaan op een harde schijf. Ik heb er al een groot aantal gecaptured en op een externe schijf staan. Voor één uur film is er ruim 20GB ruimte nodig in het AVI formaat. Bovendien is dit allemaal in stukjes gecaptured. Heb ik met Adobe Premiere Elements gedaan.

  Mijn vraag is wat is nu het beste om deze bestanden te bewaren? Zoals ik het nu heb? Of mischien in een ander formaat dat wat kleiner is en voor elk bandje één groot bestand? Bijvoorbeeld H.264? Is Adobe het juiste programma? Het is versie 7.
 • Als je de tapes veilig wilt stellen is er maar 1 antwoord: lekker op tape laten staan, die gaat minimaal 15 jaar mee en als ze slecht worden zijn ze nog steeds te lezen al zal er wellicht wat weg vallen, over 5 jaar kopier je die dingen verliesvrij naar je HD en stuurt ze weer terug naar nieuwe tapes, als die dan nog te koop zijn.
  Een HD,dvd,bluray en alle andere media halen, als je mazzel hebt zo'n 5 jaar en mischien zelfs 10 jaar maar als zo'n opslag media defect raakt kan hij in de kliko en ben je alles kwijt….
  Dergelijke media verlangen een leven lang regelmatig backuppen en veilig stellen, 1 keer na 8 jaar vergeten en bye bye data.

  Als je wilt opslaan met de mogelijkheid later nog knap te kunnen editten en toch de data kleiner wilt hebben is miz de beste optie dvd-mpeg2 in CBR op maximale datarate met PCM geluid, ongeveer 4 GB per uur video, gebruikt je VBR-video en mpeg geluid dan kan dat afzakken naar 2 GB per uur zonder al te veel kwaliteit in te boeten.

  Wil je nog verder dan komt uiteraard H264 in zicht en gaat het in ene erg snel met de datareductie maar daar staat een veel lagere edit kwaliteit tegenover, let wel; het beeld kan er dan nog wel "mooi" uitzien maar na een rondje editten kan dat hard afkalven, met H264+AAC geluid in standaard pal resolutie kun je gaan denken aan 700 MB per uur of nog wel minder.

  Overigens doe je iets niet goed met je "capture" want 1 uur DV-avi zou ongeveer 13 GB moeten zijn en niet 20 GB
  DV-avi is ongeveer 25 tot 30 Mbit/sec X 3600 seconden is 13 GB
  Als je dit wilt controlleren zou je een stukje moeten opnemen mbv moviemaker, in de opties dien je dan eerst voor PAL te kiezen en bij de opslag kies je voor DV-avi.
  moviemaker maakt standaard dv-avi zonder hercompressie oid, de file komt op je hd exact zoals deze op de tape staat.
 • Dankje voor je berichtje. Ik wil de video sowieso ook op tape laten staan. Ik wil ze inderdaad allemaal op harde schijf bewaren om er straks allemaal stukjes uit te halen om te bewerken. Kan trouwens best dat er 13GB aan ruimte is voor een uur (dacht dat het 20GB was). Denk dat ik een aparte externe schijf ga kopen voor alleen het bewaren voor deze bestanden. Is dat verstandig? Dan laat ik het in DV-AVI staan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.