Vraag & Antwoord

Videobewerking

bronbestanden bijhouden ?

Anoniem
rwilligen
5 antwoorden
 • Ik ben momenteel van mijn ruw beeldmateriaal filmpjes aan het monteren.Voornamelijk filmpjes van de kinderen, vakanties enz…
  Ik bewaar de filmpjes als divx, is het eigenlijk nodig om het ruwe beeldmateriaal bij te houden ?
  Of is divx genoeg om in de toekomst de filmpjes te kunnen blijven bekijken ?
  Indien er ooit een ander formaat nodig is, zal ik de divx files ook wel kunnen converteren naar het gewenste formaat veronderstel ik.
  Men krijgt anders zo geweldig veel data bij elkaar als men alles bijhoud…
 • DivX moet je (eigenlijk) zien als een eindformaat dus als je denkt ooit nog eens te willen werken aan het materiaal dan verdient minder sterk gecomprimeerd materiaal de voorkeur. Maar als je dit hoogstwaarschijnlijk niet gaat doen dan kun je met DivX wel vooruit, ook eventueel nog wel te knippen en te plakken.

  Bronmateriaal kan inderdaad indien weinig gecomprimeerd (DV b.v.) relatief veel bytes innemen, maar overweeg in het licht van de steeds grotere capaciteiten die beschikbaar worden en de dalende prijs voor een GB opslag je bronmateriaal te bewaren.
 • Als het om DV tapes gaat, zou ik die gewoon altijd bewaren. Zo duur zijn die bandjes niet, en je houdt alle opties open. Divx is overigens ook al weer een wat verouderd formaat. Kijk eens naar h.264.
 • Een redelijke tussenoplossing is dvd compliant mpeg2 materiaal, dat bevat fout correctie dus enig verval is niet meteen desastreus en de compressie is redelijk, niet zo goed als mpeg4 (divx) maar nou ook weer niet zo slecht als DV.
  Mpeg2 materiaal is ook nog redelijk goed te bewerken en iig een standaard, divx is geen standaard.
  Let wel: ik bedoel NIET dvd's want optische opslag is waardeloos, over 5 jaar kun je die niet meer lezen, wat ik bedoel is archiveren in dvd geschikt mpeg2 materiaal op een harde schijf.
  Je hebt zo nagenoeg de kwaliteit van het origineel, een redelijk compact formaat en de mogelijkheid tot redelijk goede bewerking later.

  Je bron materiaal weggooien is nooit een goed idee, net zoals je in principe nooit je negatieven of raw files weg gooit zou je dat beter ook nu niet doen maar het hangt er een beetje van af wat je bronbestanden zijn?
 • Het gaat niet om dv tapes, maar om digitale bestanden van mijn HD camera.
  Misschien dat ik toch maar opteer voor een harde schijf bij te kopen en de meest belangrijke bestanden bewaar ipv te deleten.
  Bedankt voor de reacties !

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.