Vraag & Antwoord

Videobewerking

Dropout in geluid

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Herkent iemand dit probleem:

  Als ik video capture (analoog of digitaal) dan gaat dit zonder problemen. Er worden nooit frames gedropped. Als ik de film heb bewerkt in Adobe Premiere (6.02) en ik render naar schijf als AVI-file, dan is het resultaat perfect.

  Als ik echter met TMPGenc omzet naar MPEG1 (VCD), dan heb ik in de film altijd een fractie van een seconde een dropout in het geluid. Meestal aan het eind van een film, maar laatst ook middenin. Het is altijd maar 1x per film en zeer kort, maar wel hinderlijk.

  Laatst was het zelfs een flinke dropout, maar toen had ik het geluid op 48.000 Hz staan omdat ik ook gerenderd had naar mijn DV-videocamera. Ook op de DV-tape kwam de dropout voor.

  Ik heb de geluidskaart al verplaatst, maar dat lost het probleem met TMPGenc niet op. Het geluid van mijn geluidskaart kraakt overigens wanneer er ook andere taken op de PC draaien. Heeft misschien met elkaar te maken?

  Een paar specs van mijn PC:
  Moederbord Gigabyte 7VRXP
  Processor AMD Athlon XP 1800+
  Geheugen 512 MB
  Schijven 2x Maxtor 60Gb, 7200 rpm, ATA133
  Geluidskaart: Soundblaster Audigy met firewire

  Iemand enig idee?

  Wim.
 • Jammer dat er nog niemand op deze topic heeft gereageerd. Vandaar nog maar eens een poging.

  Nu ik een DVD-brander heb en met TMPGenc omzet naar MPEG2 wordt het probleem nog groter. De dropout duurt nu wat langer (plm. 1 seconde en dat is lang!) en dus ook hinderlijker.

  Het vreemde is dat het niet uitmaakt hoe lang een film is. De dropout doet zich altijd voor, meestal aan het eind van een film (als zo'n 90-95% is afgespeeld). Alleen bij hele korte films (introductiefilmpje van enkele seconden) doet het zich niet voor.

  Het lijkt wel of er een of andere buffer vol loopt, waarna er even een 'sprongetje' in het geluid gemaakt wordt in de vorm van de dropout. Ik vind het alleen gek dat het zich altijd voordoet, ongeacht de lengte van het bestand. Dat de dropout nu ook groter is lijkt mij logisch, omdat de datastroom bij MPEG2 ook groter is.

  Kan iemand mij met dit probleem helpen?

  Wim.
 • Indien het probleem zich ook voordoet bij gebruik van een andere encoder dan Tmpgenc dan moet je verder zoeken.
 • ( )
 • Het zou wel jammer zijn als ik TMPGenc om deze reden niet meer zou kunnen gebruiken. :evil: Er zijn n.l. perfecte resultaten mee te bereiken en dat heb ik ook wel eens anders gezien. :(

  Ik zag trouwens op DVDRhelp.com dat Ulead DVD Moviefactory 2 zelf AVI-files kan omzetten naar MPEG2 en kan branden op DVD. Ik heb de trial toch liggen, dus zal ik dat eens proberen. Wel wordt vermeld dat de kwaliteit niet denderend is.

  Weet iemand een goed alternatief voor TMPGenc?

  Wim.
 • In DVD Movie Factory 2 kan ik mijn AVI-file niet direct inlezen, omdat ik dan een foutmelding krijg dat het bestand niet toegankelijk is. Voor zover ik kan nagaan ligt dit aan de gebruikte huffyuv-codec.

  Met de (trial van) DVD Workshop lukt het wel en voor zover ik heb kunnen nagaan valt dan het geluid niet weg. Ik vind DVD Workshop alleen geen fijn programma om mee te werken.

  Met verschillende instellingen in TMPGenc heb ik de dropout nu wel kunnen verkleinen, zodat het nog maar net hoorbaar is, maar dat is natuurlijk net niet goed genoeg.

  Als ik render naar Microsoft DV-AVI, dan kan DVD MF2 het bestand wel lezen en naar DVD branden, maar TMPGenc kan dit weer niet lezen. Is daar wellicht een oplossing voor?

  Ik wil graag de AVI-file eerst omzetten naar MPEG2, zodat ik het bestand ook als data kan bewaren, mocht er ooit wat met de DVD gebeuren.

  Heeft iemand wellicht suggesties, mogelijk goede alternatieven voor TMPGenc?

  Het blijft voorlopig nog ploeteren, maar ik moet toch een goede oplossing kunnen vinden.

  Wim.
 • Probleem lijkt nu opgelost te zijn! :D

  Waarschijnlijk ligt het aan het feit dat ik render naar Microsoft AVI, met gebruikmaking van de Huffyuv codec.

  Nu heb ik gerenderd naar Microsoft DV AVI, maar TMPGenc kan dat niet lezen. Met de Canopus DV-converter heb ik het omgezet naar Microsoft DV (AVI2) en dat gaat wel goed in TMPGenc. Levert ook een goede MPEG2 op, zonder problemen met het geluid.

  Ik heb ook de Canopus DV-codec op mijn systeem gezet, maar Premiere 6.02 weigert deze te zien. Nog uit zien te zoeken hoe ik dat kan oplossen, want dan kan ik een stap overslaan.

  Met Avisynth frameserving kan ik misschien rechtstreeks naar MPEG komen? Voorlopig nog genoeg uit te zoeken.

  Bedankt voor het meedenken.

  Wim.
 • Nog even een update.

  Nu ik nieuwe DV-opnamen heb ingelezen, bewerkt met Premiere 6.02 en weer gerenderd als DV-AVI, kan TMPGenc dit zonder problemen inlezen.

  Geen idee waarom dit eerst niet wilde lukken, misschien toch ergens een instelling die niet helemaal goed stond in Premiere.

  Nu ik de DV-opnamen binnenhaal met Scenalizer Live met automatische scenedetectie tijdens het binnenhalen werkt het allemaal weer een stuk lekkerder! :D

  Wim.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.