Vraag & Antwoord

Videobewerking

Kan ik op DC 10+ een digitale camera aansluiten?

Anoniem
jarimoan
7 antwoorden
 • Ik ben in het bezit van een DC 10+ kaart en een analoge camera. Ik wil nu graag een digitale camera kopen Maar……. nu hoorde ik dat ik die camera dan niet zou kunnen aansluiten op mijn analoge kaart. Toen ik de PC met kaart kocht 3 jaar geleden werd mij verteld dat ik dan wel een digitale camera zou kunnen aansluiten alleen zou ik dan niet digitaal kunnen bewerken. Toch zou de kwaliteit beter zijn dan met mijn huidige camera. Wat is er nu waar??? Kan ik die digitale camera nou wel of niet aansluiten en kan ik de beelden dan bewerken of niet??? Ook wil ik mijn DC 10+ upgraden naar Video 8. Is dat wat ik hierboven heb beschreven nog mogelijk???? Ik heb een PC met W 98SE en een 20GB harde kaart Intel P3 450MHz. :-?
 • Een DC10 is bij mijn weten volledig analoog. Een digitale camera heeft meestal wel een analoge uitgang, en die kun je natuurlijk wel aansluiten op je kaart. Wil je toch graag digitaal, dan is een firewire kaartje misschien een idee, en dan natuurlijk ook een camera met firewire aansluiting.
 • [i:cf69d3b16b]digitale camera zou kunnen aansluiten alleen zou ik dan niet digitaal kunnen bewerken. Toch zou de kwaliteit beter zijn dan met mijn huidige camera. Wat is er nu waar???[/i:cf69d3b16b]

  Camera kun je aansluiten d.m.v. S-Video aansluiting, kwaliteit is echt [i:cf69d3b16b]perfect[/i:cf69d3b16b] !! Bijkomend voordeel is ook nog eens dat MJPEG (de compressie van de DC10+) veel minder ruimte in beslag dan DV, wat je normaal vanaf je digital camera via een firewire kaart naar je hardeschijf pompt
  En niet digitaal kunnen bewerken is onzin, alle video die op je hardeschijf staat (en terechtkomt) is digitaal.
 • [quote:e6fcbb4ade]
  [i:e6fcbb4ade]digitale camera zou kunnen aansluiten alleen zou ik dan niet digitaal kunnen bewerken. Toch zou de kwaliteit beter zijn dan met mijn huidige camera. Wat is er nu waar???[/i:e6fcbb4ade]

  Camera kun je aansluiten d.m.v. S-Video aansluiting, kwaliteit is echt [i:e6fcbb4ade]perfect[/i:e6fcbb4ade]
  [/quote:e6fcbb4ade]
  zou het toch verre van perfect willen noemen, de kwaliteit met een firewire kaart is een heel stuk beter.

  Wanneer je echter full-DV gaat capturen en bewerken, zou ik een extra hd toch aanbevelen (minimaal 40G)
 • Een hoop mensen denken klakkeloos dat een DV camera en firewire combinatie automisch beter is dan een analoge combinatie.
  Dat is niet waar.

  Ik heb zelf verschillende tests gedaan tussen mijn eigen HI8 cam (Canon UCX-30HI) met DC10+ en DV cams van Sony en JVC met een firewire kaartje(studio-plus) en ook met de dc10+ en ben tot de ontnuchterende conclusie gekomen dat DV cams ook een zeer slecht beeld kunnen leveren,slechter dan mijn HI8 cam, firewire of niet…
  Het begint allemaal met de kwaliteit van de camera en als die van het merk "goedkopie" is dan kan ie firewire of niet zijn maar dan is de beeldkwaliteit beperkt.

  Je kan een DV camera uitstekend aansluiten op een dc10+ en uitstekende kwaliteit capturen, afhankelijk van hoe goed de camera is.
  Als de informatie over een firewire gaat dan zal deze wellicht iets minder verlies hebben dan via de dc10+ maar verwacht van dat verschil geen wonderen.

  Het enigste verschil wat niet te verwaarlozen is is dat DV materiaal op de pc tijdens videobewerken niet noodzakelijkerwijs hergecomprimeerd hoeft te worden indien je een project saved.
  Uitsluitend die frames waarbij de werkelijke beeldinhoud van de frames veranderd door de bewerking zullen(moeten) worden gehercomprimeerd, de frames welke geen verandering ondergaan worden (als het goed is) gewoon gekopiert naar het gexporteerrde bestand, dus zonder her-compressie.
  VB: stukje video begint met een titel, dan kale video, en dan weer aftiteling.
  De video waar titels doorheen staan zal bij het saven worden gehercomprimeerd, de tussenliggende frames met kale video worden puur verliesvrij gekopiert.

  Als je dus al een dc10+ hebt en een nieuwe dv cam gaat kopen dan hoef je niet persee er een firewire kaartje bij te kopen, met de dc10+ zal je ook in staat zijn om uitstekende video te capturen.
  Aan de andere kant staat de aanschaf prijs van een fw kaartje, die is zo laag dat het moeite eigenlijk wel loont als je er van uit gaat dat bij bewerking je minder verlies zal hebben.
 • Hallo Richard, je raad aan en firewirekaartje, waarvan ik weet dat het inderdaad niet duur is, daarom zou ik het de vragensteller ook niet ontraden. Maar denk je dat zijn PC daarvoor snel genoeg is? P3-450?

  gr. Ruud
 • In principe moet dat in ieder geval snel genoeg zijn voor het importeren van de video, er wordt immers niet gecaptured, het is pure datatransport.
  Voor het terug exporteren naar de camera wordt er wat meer ge-eist maar ik heb het ooit gedaan met een P2-350 en dat ging prima…
  Voorwaarde is dan wel dat je exporteert van een seperate HD en een mobo hebt welke vlot genoeg en zonder al te veel cpu belasting de data terug weet te transporteren, een BX bord dus en het liefst zoiets als een p2b-p3b oid.
  Verder kan het nodig zijn gebruik te maken van een andere dv codec dan de standaart msoft codec, bv de mainconcept DV codec, deze is veel sneller/veroorzaakt minder cpu belasting.

  Het is wel gezien de laatste technische stand van zaken een beetje aan het randje en er moet niet te veel miszitten.
  Wellicht is nog een upgrade van de cpu te overwegen, zal een beetje van het mobo afhangen wat er nog opkan maar p3's in dezelfde architectuur als de p3-450 zijn er tot 600 en daarmee lukt het allemaal uitstekend, 1 stapje nieuwer maar vaak nog wel te plaatsten is coppermine 100 mhz en die zijn er tot 1000 mhz.

  Begrijp me goed: ik raad die meneer niet echt een firewirekaart aan, er is met de dc10+ prima te werken en de voordelen van een firewire kaart tov een dc10+ zijn marginaal maar ja: zo'n kaartje kost echt geen drol (vanaf €19,-) en dus is de aanschaf altijd het proberen waard…

  Mijn post was dan ook meer bedoeld om die meneer uit te leggen dat dv niet heilig is, er zijn ook slechte dv cameras.
  Als die meneer een HI8 cam heeft van pak-em-beet 3500 gulden en hij koopt nu een dv cam van €700 en verwacht dat deze dv cam een beter beeld zal leveren dan zijn "ouderwetse" HI8 cam dan staat hem een (on)aardige verassing te wachten……….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.