Vraag & Antwoord

Videobewerking

interlace probleem

Anoniem
Kat
4 antwoorden
 • Hallo!
  Na wat zoeken in de forum database kwam ik erachter dat ik een interlace probleem heb. Het antwoord werd me echter niet geheel duidelijk…wat te doen?

  Moet ik er rekening mee houden als ik capture (DV PAL)
  of pas als ik het materiaal wil gaan bewerken (MPEG/Quicktime)?

  Met andere woorden het materiaal gaat zowel terug naar miniDV als naar (data)CD als MPEG of Quicktime. Is dat kam effect dan in beide gevallen te zien zou ik er niets aan doen?

  ter info: ik capture met Canopus. Kan in Adobe premiere 6.0 capturen/editen maar doe dat het liefst met Raptor edit. Encoderen: Cleaner 5.0.

  Wie mij ook kan helpen met dit probleem…mijn dank is groot.
 • [i:d41895e2d7]Moet ik er rekening mee houden als ik capture (DV PAL)[/i:d41895e2d7]

  Je bron materiaal (DV van Digicam via firewire naar PC neem ik aan) is al interlaced, capturen naar hardeschijf heeft hier geen enkele invloed op.

  [i:d41895e2d7]of pas als ik het materiaal wil gaan bewerken (MPEG/Quicktime)?[/i:d41895e2d7]

  Bij het bewerken kun je inderdaad een de-interlace filter gebruiken, maar als het bewerkte materiaal uiteindelijk bedoeld is om toch alleen maar op TV vertoond te worden, is de-interlacen niet nodig.

  Die kam effecten hebben inderdaad te maken met interlaced video, maar dat zul je alleen terug zien op je PC monitor (tenzij je deinterlaced) en niet op je TV. Een TV bouwt het beeld namelijk op een andere manier op dan zo'n PC monitor.
 • [quote:00561da146]als het bewerkte materiaal uiteindelijk bedoeld is om toch alleen maar op TV vertoond te worden, is de-interlacen niet nodig. [/quote:00561da146]

  Geldt dat ook als het van DV PAL naar Mpeg/QT gaat om uiteindelijk op een NTSC tv systeem te worden vertoont? Dat deinterlacen niet hoeft? Dus dat bv. Amerikanen probleemloos met mijn interlaced (QT)materiaal kunnen editen en dan naar NTSC deck exporteren? (Ik neem aan van wel..maar omdat de opbouw in beeldlijnen zodanig anders is…)
 • [i:af197142a3]Geldt dat ook als het van DV PAL naar Mpeg/QT gaat om uiteindelijk op een NTSC tv systeem te worden vertoont? Dat deinterlacen niet hoeft? Dus dat bv. Amerikanen probleemloos met mijn interlaced (QT)materiaal kunnen editen en dan naar NTSC deck exporteren? (Ik neem aan van wel..maar omdat de opbouw in beeldlijnen zodanig anders is…)[/i:af197142a3]

  In het geval van de door jouw gebruikte DV bronbestanden:
  PAL : 25 FPS (50 Halve beelden/s) @ 720x568 pixels
  Mensen in de U.S zullen dit gebruiken.
  NTSC: 29.97 FPS (~60 Halve beelden/s) @ 720 X 480 pixels

  Iemand in Amerika die jouw materiaal in PAL aangeleverd krijgt, zal dit probleemloos op z'n PC kunnen afspelen, en bewerken. Deinterlacen is niet nodig. Een ander verhaal wordt het als hij (of zij :D ) dit materiaal op een NTSC systeem wil afspelen (NTSC TV). De TV krijgt dan 50 Halve Frames/s voor z'n kiezen, terwijl ie er 60 wil hebben. Tenzij zo'n TV PAL compatible is, is het filmmateriaal niet om aan te zien.

  Je kunt 2 dingen doen. Je DV materiaal in de door jouw gewenste kwaliteit in MPEG of QT formaat aanleveren (deinterlacen niet nodig), dus gewoon in PAL. Of je materiaal converteren naar NTSC (nogmaals: alleen nodig eigenlijk als ze het daar [i:af197142a3]ook[/i:af197142a3] op TV willen zien). De laatste stap kunnen die personen in de US natuurlijk ook doen.

  Het converteren van PAL naar NTSC heet [i:af197142a3]3:2 Pulldown[/i:af197142a3]
  Een zeer goed programma hiervoor is Reelsmart Fieldskit. Dit is een plugin voor Adobe Premiere.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.