Vraag & Antwoord

Videobewerking

Ei h00fd

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Als ik omzet van avi naar MPEG2, dan krijg ik een eivormig hoofd in beeld. Is er een standaard setting, om dit probleem te voorkomen?
  Alvast bedankt, Jan K
 • Jouw probleem is juist geen probleem maar een eigenschap.
  Speel de video af met Power DVD 4 en de film wordt uitgerekt tot zijn orspronkelijke breedte.
 • Bedankt voor je reaktie rwilligen, maar ik brand de mpeg op svcd en speel ze af op mijn stand-alone dvd speler. Corrigeert die dat ei automatisch, kortom, wordt het beeld uitgerekt tot de juiste proporties.
  Ik heb sinds kort een dvd speler met svcd ondersteuning, dus er is een nieuwe wereld voor mij open gegaan.
 • OK, maar wat is nu je probleem dan? :roll:
 • Probleem is, dat m.n. de hoofden na omzetting van avi naar mpeg wat uitgerekt lijken. Ronde hoofden worden ovaal, zo lijkt het.
 • Heb je misschien een breedbeeld tv?
 • Nee hoor, gewoon 4:3 beeld. Maar goed, ik kan wat fout doen. Zoals ik al eerder meldde, dit is allemaal nieuw voor mij, beeldbewerking dus.
 • Ondertusen ben ik erachter gekomen, dat mijn beeld na omzetting domweg aan de zijkanten inelkaar wordt gedrukt. Ook als de bestandsextentie onveranderd blijft. Ik heb nl. ook al eem MPEG bestand onder een andere naam omgezet, met hetzelfde effect. Ik gebruik trouwens TMPGenc.
  Mogelijk, dat deze constatering nog aanleiding geeft tot een oplossing van het ei-hoofd probleem cq het aan beide zijden inelkaar drukken van het beeld.
 • Goed , dan maar even uitgelegd wat de bedoeling is , dan kun je zelf bedenken wat je probleem is.(want ik begrijp je nog steeds niet wat je nou precies doet)

  Een normale video heeft veelal een aspect ratio van 4:3 , bv volle pal is 768x576 en dat is dus een 4:3 vehouding.
  [img:8d24cfbae2]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/1.33.jpg[/img:8d24cfbae2]

  Bij Svcd is de resolutie 480x576, dat is dus geen 4:3.
  [img:8d24cfbae2]http://home.hccnet.nl/r.vanwilligen/0.83.jpg[/img:8d24cfbae2]

  Maar Svcd heeft een ingebouwd grapje waardoor pixels( de puntjes waaruit het beeld is opgebouwd) niet een vierkante vorm hebben maar een rechthoekige vorm.

  Een resolutie van 480x576 zou dus normaal gesproken een beeld opleveren welke hoger is dan dat ie breed is zoals het hierboven als svcd voorbeeld is getoont ,maar door een foefje van de afspeel soft/hardware worden de pixels uitgerekt in de breedte waardoor je toch weer een correct beeld krijgt, dwz in 4:3 verhouding.

  Dus samenvattend: je begint met een video zoals het eerste plaatje, na het omzetten naar MPEG2/Svcd wordt de video kwa eigenschappen als het tweede plaatje, maar door de afspeel soft/hardware moet ie als het goed is toch weer vertoond worden als het eerste plaatje.

  Dit werkt voorop gesteld dat de player de svcd correct weet te herkennen en de pixel aspectratio correct weet te veranderen zodat de video weer in de goed verhouding wordt afgespeeld.
  Bij het maken moet in TMPGenc onder "aspect ratio" de instelling "4:3 625 line [PAL]" gemaakt worden.
 • En dat is inderdaad mijn probleem. Ik ga het aankomende week uit[roberen op mijn JVC dvd speler, die SVCD ondersteund. Ik laat sowieso het resultaat weten. Bedankt voor alle moeite, Jan K.
 • Wat is nu je probleem??????????????????????????????

  Je speelt een Svcd en deze wordt op een stand-alone dvd speler niet goed afgespeeld?

  Of je speelt een svcd en deze wordt op je pc niet goed afgespeeld?
 • Mijn probleem is die lange beelden, zoals het onderste voorbeeld. En ik speel af op een stand-alone dvd speler en een normaal 4:3 tv.
 • Wat was de resolutie van het originele avi beeld?
  Heb je met TMPGenc de wizzard gebruikt en de standaart Svcd/CBR template gekozen?
  Heb je in TMPGenc ook de instelling "4:3 625 line [PAL]" gemaakt ?
 • Beste rwilligen, het werkt.
  Met één uitzondering, zo lijkt het. AVI om kunnen zetten naar mpg en op de dvd speler prima resultaat. Alleen een filmpje in AVI met extreme resolutie, 720X288 doet wat moeilijk. Ik heb inderdaad PAL 625 ingesteld. En ik werk nu ook vanuit het hoofdscherm. Werkte eerst via de wizard, maar na bewerking audio, normalize, was ik bij alle filmpjes de laatste 5 sec. kwijt van het geluid. Nu ik in het hoofdscherm beginn, gaat e.e.a. sneller en ik behoud na normalize het volledige audiobestand. Op naar de volgende topic. Bedankt voor je hulp, Jan K.
 • Laatste tip: TMPGenc heeft een context gevoelige Help, daar waar je je muis zet (op bv een instelling geeft ie hulp.
  Ook de helpfile zelf is vrij uitvoerig…….

  Voor een resolutie als 720x288 zul je wat met de aspectratio instellingen moeten spelen voor het juiste resultaat.
 • Daar moet ik verder uit kunnen komen. Het is toch in het begin expertimenteren. In elk geval bedankt voor de uitgebreide uitleg, Jan K.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.