Vraag & Antwoord

Videobewerking

Bitrate divx naar Bitrate mpg

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Gspot 2.0 geeft als codec xvid en een video bitrate van 866 kb/s voor de bronfilm. Nu wil ik met TMPGenc de film om gaan zetten naar mpg, hiervoor gebruik ik 2-pass VBR. Hierbij dient de Average en Maximum bitrate opgegeven te worden. Hoe hoger deze bitrate, des te groter het bestand. Met welke bitrate houd ik de maximale kwaliteit van de film over en toch het kleinst mogelijke mpg-bestand? Bestaat hier misschien een vuistregel voor?

  B.v.dank voor reacties!
 • Nee
 • 2-pass vbr, dat betekent dat je mpeg2 gaat coderen….(?)

  Svcd is mooie kwaliteit met toch nog enigszins een schappelijke bitrate(2520 max:cbr), bij 2p vbr kan het afhankelijk van de video nog redelijk compact uitpakken.
  Zo klein als divx (bij dezelfde kwaliteit) zal echter niet lukken, daar is mpeg2 nooit voor gemaakt.
  Bij 2p-vbr bepaald de average bitrate de grootte van de file, de max bitrate is van belang bij bv Svcd waar het max absoluut niet boven een bepaalde waarde mag komen (2520)
  Als je geen svcd maakt en dus denkt: dan zet ik het max op 10000 dan kom je bedrogen uit, meestal gaat de video dan stotteren bij heftige actie scenes.
  Je geeft dan nl zoveel ruimte dat er enorme schommelingen kunnen optreden met als resultaat dat de player (soft of hardware) de zeer snelle stijging niet bij kan benen.

  Je kunt dus vaak niet zomaar klakkeloos wat instellen, enig overdenken is wenselijk.
  Een verhouding(average:max) van zo'n 1:1,5 tot 1:2 is daarbij een aardige richtwaarde voor video met een resolutie tot maximaal 480x576
  Zou je Qsif resolutie gebruiken (352x288) dan zou je dat nog kunnen rekken tot zo'n 1:3.5 a 1:4

  Zou je serieus dvd resolutie willen gebruiken (720x576) dan moet je eigenlijk minimaal zo'n 3000 kbs instellen wil het wat worden, de max zou je dan op 8000 kunnen stellen.
  Let wel: je zit dan in de laagste regionen van dvd kwaliteit en mogelijk levert Svcd een beter resultaat op.

  De truuk is om te beginnen met een average bitrate die je wilt "spenderen" (met de daarbij horende max bitrate) en vervolgens een resolutie zien te vinden waarbij het geheel er nog goed uitziet.
  Blokjes-artefacten?: kies een lagere resolutie.
 • [quote:316ea90d1c]Let wel: je zit dan in de laagste regionen van dvd kwaliteit en mogelijk levert Svcd een beter resultaat op.
  [/quote:316ea90d1c]
  Dank, het is mij duidelijk behalve bovenstaande opmerking. 3000 kbs voor DVD is toch beter dan max. 2250 voor Svcd? Bij omzetting van divx heeft het geen zin de ondergrens hoger dan 5000 kbs in te stellen. TMPGenc houdt dan automatisch een bovengrens van 8000 kbs aan. Uiteindelijk heb ik 4600 kbs ondergrens aangehouden om de bestandsgrootte onder de 4,37 GB (pure misleiding trouwens die 4,7 GB op de doosjes) te houden voor de DVD-brander. De kwaliteit van de beelden is uitstekend, echter in de divx is VBR-mp3 geluid gebruikt. Het project is dus voorlopig mislukt omdat het geluid naarmate de film vordert steeds minder synchroon gaat lopen. Dit laatste is erg lastig te voorkomen!
 • '3000 kbs voor DVD is toch beter dan max. 2250 voor Svcd?'

  Dit kun je niet zo eenvoudig stellen denk ik, immers hiermee ga je voorbij aan een belangerijk verschil tussen svcd en dvd.

  Bij svcd worden 480x576 beeldpunten gebruikt en bij dvd 720x576.
 • Juist , Jaap ziet wat er aan de hand is….

  Het draait uiteindelijk allemaal om het aantal bits data dat per pixel beschikbaar is.

  Als je de resolutie van een video vehoogd zonder de datarate te verhogen zul je (zeker bij mpeg1/2 codering) een LAGERE kwaliteit kunnen verwachten.
  Immers : de hoeveelheid bits moet verdeeld worden over meer pixels met als resultaat dat de encoder meer gebruik gaat maken van macroblokken om toch maar zoveel pixels te kunnen coderen.

  Zodoende kan een dvd op 3000 kbs er slechter uit zien dan een Svcd op 2520 kbs.

  Er zijn dus ook voor ieder profiel bepaalde grenzen die je maar beter niet kunt overschrijden.
  Een Svcd is nu eenmaal bedoelt om een bepaalde kwaliteit te herbergen, knijp je de datarate te veel (zeg +/- onder de 1100 Kbs) dan wordt de kwaliteit waardeloos en kun je beter terugstappen naar VCD, deze heeft immers een lagere resolutie waarme dus ook op lagere bitrates betere resultaten te verwachten zijn.

  Overigens kun je het VBR/mp3 probleem voorkomen door eerst de audio uit de divx te rippen en als seperate wav aan te bieden aan TMPGenc.
  De audio uit de divx rukken gaat uitstekend met BV Goldwave, je opent de avi in Gwave, deze ziet de audio in de divx en scheid deze, vervolgens kun je nog evt de audio bewerken,optimailseren en als laatste save je hem als wav/16bit signed.

  Om te voorkomen dat TMPGenc TOCH de audio uit de avi gebruikt zou je ook nog de video uit de avi kunnen separeren met Vdub, open de video in vdub zet de video op directstream en zet de audio op "no audio", save de avi en je hebt je film zonder geluid.
 • Nou ok , k zit me toch ff te vervelen…

  Svcd=480x576=276480 beeldpunten
  DVD =720x576=414720 beeldpunten

  Svcd=2520 Kbs=2520*1024=2580480 bits/sec

  2580480:276480=9.3333 bits/pixel

  9.333x414720=3870720 b/sec :1024= 3780 Kbs

  Je zult dus met een dvd file minimaal op 3780 Kbs moeten coderen wil je op dezelfde hoeveelheid bits/pixels terecht komen als dat met een Svcd het geval is (9.3 bit/pixel).
  Dwz: bij een op 3780 Kbs gecodeerde dvd kun je dezelfde hoeveelheid codeer artefacten(storingen) verwachten als met een Svcd.
  [edit]
  In zo'n geval waarbij je dus een dvd wilt maken met minder dan 3780 Kbs bitrate voor de video zou het verstandig zijn om over te stappen op de 1/2 D1 resolutie die bij een dvd ook mogelijk is, dat is 352x576.
 • Ok, mooie vergelijking van Svcd en DVD die mogelijk is omdat beide op mpeg2 gebaseerd zijn(terwijl divx mpeg4-codering is). Uitgaande van ideale omstandigheden is die berekening gewoon juist. In de praktijk heb je echter te maken met een bepaalde bronfilm met resolutie b.v. (720x576). Omdat iedere resolutie-omzetting achteruitgang in kwaliteit betekent, zul je de MB's veel rendabeler kunnen gebruiken wanneer je het aantal beeldpunten gelijk houdt.

  De vergelijking met foto's gaat misschien wat ver maar op het moment dat je het aantal beeldpunten verlaagt integreer je een bepaalde "onscherpte" in de foto. Die is te verhelpen door een verscherpingsfilter toe te passen, maar er gaan details verloren!

  De aangegeven oplossing voor VBR-geluid heb ik uitgevoerd met Goldwave (2 verschillende films). De lengte van het geluidsbestand blijft 0.6 tot 1 sec. afwijken van de filmlengte, hiermee is het asynchroon lopen van het geluid dus nog niet opgelost. Blijkbaar wordt voor het afspelen van de film op de computer de juiste codec gebruikt, terwijl er bij het geluid rippen een fout gemaakt wordt.
 • [quote:3c60b42102="Roodwit"] Blijkbaar wordt voor het afspelen van de film op de computer de juiste codec gebruikt, terwijl er bij het geluid rippen een fout gemaakt wordt.[/quote:3c60b42102]

  Dat kan….
  VBR mp3 hoort nu eenmaal niet thuis in een avi file, de spec's staan dit nu eenmaal niet toe.
  Dat het wel lukt is aan 2 dingen te wijten:
  1e: Nandub waarmee dit soort divx gemaakt wordt
  2e: De directshow/vfw medialayer van windows die kennelijk erg tollerant is wat betreft het afspelen van niet-conforme video.

  Je hebt miz 2 opties: net zolang zoeken naar een audio/video tool die het wel goed doet of: je verandert de lengte van de audio file zodat deze correspondeert met de video, bv. Goldwave's "timewarp" filter kan dat en als je wilt zelfs met behoud van toonhoogte (alhoewel dat voor zo'n klein beetje correctie niet hoeft)

  En dan als laatste: de file kan ook nog defect zijn, er kan een kreukel in het bestand zitten die bij het rippen de boel in de war stuurt.
  bij het afspelen hoeft zo'n kreukel niet persee zicht/merkbaar te zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.