Vraag & Antwoord

Videobewerking

Wat is beste MPEG2 codec?

Anoniem
WeBe
8 antwoorden
 • Ik maak DVD met Pinnacle Studio 8, maar ik vind de beeldkwaliteit niet geweldig. De bron is een DV Camcorder van Sony. Kan dat aan de gebruikte codec liggen? Hoe zie ik welke ik gebruik? Ik ben ooit bij Studio 6 begonnen en toen steeds nieuwer gegaan. Verder heb ik PowerDVD die volgens mij ook een MPEG2 codec meeneemt om DVDtjes te kunnen lezen en sinds ik PowerDVD heb kan ook de Windows Mediaplayer plotseling DVD lezen, dus zal die de codec ook wel gebruiken.
  Vroeger had ik Windows ME en toen kon ik ergens alle codecs in een lijstje zien met zelfs een prioriteitinstelling. Nu onder XP kan ik dat niet meer vinden. Als ik op eigenschappen van de computer / hardware / apparaatbeheer / besturing voor geluid video en spelletjes / videocodecs / eigenschappen kijk, zie ik alleen maar "wartaal". Zoals msh261, msvidc32.dll en wat leesbaars als Microsoft MPEG4-videocodec en Pinnacle PIM1 32-bit AVI codec. Maar niets dat mij aan MPEG2 doet denken. Hoe zit dat? En hoe weet ik naar welke codec een programma grijpt als die een DVD of SVCD schrijft of leest?
 • MPEG2 materiaal wordt zeer zelden mbv een codec (zoals meestal een vfw codec wordt bedoeld) gecodeerd en decodeert.

  Mpeg2 de/codering gebeurt nagenoeg altijd mbv directshow filters/codecs/programmatuur en deze zijn meestal alleen te gebruiken door het programma/software welke de bron is van deze filters.
  Een uitzondering hierop is bv inderdaad Power dvd, de directshow afspeel filters daarvan zijn ook door mediaplayer(mediaplayer kan dus directshow spelen) te gebruiken waardoor deze ook mpeg2 kan afspelen, of bv TMPGenc encoder die mpeg2 materiaal kan decoderen mbv de Pdvd filters.

  Daar het gaat om directshow filters zul je ze ook niet in het lijstje met codecs tegenkomen, deze vermeld alleen VideoForWindows(VFW) codecs.


  Een programma als studio gebruikt dus zijn eigen codeer spulletje net zoals TMPGenc, LigosLSX, CCenc en ga zo maar door…


  Wat betreft afspelen is er het volgende aan de hand: er kan er maar 1 gebruikt worden en dat is meestal de laatste, het mpeg2 filter dat wordt wordt gebruikt voor decoderen op je sys is te zien in de ouderwetse mplayer2(start/uitvoeren/mplayer2) en dan bestand/eigenschappen/geavanceerd daar staan de filters op een rijtje, met "eigenschappen" zie je er (meestal) nog meer van.


  Als je dus niet tevreden bent over de mpeg2 kwaliteit van studio dan zit er maar 1 ding op en dat is een ander programma gebruiken.
  Of zoals een hoop mensen doen: je saved je project weer als DV-AVI en codeert die vervolgens in een extra stap met een losse mpeg encoder zoals bv TMPGenc.
  De laatste is een aanrader, voor DV materiaal is het de beste encoder op de markt….
 • Bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ga het meteen proberen.

  Ralph
 • Ik heb inderdaad ook "last" van slechte beeldkwaliteit op mijn vers gebrande DVD. Het beeld lijkt geinterlaced: een van rechts naar links scrollende titel is totaal niet te lezen, zo erg is het. Waaraan kan dat liggen? Ik lees bijv in de NeroVision software dat de MPEG2/DVD codec niet is bijgesloten, maar ik kan toch gewoon DVD's maken?! Hoe maakt NeroVision die DVD's dan? Met een mindere codec of gebruikt men gewoon een andere compressie??
 • [quote:29db32609a]Of zoals een hoop mensen doen: je saved je project weer als DV-AVI en codeert die vervolgens in een extra stap met een losse mpeg encoder zoals bv TMPGenc.
  De laatste is een aanrader, voor DV materiaal is het de beste encoder op de markt….[/quote:29db32609a]

  rwilligen,

  Hoe krijg jij DV-AVI ingelezen in TMPGenc? Voor zover ik weet ondersteunt TMPGenc geen Microsoft DV-AVI. Of is daar een truc voor?

  Wim.
 • Eh, een DV-codec installeren?…..

  Bv die van Mainconcept, goede kwaliteit en erg snel.
  http://www.mainconcept.com/downloads.shtml

  Maar er zijn er nog veel meer, panasonic,sony,canopus

  volgens mij kan tmpg overigens wel standaart dv-avi lezen, weet dit niet zeker, ik install altijd als eerste een dv codec.
 • TMPGenc leest geen standaard Microsoft DV-AVI (geeft foutmelding dat file niet benaderbaar is). Ik heb ergens gelezen dat meer van dit soort software Microsoft DV niet ondersteunt.

  Ik ga op zoek naar een DV codec (had ik niet aan gedacht eigenlijk) die bij voorkeur niets kost. Videobewerking wordt met al die extra's wel een erg dure aangelegenheid.

  Wim.
 • Heb je wel eens geprobeert om in de "enviromental settings" van tmpg de directshow multimedia reader te verhogen in prioriteit?
  Reschtsklik op de reader en dan kies" higher priority"

  Ik verbaas me er enigszins over aangezien TMPG een geheel op zichzelf staande unit heeft die wordt geactiveerd zodra hij dv-avi herkent.
  Diverse zaken zoals filed-order,interlace, aspectratio ed worden dan geheel volgens de norm ingesteld….

  Heb je wel een recente versie?

  ok, heb ff de faq pagina van tmpg gelezen…

  type2 dv-avi is geen probleem, dat is dus msoft dv
  type1 is wel een probleem alhoewel dat met bovengenoemde truuk soms is op te lossen, beter is het om de dv-avi te converteren naar type 2.

  je moet dus ook ff in je capture proggie kijken hoe de dv-avi wordt opgeslagen, bv bij Scenalyser kun je kiezen in het options menu.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.