Vraag & Antwoord

Videobewerking

Van Camcorder --> Pc en dan een opslaag op CD... welk med

Anoniem
None
14 antwoorden
 • sinds deze week ben ik een trotste eigenaar van een JVC GR-DX25 camcorder. Ik heb een tape vol nu, en deze met firewire naar de pc gezet. hoe kan ik het beste er nu een svcd van maken. zodra mijn film op pc staat, staat het in .mpeg formaat.

  Kan ik nu gewoon met Ulead Videostudio 7 een SVCD maken?! zo ja wat kan ik verwachten van de beeldkwaliteit die een SVCD geeft?! Ik heb namelijk gisteren een VCD gemaakt maar de beeldkwaliteit leek nergens naar!

  Iemand tips?!
 • Als de film al in mpeg formaat op je pc beland gaat er iets fout, hij zou nl in DV-avi formaat op je pc moeten belanden.

  Je haalt dus al niet de volledige kwaliteit naar binnen.
  Dat wordt dus even in de instellingen van je opname programma programma zoeken( help file?) hoe je dat moet veranderen naar dv-avi.
  Aan een avi kun je uiteindelijk niet zien wat voor formaat deze is, daar kom je achter met een rechtsklik en dan eigenschappen, daar staan de eigenschappen van de avi opgesomt waar onder audio/video formaat en compressie.

  De kwaliteit van je uiteindelijke mpegs(die je dus maakt van de dv-avi's) zal dan ook een stuk beter zijn.

  Svcd kan zeeeer hoge kwaliteit zijn voorop gesteld dat het bronmateriaal ook van hoge kwaliteit is.
  Bij homevideo betekent hoge kwaliteit vooral dat er niet te veel beweging/camera-bibber in de opnames mag zitten, dit beinvloed nl de uiteindelijk met vcd/svcd te behalen kwaliteit enorm.

  Indien je twijfelt aan de mpeg capaciteiten van je bewerkingsprogramma dan kun je een testje doen mbv de TMPGenc encoder, deze is als shareware 30 dagen te gebruiken voor Svcd encoden, de vcd is onbeperkt te gebruiken, de kwaliteit die deze encoder levert zou je kunnen omschrijven als "referentie" : als het hier niet mee lukt om een knappe mpeg te maken dan is er wat mis met je bronmateriaal.
 • gisteren, na ik die topic aangemaakt had is het me gelukt om een SVCD te maken, en inderdaad het ziet er allemaal een stuk scherper uit! Met het programma Ulead Videoshop 7 heb ik de svcd gemaakt. Ik vraag me alleen af of Videoshop/Nero wel de maximum resolutie op de cd gooit. Als ik de dv-avi file check (rechter muis knop) staat er keurig:


  IMAGE

  Width: 720 pixels
  Height: 576 pixels

  AUDIO

  Duration: 0:01:40
  Bit Rate: 1536kps
  Audio sample size: 16 bit
  Audio format: PCM

  - Frame rate: 25FPS
  - Video sample size: 24 bit
  - Video Compression MiroDV2av

  als ik ik dit vervolgens in Nero gooi staat er een max resolutie van 480x756 te staan. Waarom neemt Nero niet gewoon de 720x576 pixels over zoals hij is als DV-avi?! Ik kies natuurlijk voor PAL in nero, niet NTSC maar dat zal ik wel goed doen.

  Ik heb een dure digitale camcorder gekocht, dan wil ik ook dat het op SVCD het er gewoon op z'n mooist eruit komt te zien!

  wie helpt me verder :D
 • Een Svcd heeft bepaalde eigenschappen en deze staan vast, daar is niet aan te tornen.(net zoals vcd)

  Een Svcd is mpeg2 video materiaal in de resolutie 480x576@25 Fps (PAL) met een maximale bitrate van 2520 Kbs.
  De video mag constant of variabele bitrate zijn, variabele bitrate levert meer tijdsduur op 1 cd.
  De audio is mpeg1/layerII @16 bits/44.1 Khz op maximaal 224 Kbs.
  Kbs= Kilobits per seconde= de hoeveelheid data die er per seconde wordt gespendeert om de video op te slaan.

  Je moet de logica "meer=beter" wat betreft resolutie laten vallen.
  Bij mpeg materiaal is de bitrate minstens van hetzelfde belang en eigenlijk nog veel belangrijker.
  Een 480x576 video op bv 5000 Kbs zal er beter uitzien dan een 720x576 video op 2000 Kbs

  In de Svcd standaart is het mogelijk om semi-dvd kwaliteit op een cd op te slaan, dat is dus met 480x576 als resolutie.
  Je kunt je dv-avi materiaal zo aan de mpeg encoder toevoeren, de encoder zal het DV materiaal als zodanig herkennen en zorgt ervoor dat de resolutie op je juiste manier wordt verschaald.
  De uiteindelijke Svcd heeft dus een resolutie die smaller is dan dat ie hoog is maar dat wordt door iedere soft/hardware dvd speler gecorrigeerd zodat je uiteindelijk toch weer een beeld krijgt welke een aspectratio heeft van 4:3
 • Je kunt je dv-avi materiaal zo aan de mpeg encoder toevoeren, de encoder zal het DV materiaal als zodanig herkennen en zorgt ervoor dat de resolutie op je juiste manier wordt verschaald.


  bedankt voor de info, weer wat geleerd… maar net welk programma kan ik dat dan het beste mee doen? met dat TMPEGenc zou ik niet weten hoe, aangezien ik alleen maar mpeg daar kan encoderen, niet avi toch?!

  en dan met Nero, Unlead Videoshop of waarmee een svcd van maken?!
 • Verwarring?

  Je begint met capture en daar resulteerd een dv-avi uit.
  Deze dv-avi voer je aan een mpeg encoder en deze maakt van de dv-avi een mpeg in de vorm die jij opgeeft(template), dat kan dus zijn mpeg1 met vcd specificatie of bv mpeg2 met Svcd specificatie maar bv ook mpeg2 met dvd specificatie

  vervolgens brand je deze mpeg1/2 tot een vcd of Svcd mbv je brand programma.

  doe je alles met 1 programma dan zijn de tussen stappen niet echt goed zichtbaar, bv je monteerd de video(knippen en plakken, titels,effecten) en codeerd naar mpeg in 1 stap.
  De winst daarbij is tijd, het verlies is (meestal) kwaliteit aangezien de ingebouwde mpeg encoders niet zo'n goed resultaat afleveren als de "stand-alone" encoders als TMPGenc of Cinemacraft.
 • geen verwarring, maar goed nu weet ik nog steeds niet hoe je van de DV-avi een mpeg 1/2 wilt maken! aangezien ik nog niet in die encoderingsprogramma's heb gezien hoe je dat doet. wel vanuit een MPEG file, maar hoe doe je dat dan in bij tmpegenc?!
 • Een avi coderen tot Svcd/mpeg2:

  Start TMPGenc, de wizzard zal je begroeten, kies uit de reeks met templates het Svcd-PAL-VBR-standart format template en klik op next,klik in het volgende venster op browse en kies je DV-avi, klik dan op next,next,next en ok en dan maar wachten…..

  Als TMPGenc klaar is waarschuwt hij met het ie,oe (nieuwe email) geluidje van Outlook, dit kan wel ff duren…

  De mpeg die je dan hebt kun je met Nero tot Svcd branden door in nero uit de lijst te kiezen voor Svcd en daana de mpeg te slepen naar het compilatie venster.(dat is dus het lege venster)
 • Hey daar ben ik weer…


  ben even bezig geweest met TMPGEnc, en alle stappen gedaan die jij hierboven meld. Alles lukt dus het word een mpeg file. als het goed is een mpeg2 file toch!? dus ik speel hem af, en ik zie toch echt heel veel verschil met de bron (dv-avi) en de geencodeerde mpeg file. de dv file is gewoon veel en veel scherper. hoe kan dit?!!?

  kan ik ergens checken of TMPGEnc er werkelijk een mpeg2 van gemaakt heeft en niet een mpeg1?! ik heb gewoon voor de SVCD PAL optie gekozen…

  hoor ik van je? '

  alvast bedankt
 • Als je svcd hebt gekozen dan kun je er wel van op aan, wil je het zelf zien dan open je start/uitvoeren/mplayer2.exe en opent het bestand.
  onder bestand/eigenschappen/geavanceerd vind je de afspeel codecs/filters die voor de file in gebruik zijn.
  Bij mpeg1 is dat de microsoft mpeg1 video codec.
  Bij mpeg2 zal het een filter/codec zijn die je zelf hebt geinstalleerd zoals bv van een dvd player.(power/win DVD)

  Dat de svcd niet dezelfde kwaliteit heeft als de ruwe dv file is duidelijk, de compressie is immers ruim een factor 10x hoger en dat kost nu eenmaal kwaliteit , hoe je het ook draait of keert.

  Maar evengoed moet een svcd zeer behoorlijke kwaliteit kunnen bevatten, ik heb zelf wel svcd's gemaakt waarbij het verschil met een dvd nagenoeg niet te zien is.

  Doe eens deze test: zet camera op een statief en neem eens een stukje video op, doe dat buiten op het midden van de dag bij mooi helder licht en laat bij voorkeur de camera met rust, dus niet bewegen,zoomen enz.
  Een stukje met spelende kinderen ofzoiets.

  Kijk hoe dat stukje film te coderen is….

  [edit] aanvullend op je andere topic:

  Bij mpeg codering is de datarate van het grootste belang wat betreft beeldkwaliteit.
  Een svcd mag 2520 kilobits per seconde "gebruiken" meer is niet toegestaan.
  Een DVD mag +/- 8000 kbs gebruiken en is daarmee in staat een betere kwaliteit te bevatten.
  Tegenhanger is de grootte van het bestand, hoe meer datarate des te groter wordt het bestand.
  Praktisch gezien is op een cd het Svcd formaat het maximale wat je kwijt kunt, er past dan zo'n 35 minuten video op in de hoogste kwaliteit svcd.
  Zou je de dvd norm gebruiken dan past er maar enige minuten op 1 cd.
  Als je geen dvd brander hebt en toch hele hoge kwaliteit video wilt archiveren dan heb je een probleem…
  Dit is dan ook DE reden dat ik mensen aanraad om ALTIJD een dv-cam te kopen met DV-IN zodat je het gemaakte project weer terug kan zetten op tape.
  Ook is het zo dat een vcd/svcd er op een tv beter uitziet dan op de pc, reden is de enorm hoge kwaliteit van de pc monitor die werkelijk ieder foutje laat zien, een tv heeft daarintegen (zelfs al is het een heeeele goede) maar een matige beeldkwaliteit waardoor beeldfouten
  uis worden gecamoufleerd.
 • [img:232bf4ba8c]http://www.imagestation.com/picture/sraid67/pea72ad28b46e22549622cc521da3b9ac/fbd6de57.jpg[/img:232bf4ba8c]

  en deze

  [img:232bf4ba8c]http://www.imagestation.com/picture/sraid67/p773fe62ed9c5f974aa8f2ae069a43e7e/fbd6de59.jpg[/img:232bf4ba8c]

  filters heb ik wel in use zie ik, zijn dit de goede?

  ik zie dat ik geen codec in use heb?! ik snap daar even niets van, wat moet ik installen en hoe…
 • Je hoeft nix te installen, je hebt alles wat er nodig is,ook de codec (codec= COmpressor/DECompressor)
  Zo te zien heb je vermoedelijk Adobe premiere 6.5(oid) op je systeem staan en deze levert een mpeg2 afspeel codec(filter) mee.
  De file is dus Svcd.

  wat uitleg: als er gesproken wordt van een codec bedoelt men over het algemeen een Video For Windows (VFW) codec>over het algemeen is dat een soort plugin die zowel kan comprimeren als de-comprimeren, onder directshow zijn deze 2 zaken gescheiden> de decompressor noemt men een filter en een echte losse plugin compressor zoals onder vfw bestaat niet dat is altijd een programma(deel).
  Het afspeel filter is meestal voor alle windows programmas bereikbaar en te gebruiken, de compressor is uitsluitend te gebruiken door het programma welke hem heeft geinstalleerd> de mpeg compressor van premiere is uitsluitend door premiere te gebruiken, de decompressor is door alle programmas(mediaplayer's) te gebruiken.
 • [quote:ac19561aa0] Dit is dan ook DE reden dat ik mensen aanraad om ALTIJD een dv-cam te kopen met DV-IN zodat je het gemaakte project weer terug kan zetten op tape.
  [/quote:ac19561aa0]


  Ik heb dus WEL DV-in op mijn cam zitten…. wat wou je daar precies mee vertellen? dat je kan monteren en daarna weer terug kunt zetten op je tape?!

  P.S ik heb net een SVCD gemaakt, en ik ben er zeer tevreden over. iK hou mijn meeste tapejes met opnames zodat ik later als ik een DVD brander heb, het alsnog NOG mooier kan tapen! goed plan?!
 • Juist ja: de enigste manier om de volledige kwaliteit te BEWAREN is door het geproduceerde project weer terug te schrijven naar dv tape.
  Iedere andere vorm van opslag(incl dvd) betekent dat je een extra vertaalslag maakt en dit gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
  Als je dus de overtuiging hebt dat je het originele bronmateriaal wilt archiveren(voor het nageslacht) dan zit er maar 1 ding op en dat is de boel terugschrijven naar ( een nieuwe) dv tape, of je zet de dv-avi files op een dvd, de met dv-avi gevulde dvd is dan NIET leesbaar met een home-dvd speler, een home dvd speler kan alleen mpeg1/2 lezen.

  dat je daarbuiten ook nog een kopie maakt in (dus altijd)lagere kwaliteit voor dagelijks gebruik om te bekijken is natuurlijk weer een ander verhaal.
  Als je de video als master op een tape hebt staan hoef je de eisen voor de kijk-cd niet zo hoog te leggen, of je moet het gewoon lelijk vinden maar dan zit er eigenlijk niets anders op dan een dvd brander te kopen.

  [edit] meer uitleg: in de meest ideale situatie vanuit archiverings oogpunt zou het dus zo zijn :
  de originele tapes met ruwe opnames bescherm je door de wis-preventie-schuifje aan te zetten en deze tapes wis je NOOIT maar bewaar je met grote zorg.
  De dv opnames die naar de pc getransporteerd zijn monteer je vervolgens tot een videofilm en deze schrijf je weg op de harde schijf als DV-avi( dus in exact hetzelfde formaat).
  Vervolgens exporteer je deze dv-avi terug naar de camcorder op een NIEUWE tape en deze archiveer je.
  De laatste stap is om van de dv-avi die nog steeds op je harde schijf staat een mpeg te coderen in de vorm die je wilt hebben voor dagelijks gebruik.

  Voordeel van deze methode: je kunt altijd later een nieuwe (anders samengestelde) homemovie maken want je hebt het ruw geschoten materiaal nog steeds en/of je kunt de al reeds samengestelde home movie later altijd opnieuw coderen naar een technisch nieuwere/betere standaart die je op dit moment nog niet in huis hebt zoals dvd (of later bv Blue Ray Disk> de opvolger van dvd)
  Nadeel: kost wat meer werk en 1 extra DV tape voor iedere dv tape die je filmt maar meestal passen er wel meerdere projecten op 1 dv tape–> van 1 uur ruw geschoten materiaal blijft na kritische beoordeling/montage tot homemovie vaak niet minder dan 15% over.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord