Vraag & Antwoord

Videobewerking

Resolutie PCTV Pro

Anoniem
Jonge Rot
21 antwoorden
 • Hallo,

  Een goede vriend van mij heeft in zijn PC een PCTV Pro kaart van Pinnacle. Onlangs heeft hij Windows XP professional geïnstalleerd en van de site van Pinnacle een update gedownload. Dit blijkt versie 5.5 te zijn en volgens de instructies zou die over een lagere versie heen moeten worden geïnstalleerd. Echter, dit moet dan wel versie 5.X zijn en hij heeft alleen 4.02. Nu heb ik de update geïnstalleerd zonder dat er een oudere versie op de schijf stond, ook omdat ik de instructies niet kende. Hij kan nu prima TV kijken en ook opnemen gaat goed op één ding na: het is ofwel 320 X 240 met MPEG 1 of gelijk het andere uiterste namelijk 720 X 576 met de Miro compressor. Het eerste geeft een belabberde kwaliteit terwijl het tweede uitstekend is maar daarbij groter dan wenselijke bestanden genereert.

  Nu heb ik VirtualDub geprobeerd om dan met een andere codec te proberen maar het schijnt dan ineens niet mogelijk te zijn om een resolutie te kiezen groter dan 352 X 288. Ik heb echt alles geprobeerd, ook custom format en in alle mogelijke kleurruimten maar niks werkt, althans niet groter dan voornoemde resolutie.

  Het is de bedoeling om wat homevideo te capturen en op SVCD te zetten maar dat is zo niks waard. Ligt dat nu aan dat updateverhaal? Het is immers wel mogelijk om vanuit PCTV Vision met die Miro codec te capturen in 720 X 576. Wij hopen dat iemand hier iets van weet.

  Groeten, Jonge Rot.
 • Zoek even op dit forum, er is vrij veel over te vinden.

  Uitschakelen van de 'overlay' instelling heeft er mee te maken als ik het me goed herinner.
 • Ik ben niet bekend met pinnacle tv kaarten maar gezien het feit dat er alleen gecaptured kan worden in 720x576 formaat zou het wel eens zo kunnen zijn dat de driver beperkt is tot deze keuze.
  het is immers het DV formaat en indien de compressie ook dv is dan kun je inderdaad niet in een andere resolutie capturen.
  De pinnacle tv kaarten kunnen allen ,voor zover ik weet, in de meest uiteenlopende resoluties capturen maar het zou wel inderdaad zo kunnen zijn dat pinnacle deze mogelijkheid in de driver heeft uitgezet.

  Een oplossing zou zijn om het 720x576 materiaal later om te zetten naar een compacter formaat, bv vcd of svcd.

  Een soortgelijke ervaring had ik met mijn dc10+, met good old win98se kon ik via de studio 1 software de mjpeg bestanden uitvoeren in nagenoeg iedere resolutie en compressie formaat die ik wilde.
  Sinds de upgrade naar w2000 en de daarbij horende studio7 of 8 is de uitvoer beperkt tot codecs gebaseerd op het RGB24 kleurmodel en tot 4 resoluties.
  De dc10+ mjpeg driver verdomt het gewoon om wat anders te doen….
 • Hallo,

  Allereerst bedankt voor de antwoorden. Het zit zo: wij willen ook graag capturen in 720 X 576 maar dan met VirtualDub. Helaas wil VDub niet hoger gaan dan 352 X 288. Alleen in Vision kan het met de hoge resolutie maar dan kan alleen die "Miro" codec worden gebruikt. Ter informatie: Vision is het programma waarmee je TV kunt kijken en opnemen. Door, in plaats van een TV kanaal, de composiet in te kiezen kun je dus ook capturen. Zelf capture ik op mijn PC ook met enige regelmaat maar dan met de Video-in van de Asus V7700. Hier is de Asus 2 codec bijgeleverd en dat levert een goede kwaliteit/bestandsgrootte verhouding op. Zoals ikzelf ook altijd doe, wil hij ook SVCD's maken dus uiteindelijk levert het geen probleem op maar zijn PC is vrijwel exact gelijk aan die van mij en ik weet dus dat 1 GB per minuut wel wat veel van het goede is voor de harde schijf, ook al om de ruimte op zich.

  Nu kan men zeggen:"Koop nog een schijf" maar dat capturen zal slechts incidenteel gebeuren en op mijn, nogmaals vrijwel identieke, systeem gaat het wel prima met VDub. Het probleem is dus om ook in VDub met de PCTV Pro te kunnen capturen in 720 X 576. Met de codecs kun je dan nog wel wat spelen. Het wil overigens net zo min in VideoStudio 6.

  Over de zoekfunctie van dit forum nog het volgende: ik zoek altijd voor ik een vraag stel alles zoveel als doenlijk na over het desbetreffende onderwerp. Zo ook nu maar er is iets geks aan de hand met het zoeken. Ofwel men heeft ontzettend veel topics verwijderd of er is iets "stuk".

  Als ik bijvoorbeeld zoek op alleen het woord Pinnacle met alles ingeschakeld d.w.z. in de kop zowel als in de topic zelf, krijg ik slechts 12 resultaten en daar zit deze topic dan ook nog bij. Nogmaals, ik zoek dus "ongelimiteerd". Hetzelfde geldt voor alle andere onderwerpen waarop ik zoek. Ik krijg erg weinig resultaten waar ik eerder pagina's vol kreeg en altijd mijn zoektocht moest "versmallen".

  Groeten
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=96291
  wellicht is er iets niet goed gegaan , meld je probleem in feedback…

  Wat betreft je pinnacle probleem: ik kan je daar ook niet echt mee helpen, ik heb geen pctv.
  Maar het klinkt wel als 1 van de (bij mij) bekende pinnacle streken om met een driverupdate mogelijkheden van een driver te beperken.

  nogmaals uit mijn oude doos: mijn dc10+ was onder studio 1 icm win98se door ieder programma te benaderen als capture device waaronder ook Premiere.
  Sinds w2000 en studio7,8 (is het enigste wat werkt onder w2k/xp) is de dc10 alleen te benaderen door studio7-8, als het je al met een ander programma lukt dan wemelt het ineens van de dropped frames of crashes of hij doet het gewoon niet.
  Als je dan ook nog weet dat ik voor deze "driverupdate" naar w2k gewoon de studio7 software heb moeten kopen, terwijl alleen een (gratis)driver afdoende was geweest, dan weet je ongeveer wat voor boefjes het daar bij pinnacle zijn….
 • Dat probleem met de zoekfunctie klopt, ik heb hier nl ook een keer dit probleem gepost, (ik heb ook een pctv pro) maak ik kan het niet vinden (ze hebben HEEL veel verwijderd)

  Nu je probleem. Je krijgt een foutmelding: 'error 418, videoindeling wordt niet ondersteund' . Dit komt omdat Virtual Dub geen gebruik maak van WDM drijvers maar van VFWdrijvers, heel klote, als je geluk hebt, kun je het oplossen, anders niet, ligt puur aan wat voor een pc je hebt. Zoek anders es op google met string: 'error 418'. Je zult heel wat vinden.
  http://www.google.nl/search?hl=nl&ie=ISO-8859-1&q=%22error+418%22&btnG=Google+zoeken
  Succes, ik heb het nog niet opgelost :(
 • Allereerst nogmaals dank voor de antwoorden. Ik heb inderdaad niks op dit forum kunnen vinden behalve jullie antwoorden op mijn vraag. Eerdaags hoop ik weer even bij hem langs te gaan en dan zullen we eens wat experimenteren met de gegevens die we nu hebben. Ik heb nog geprobeerd om iets in de feedback te zetten over het zoeken maar toen vloog net Chello eruit. Later zag ik er al wat van jullie opstond.

  Nogmaals dank en mocht ik een oplossing vinden dan zal ik uiteraard zo spoedig mogelijk melden wat die oplossing dan is.

  Groeten. Jonge Rot.
 • Hallo,

  Het heeft even geduurd maar we zijn inmiddels vele conclusies rijker.
  We hebben het voor elkaar gekregen om te capturen met Studio 8.10 na een upgrade dus. We hebben even voor de proef een stukje gecaptured in 576 X 480 met real time MPEG 2 encoding. Daarna met Nero zonder verder gedoe op SVCD gezet en dat werkt! Je kunt wel overduidelijk zien dat deze RT MPEG 2 encoding er eigenlijk niks van bakt maar we zullen verder kijken aan de hand van mijn ervaringen met Studio 8.10.

  Ik gebruikte tot nu toe een dual boot syteem met Win XP en Win ME omdat ik alleen in ME kon capturen met mijn V7700 kaart. Ik heb het nu eindelijk voor elkaar om ook in XP te kunnen capturen in Studio 8.10. Daarbij kan ik de resolutie zelfs 720 X 576 maken en nu heb ik geen last meer van verkrachte interlace!!!!!

  Bij diverse proefjes ging het eerst mis met de interlace omdat ik 704 X 576 had gekozen. Omdat ik dacht dat mijn capture input van de V7700, met als digitizer de Philips SA7113H als ik me goed herinner, niet meer aankon. Als capture codec gebruik ik de good old Pegasus MJPEG codec.
  Mijn bestandssysteem is namelijk nog Fat32 i.v.m. de dual-boot. Ik zou het lastig vinden om vanuit Win ME de NTFS partitie(s) niet te kunnen benaderen.

  Ik denk er nu over om alleen met XP verder te gaan overigens.

  De truc met mijn kaart was om eerst de detonator drivers van nVidia te updaten en pas daarna de nVidia WDM capturedriver. Nu werd alle hardware voor het capturen prima herkend. Ik heb met google vele fora, vooral buitenlandse, gevonden waarin dit onderwerp aan de kaak werd gesteld maar niemand was het tot nu toe gelukt. Mij dus nu gelukkig wel!

  Door de zoekfunctie van dit forum kwam ik op een thread waarin mijn vermoeden werd bevestigd. Namelijk dat aanbieden van een bestand, met een andere resolutie dan de verlangde uitvoer, aan een MPEG2 encoder de interlace danig kan vermoeren zoals ik zeer vaak heb moeten waarnemen. Dat geeft hoofdpijn video……..

  Een aantal dingen werken overigens niet. VirtualDub herkent alleen nog mijn webcam WDM en niet de nVidia WDM. En in Videostudio 6 kan ik geen codec kiezen voor de capture. Alleen MPEG of AVI of DV. Voorheen, onder ME kon dat wel maar dat was ook een VFW driver.

  Ik hoop hiermee eventueel mensen op een goed spoor te zetten die ook zo'n kaart hebben van nVidia met Video-in en met XP (willen) werken.
  Het is sowieso een aanrader omdat nu dus kan worden gecaptured in 720 X 576 in plaats van maximaal 704 X 576 wat veel interlaceproblemen kan voorkomen zoals nu blijkt.

  Allen gegroet, Tjalling
 • Nou,

  daar ben ik weer even. Ik heb vanavond een stukje video gecaptured van een originele DVD. Ik heb (doet natuurlijk niet ter zake) het nummer Hotel California gecaptured. Gewoon de composiet video uitgang van de DVD speler (Marquant 333K) aangesloten op de video in van mijn Geforce 2 GTS DeLuxe.
  Opgenomen met Pinnacle Studio 8.12 met de PIC MJPEG codec op 85 % en daarna met TEMPGEnc. naar PAL DVD 8000 kb/sec CBR gecodeerd. Toen ge-authored (wat een woord) en op DVD+RW gebrand met Nero 5.5.10.45. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het resultaat zag!! Er moet theoretisch enig verlies zijn maar het is net of zit ik naar de fabrieks DVD te kijken!! Ook vlak voor de buis (enkele decimeters) zie ik geen enkele afwijking en toch is mijn huiskamer Tv geen slechte (Philips). De huiskamer DVD-speler is trouwens een CAT-931.

  Kortom, een werkelijk haarscherpe capture met originele kleuren!!
  Dit geeft de burger moed. Voortaan hopelijk ook kwalitatief hoogwaardige capture vanaf analoge videocamera's.

  Ik hoop dat er mensen zijn die met dit verhaal hun voordeel kunnen doen.

  Groet Tjalling
 • De truuk: kwaliteit van het bronmateriaal….

  Doe voor de aardigheid eens hetzelfde maar neem dan als bron eens een 5 jaar oude vhs band van een zelfopgenomen tv-opname…….

  De conclusie kan ik je nu al geven: daar waar je met een hoge kwaliteitsbron zoals een dvd mischien enige procenten kwaliteit verliest zal dat met een slechte bron enige tientallen procenten bedragen.
  Hoe slechter de bron hoe meer verlies er (relatief) optreed.
  Jouw hoop zal dus (waarschijnlijk) helaas niet uitkomen.
  Bij analoog materiaal zal je beeldverbetering moeten toepoassen om het verlies te beperken, je moet dan denken aan vervagen(blur) en aanvullend weer verscherpen.
  Maar ook daar kan je geen wonderen van verwachten
  Als je bronmateriaal slecht is dan zal elke gecomprimeerde uitvoer(mpeg1/2) de beeldverstoringen in versterkte vorm laten zien.

  Als je videocd's maakt is het effect helemaal zichtbaar: van een analoge home movie is bijna geen redelijke vcd te maken.
 • Inderdaad,

  Jouw bewering staat als een huis! Dat is, een VCD is niet om aan te zien met matig tot slecht bronmateriaal. Dat wijt ik echter aan de relatief lage bitrate van VCD zodat er veel blokvorming optreedt bij ruis en schuddende camera. Echter, ik had al op bovenstaande manier een stuk tv programma op een zeer oude videorecorder (van zolder, voor de gelegenheid even gerepareerd) afgespeeld en gecaptured.

  Het resultaat was zeker om over naar huis te schrijven (maar ik was al thuis). De oude video ruist als een sneeuwbui en vertoont nog meer nare mankementen bij afspelen. Na het capture- en omzetproces was het net of had ik de oude video rechtstreeks op de tv aangesloten. Ik heb het vergeleken (beide aangesloten en dan maar switchen) en was toen al stomverbaasd over het goede resultaat.

  Ik ging er vanuit dat ik beter een perfect signaal kon capturen om te kijken hoe dat dan was. Vandaar mijn enthousiasme.

  Ik was dus zo stom om te denken dat als het resultaat met slecht bronmateriaal zo goed was dat dan de zwakte van mijn "setup" wel naar boven zou komen met bronmateriaal van zeer goede kwaliteit. Even krom gedacht dus. Toch luidt mijn (voorlopige) conclusie dat ik nu met veel betere kwaliteit kan capturen dan voorheen.

  Dat zal ook inherent zijn aan de PIC MJPEG-codec die jij mij ooit aan hebt bevolen. Ik heb al heel wat afgecaptured aan homevideo en voorheen altijd op SVCD gebrand maar dit lijkt toch beter te gaan worden. Al is het maar vanwege het ontbreken van de altijd weer optredende vermoerde interlace. Het kon maar zo zijn dat om de paar minuten het beeld op TV weer stond te schudden en dan weer even niet. Gek werd ik er van. Ik hoop dat ik daar in elk geval van verlost ben.

  Binnenkort ga ik weer wat bandjes capturen en zal daarvan een rapportje op dit forum zetten. Ook als het onverhoopt tegenvalt.

  Groeten, Tjalling
 • [quote:002c834133="Jonge Rot"]Hallo,

  Een goede vriend van mij heeft in zijn PC een PCTV Pro kaart van Pinnacle. Onlangs heeft hij Windows XP professional geïnstalleerd en van de site van Pinnacle een update gedownload. Dit blijkt versie 5.5 te zijn en volgens de instructies zou die over een lagere versie heen moeten worden geïnstalleerd. Echter, dit moet dan wel versie 5.X zijn en hij heeft alleen 4.02. Nu heb ik de update geïnstalleerd zonder dat er een oudere versie op de schijf stond, ook omdat ik de instructies niet kende. Hij kan nu prima TV kijken en ook opnemen gaat goed op één ding na: het is ofwel 320 X 240 met MPEG 1 of gelijk het andere uiterste namelijk 720 X 576 met de Miro compressor. Het eerste geeft een belabberde kwaliteit terwijl het tweede uitstekend is maar daarbij groter dan wenselijke bestanden genereert.

  Nu heb ik VirtualDub geprobeerd om dan met een andere codec te proberen maar het schijnt dan ineens niet mogelijk te zijn om een resolutie te kiezen groter dan 352 X 288. Ik heb echt alles geprobeerd, ook custom format en in alle mogelijke kleurruimten maar niks werkt, althans niet groter dan voornoemde resolutie.

  Het is de bedoeling om wat homevideo te capturen en op SVCD te zetten maar dat is zo niks waard. Ligt dat nu aan dat updateverhaal? Het is immers wel mogelijk om vanuit PCTV Vision met die Miro codec te capturen in 720 X 576. Wij hopen dat iemand hier iets van weet.

  Groeten, Jonge Rot.[/quote:002c834133]Als je de versie 5,1 koopt van pinnacle kun je in alle formaten capturen. je kunt daarna 5.5 er over heen installeren, hij verwijdert automatisch de vorige versie . Je kunt dan ook met alle andere capture progjes de codec's gebruiken.Ik blijf het een ***** streek van Pinnacle vinden om op deze manier 2 x geld te verdienen aan een oud produkt.
 • Enkele tips:
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/426202///pctv
  Capture in alle formaten:
  http://www.mrit.nl/VisionID.dll
  te plaatsen in de directory c:\Program Files\Pinnacle\Pinnacle PCTV\Vision, deze vervangt het aanwezige bestand
  GO !
  :lol:
 • Vriendelijk bedankt voor de informatie. We gaan ermee aan de slag.

  Bij mij werkt het nu uitstekend met mijn nVidia kaart en het gaat ongetwijfeld ook lukken op met de PCTV kaart.

  Groeten.
 • Nog even het volgende,

  Ik ben een beetje raar bezig in deze thread. Ik heb het namelijk in de diverse posts zo nu en dan over mijn eigen PC terwijl het aanvankelijke probleem bij de PC van een goede vriend begon. Op mijn PC loopt het nu als een zonnetje en ik voer uit naar DVD. Tot nu toe heeft mijn goede vriend nog geen DVD-brander en moet dus uitvoeren naar SVCD. Zijn standalone ondersteund dat.

  Ongetwijfeld komen we er nu wel uit met de vergaarde info. Nogmaals dank en mijn excuses voor de eventueel opgetreden verwarring.
 • Hallo maar weer,

  Vanmiddag ben ik naar mijn maat geweest met de PCTV-pro. Het is inderdaad allemaal naar grote tevredenheid opgelost!

  We hebben een stuk vakantievideo gecaptured en er een SVCD van gemaakt als proef. Het beeld is scherp en de kleuren helder. Het enige minpuntje is de, bij veel beweging, optredende blokkerigheid. Waarbij dient te worden vermeld dat we TMPGenc. op motion estimate search hadden staan bij 2200 kb/sec. Het kan dus nog wel ietsje beter maar ik had geen tijd meer om dat te kunnen doen. Het gecapturede bestand, MJPEG, ziet er uitstekend uit!

  Groeten.
 • Ik ben niet bekend met pinnacle tv kaarten maar gezien het feit dat er alleen gecaptured kan worden in 720x576 formaat zou het wel eens zo kunnen zijn dat de driver beperkt is tot deze keuze.
  quote]
  Hoe kom je daar nu bij?!!
  Je kunt met die TV-kaart in alle formaten capturen die maar mogelijk zijn.
  Mpeg1, Mpeg2 als mede DvD kwaliteit, je kunt zelfs handmatig je birate aanpassen….

  Groetjes: Ger

  http://members.chello.nl/~g.jansen02/plaatjes/tv-pro.jpg
 • Ik ben niet bekend met pinnacle tv kaarten maar gezien het feit dat er alleen gecaptured kan worden in 720x576 formaat zou het wel eens zo kunnen zijn dat de driver beperkt is tot deze keuze.
  quote]
  Hoe kom je daar nu bij?!!
  Je kunt met die TV-kaart in alle formaten capturen die maar mogelijk zijn.
  Mpeg1, Mpeg2 als mede DvD kwaliteit, je kunt zelfs handmatig je birate aanpassen….

  Groetjes: Ger

  http://members.chello.nl/~g.jansen02/plaatjes/tv-pro.jpg
 • [quote:796b53b651="rwilligen"]Ik ben niet bekend met pinnacle tv kaarten maar gezien het feit dat er alleen gecaptured kan worden in 720x576 formaat zou het wel eens zo kunnen zijn dat de driver beperkt is tot deze keuze.
  quote]
  Hoe kom je daar nu bij?!!
  Je kunt met die TV-kaart in alle formaten capturen die maar mogelijk zijn.
  Mpeg1, Mpeg2 als mede DvD kwaliteit, je kunt zelfs handmatig je birate aanpassen….

  Groetjes: Ger

  http://members.chello.nl/~g.jansen02/plaatjes/tv-pro.jpg[/quote:796b53b651]Heb u wel alles gelezen 8) (zelf ook in bezit van PCTVPro)
 • [quote:5f961492f2="ger jansen"][quote:5f961492f2="rwilligen"]Ik ben niet bekend met pinnacle tv kaarten maar gezien het feit dat er alleen gecaptured kan worden in 720x576 formaat zou het wel eens zo kunnen zijn dat de driver beperkt is tot deze keuze.
  quote]
  Hoe kom je daar nu bij?!!
  Je kunt met die TV-kaart in alle formaten capturen die maar mogelijk zijn.
  Mpeg1, Mpeg2 als mede DvD kwaliteit, je kunt zelfs handmatig je birate aanpassen….

  Groetjes: Ger

  http://members.chello.nl/~g.jansen02/plaatjes/tv-pro.jpg[/quote:5f961492f2]Heb u wel alles gelezen 8) (zelf ook in bezit van PCTVPro)[/quote:5f961492f2]

  Sorry, blijkbaar niet, blijkbaar heb ik een belangrijk stukje overgeslagen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.