Vraag & Antwoord

Videobewerking

S-VHS->SVCD: abominabele kwaliteit...

Anoniem
plau
2 antwoorden
 • Zoals velen in dit forum ben ik enthousiast geraakt voor het digitaal opnemen en bewerken van video.
  Echter, ik heb een S-VHS camera en verwacht toch iets beters dan de abominabele kwaliteit die ik tot nu toe heb bereikt. Ik heb stukjes film gecaptured in diverse formaten en met diverse progs, maar het uiteindelijke resultaat (steeds SVCD gemaakt) is nog steeds bedroefend: dit durf ik mijn familie niet te laten zien! :oops:

  Ik ben voorzichtig begonnen:

  eerste ervaring:
  TARGET FLY VIDEO EZ CAPTURE + TUNER (+/- €55)
  instabiel; kwaliteit niet voldoende; werkte niet met de meeste software; leuk speelgoed.

  tweede ervaring:
  TARGET DV/AV TWINS CAPTURE ALLINONE PCI (+/- €90)
  stabiel; helaas geen XP-drivers: gooit m'n LAN verbinding in de prak.
  hierbij zit ULEAD VIDEO software, maar deze kon niet boven de [vanalles]x288, dus heb ik PowerdirectorPRo van Cyberlink gekregen, waarmee ik tot 720x576 kan opnemen.

  Ik heb op dit ogenblik 4 grote uitdagingen voor jullie:

  :D Als ik boven de 352x288 capture, dan zie je rond snelle bewegingen de twee frames ten opzichte van elkaar verschuiven (snap je?). afgrijselijk gezicht. Wat hiertegen te doen?

  :D Het opgenomen beeld is horizontaal niet stabiel (beeldlijnen zijn ten opzichte van elkaar onregelmatig licht verschoven. Als ik de camera rechtstreeks op de TV/videorecorder aansluit, staat het beeld als een huis.

  :D Zal dit alles aanmerkelijk beter (en aanvaardbaar) worden als ik 't op DVD's brand?

  :D Moet ik overstappen op een ander merk capture kaart?

  Aan de rest van de hardware kan het niet te liggen: cpu wordt niet overbelast en ik neem uitsluitend via de S-video ingang in AVI-formaat op.
 • Boven 352x288: dat heet interlace en is een overblijfsel uit de oertijd van televisie.
  Indien je Svcd maakt blijft deze interlace volledig behouden en indien afgespeeld op een dvd speler soft of hardware dan zal de interlace herkent worden en on-the-fly worden gede-interlaced.
  Het resultaat ziet er perfect uit.
  Is je uiteindelijke doel onder de 352x288 (vcd formaat inclusief) dan moet je ook in die resolutie capturen.
  Capture je in een hogere res en ga je uitvoeren naar lager dan zal de video moeten worden ge-de-interlaced en dat is altijd een compromis sluiten tussen geen kam-effecten(zo heet de storing die jij ziet) en een softfocus beeld.
  Een software player die het goed doet wat betreft de-interlacen is PowerDVD4.

  Verschoven beeldlijnen: je hebt zoals dat zo mooi wordt genoemd waarschijnlijk last van het "broken capture driver" probleem.
  De interlaced video is opgebouwd uit frames en iedere frame is weer opgebouwd uit 2 fields, de 2 fields zijn interlaced, in elkaar verweven-eerst worden de even beeldlijnen geprojecteerd en dan worden de oneven beeldlijnen geprojecteerd.
  de video is dus als het goed is zo opgebouwd :
  AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-AB-
  uiteraard moeten de fields in de correcte volgorde geprojeteerd worden, per frame betekend dat (meestal) eerst de oneven fields(field A first) en dan de even.
  Als de video op deze manier dient te worden geprojecteerd maar het gebeurt andersom(dus de even fields eerst) dan krijg je een 1 beeldlijn op en neer hobbelende video, erg irritant.
  BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-BA-

  Virtualdub ,maar ook andere videoprogs, heeft een optie om dat probleem te verhelpen: via de videofilters het videofilter "field swap" ,wat het filter doet lijkt me duidelijk….

  Uiteindelijk is het een aspirientje: het helpt wel maar is niet de oplossing voor de bron van het probleem: bij het capturen gaat de capture driver in de fout.
  Soms is er in de configuratie van de capture driver een "field-swap" optie, indien niet dan heb je pech.
  Een andere compressie codec nemen wil ook wel eens helpen, bv PIC video van pegasus heeft de fieldswap optie, opnieuw installeren van de driver wil ook nog wel eens helpen.

  Overigens: door het swapped fields probleem ziet de interlace er zeer slecht uit en wordt ook niet correct ge-deinterlaced door een soft/harware dvd player.
  Je zult dus eerst je fields goed moeten krijgen voordat je een indruk kan krijgen van de interlace.

  met wat je hebt zou het in principe allemaal wel moeten lukken aangezien er waarschijnlijk op deze kaart een connexant BT878 chippie zit en daar is zeer goed mee te capturen,vooropgesteld dat de driver mee werkt….

  Je komt dan ook eigenlijk iets te laat op dit forum: anders had je in voorgaande topics kunnen lezen dat de tv kaarten van Hauppauge-wintv en pinnacle-pctv veruit favoriet zijn wat betreft prijs,prestatie en betrouwbaarheid.
  De verschillen zitten vaak niet in de hardware maar in de drivers, bij bovengenoemde merken is dat meestal beter voor elkaar.
  Evengoed: ik heb al heel lang een wintv en heb ook wel eens last gehad van field swap, herinstallatie loste dat op.

  Wil je geen afstand nemen van je S-vhs camera en serieus iets met videobewerking gaan doen dan is de aanschaf van een "echte" analoge capture kaart te overwegen, kost wat meer maar is gebaseerd op hardwarecompressie en heeft daardoor een wat "gegarandeerder" resultaat.
  Nadeel: door de hardware willen dergelijke kaarten wel is moeilijk doen bij installatie, vraag daarom bij zo'n kaart altijd om terug/ruil garantie als ie niet werkt in jouw sys.
  VB: Pinnacle DC10+ , Fast AV master.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.