Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

boxen gaan met "plof" aan en uit

CBI-FP
17 antwoorden
 • Ik heb onlangs een nieuwe geluidskaart geinstalleerd (een SB 4.1 digital). Sinds die tijd gaat bij het aan- en afsluiten van het systeem de box waarop het lampje brandt en waar het volume geregeld kan worden met een plof aan- en uit. De nieuwe geluidskaart zit in hetzelfde slot als waar de oude eerst zat. Hoe dit te voorkomen? Erg gezond voor de boxen lijkt me dit niet.
 • Mijn boxen gaan ook altijd aan en uit met een plofje. Nooit bij stilgestaan dat dit schadelijk kon zijn… Ben toch wel benieuwd naar reacties.
 • [quote:f2d69f5dc1="Middelburg"]Hoe dit te voorkomen?[/quote:f2d69f5dc1]Niet. dat is gewoon een eigenschap van de geluidskaart, waar je weinig aan kunt veranderen. Je kunt wel evt. proberen wat ie doet als je de luidsprekers pas aan schakeld als het systeem al gestart is en uit te zetten voor het systeem afsluit.
 • zolang als het niet als een harde klap hoort kan het niet veel kwaad
  is het maar net hoorbaar kan de luidspreker het (zeer) vaak hebben.
  de luispreker kan er pas van kapot gaan als je de volume knop zeer hoog hebt staan. voor het huis tuin en kamer geluid kan je het niet mee kapot maken.
 • Is niks ernstigs. Ik heb af en toe met mijn SB Live bij het opstarten even een hard schel geluid. Heb bij andere SB Live ook wel eens gehoord.
 • [quote:e76f156ad9="Richard van Wuyckhuyse"]Is niks ernstigs.[/quote:e76f156ad9] Dat zeg ik je niet na. De speakers (in ieder geval de gewone audio speakers) lopen wel degelijk enig risico, zeker als de plof "te luid" is. De enige remedie is de luidsprekerversterker later in te schakelen, en hopelijk is die plofvrij.
  Misschien dat computer luidsprekers er anders op reageren en er geen schade door ondervinden. Persoonlijk geloof ik dat niet. Het probleem met computer luidsprekers is, dat deze vaak te licht zijn. Als er bv 200W PMPO op de verpakking staat, dan zit er vaak toch maar een 4W versterker in. Als de luidspreker van dezelfde kwaliteit is, tja …
 • Het kan wel degelijk 'gevaarlijk' zijn (als je per ongeluk het geluid te hard hebt staan)
  Daarom hebben 'echte' versterkers een vertraging die de boxen pas later inschakelt …

  Bij een pc zul je dat dus handmatig moeten doen om echte problemen te voorkomen.
 • Als je denkt dat het schadelijk is kun je ook gewoon pas je
  boxen aanzetten als je pc is opgestart.
  (hele probleem opgelost lijkt mij)
 • Tis best een flinke plof: de eerste keer schrok ik er haast van. Een doffe knal kwam uit de boxen, nadat de muziek best hard had gestaan. Hoe zachter ik ze zet, hoe kleiner de plof. Handmatig in- en uitschakelen lijkt echt de enige remedie. Toch niet erg handig en gauw te vergeten. Zou het met de kwaliteit van de kaart te maken hebben? Een SB 4.1 digital is nu niet bepaald een dure kaart (18 euro oem versie). Bij mijn verkochte SB live kaart was er nog geen vuiltje aan de lucht.
 • Bij het inschakelen van de versterker onstaat er een piekspanning die de conus van de speaker doet uitslaan en hoorbaar zal zijn, goedkopere geluidskaarten cq speakers zullen dit eerder ondervinden dan duurdere. In de audiowereld zijn er condensators te koop die op de kontakten van de speaker gemonteerd moeten worden om de piekspanning op te vangen, vraag hier eens naar in een audiozaak die ook zelfbouwspeakers verkoopt, ik heb geen idee van prijzen of de mogelijkheid of deze ook toepasbaar zijn op pc-speakers.
 • De leverancier van de geluidskaart mailt me:
  U kan proberen de spdif in/out monitor op automatisch afsluiten zetten. De plof komt door een restgeluid in de geluidsbuffer.
  Iemand een idee hoe???
 • [quote:f798638026="Venzent"]In de audiowereld zijn er condensators te koop die op de kontakten van de speaker gemonteerd moeten worden om de piekspanning op te vangen, vraag hier eens naar in een audiozaak die ook zelfbouwspeakers verkoopt, ik heb geen idee van prijzen of de mogelijkheid of deze ook toepasbaar zijn op pc-speakers.[/quote:f798638026] Vreemd idee. Welke capaciteit hebben die? Het lijkt me dat die condensatoren het geluid behoorlijk aantasten. Een oplossing is een relais schakeling of zo, die bv 10 seconden later de kaart inschakelt. Maarre ook dat is niet altijd de oplossing. Ik heb SB live en een SB Audigy kaart die op het moment dat de kaart geïnitialiseerd wordt, een vrij luide plof laat horen. Niet echt makkelijk te onderdrukken en regelrecht te wijten aan een slechte driver cq slechte hardware van Creative. Ik hoor er echter niemand over klagen.
 • [quote:f2e45478cc="Venzent"]Bij het inschakelen van de versterker onstaat er een piekspanning die de conus van de speaker doet uitslaan en hoorbaar zal zijn, [b:f2e45478cc]goedkopere geluidskaarten cq speakers zullen dit eerder ondervinden dan duurdere[/b:f2e45478cc]. In de audiowereld zijn er condensators te koop die op de kontakten van de speaker gemonteerd moeten worden om de piekspanning op te vangen, vraag hier eens naar in een audiozaak die ook zelfbouwspeakers verkoopt, ik heb geen idee van prijzen of de mogelijkheid of deze ook toepasbaar zijn op pc-speakers.[/quote:f2e45478cc]Mijn Audigy en Inspire 5.1 noem ik toch niet de eerste de beste. Maar ik hoor die plofjes ook. Ik zet nu gewoon altijd de boxen uit. Klonk mij al nooit al te best in de oren.
 • [quote:86c56ae5ac="Johnny321"][quote:86c56ae5ac="Venzent"]Bij het inschakelen van de versterker onstaat er een piekspanning die de conus van de speaker doet uitslaan en hoorbaar zal zijn, [b:86c56ae5ac]goedkopere geluidskaarten cq speakers zullen dit eerder ondervinden dan duurdere[/b:86c56ae5ac]. In de audiowereld zijn er condensators te koop die op de kontakten van de speaker gemonteerd moeten worden om de piekspanning op te vangen, vraag hier eens naar in een audiozaak die ook zelfbouwspeakers verkoopt, ik heb geen idee van prijzen of de mogelijkheid of deze ook toepasbaar zijn op pc-speakers.[/quote:86c56ae5ac]Mijn Audigy en Inspire 5.1 noem ik toch niet de eerste de beste. Maar ik hoor die plofjes ook. Ik zet nu gewoon altijd de boxen uit. Klonk mij al nooit al te best in de oren.[/quote:86c56ae5ac]
  De melding over duurdere kaarten of niet is in de paar gevallen die ik heb meegmaakt altijd bij de wat goedkopere kaartjes geweest, een volledig eigen conclussie dus ;-)
  Ik zelf heb er geen last van, maar zodra ik in de buurt van zo'n bouw-je-eiegn-speaker-zaak ben, zal ik eens binnenhobbelen en navraag doen. Ik had al gegoogled, maar weet niet hoe je "plofje" moet vertalen :lol:
 • Op engelstalige sites zie kom ik vaak de term thump tegen.

  http://delltalk.us.dell.com/supportforums/search?type=Message&q=thump&page_size=20&sort_by=&page=1

  Een remedie die ik vond, doch nog niet zelf heb uitgeprobeerd, is de microfoon ontkoppelen.
 • Ik had vroeger een oude akai versterker en maakte bij het inschakelen ook een vrij luid blob geluid, mijn huidige yamaha receiver heeft dat niet, maar bij het inschakelen hoor je een relaisschakeling.

  Sommige oude cassettedecks hadden er ook last van. Bij het aanzetten en/of uitzetten(afhankelijk van het merk en type) van het apparaat sloegen de vu meters(die ouderwetse met een wijzer) ook uit.

  Zolang het blobgeluid niet te hard klinkt zou ik me er maar niet te veel zorgen over maken.

  Wel moet je er voor zorgen dat de volumeknop op de laagste stand staat als je de pc en de boxen aan zet, maar dat geldt voor alle typen versterkers, ook gewone geluidsapparatuur. m.a.w. pas de volume open draaien als alle apparatuur die betrekking tot het geluid hebben aan staat.
 • [quote:a2506b52f2="CBI-FP"]Ik had vroeger een oude akai versterker en maakte bij het inschakelen ook een vrij luid blob geluid, mijn huidige yamaha receiver heeft dat niet, maar bij het inschakelen hoor je een relaisschakeling.

  Sommige oude cassettedecks hadden er ook last van. Bij het aanzetten en/of uitzetten(afhankelijk van het merk en type) van het apparaat sloegen de vu meters(die ouderwetse met een wijzer) ook uit.
  [/quote:a2506b52f2]

  Dit is wat JaFO ook al aangeeft. Die relais zijn er niet voor niets. In die computerspeakersetjes is alles op budget gericht. Dus dan kan daar niet nog een relaisschakeling vanaf.
  Het is daarom raadzaam de speakers pas aan te zetten na het aanschakelen van de pc. Ben je van alle ploffen af.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.