Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Multimedia, dvd, thuisbioscoop

is het dom om nu nog een cd-writer te kopen

musicom76
11 antwoorden
 • Ik zat te denken. Mijn brander uit 1998 is eindelijk aan zijn eind. Is het dom om nu nog een cd-rewriter te kopen nu er ook al dvd-schrijvers zijn ? Of kunnen die dingen ook cd's schrijven…
 • [quote:613a733da0="musicom76"]Of kunnen die dingen ook cd's schrijven…[/quote:613a733da0]Ja, (vrijwel) alle DVD branders kunnen ook CD's branden. Meestal is een DVD-CD combo brander wel langzamer dan enkel een CD brander. Daarnaast moet je voor jezelf bepalen of je het het prijsverschil waard vind (ben je van plan veel DVD's te gaan branden?) Een CD brander kost een euro of 30, een DVD brander ruim het dubbele.
 • Ligt eraan wat je ermee wilt en wat je uit wilt geven. Een fatsoenlijke cd brander heb je al voor 25-30 euro. De goedkoopste DVD branders kosten 60 euro. Heb je iets aan de opslagruimte van een DVD, en kun je 75-100 euro missen, koop dan gewoon een DVD. Overigens komen de DL branders (ca. 200) eraan en daarna de bluray, dus wat je ook koopt, over twee jaar is het waarschijnlijk compleet verouderd.
 • ok bedankt voor de antwoorden ! Ik ga dan denk ik maar voor een dvd/cdr-brander combi, ik denk dat dat snelheidsverschil me niet zo boeit, ik ben 2-speed gewend :lol: . Alleen die dvd branders, wat is het meest gunstige, een dvd-rw of dvd+-rw ?
 • [quote:f6d0c81cad="musicom76"]
  Ik ga dan denk ik maar voor een dvd/cdr-brander combi, ik denk dat dat
  snelheidsverschil me niet zo boeit, ik ben 2-speed gewend :lol:[/quote:f6d0c81cad]

  Nou de laatste combo-drives zijn zo'n 48x-52x, dus echt niet trager dan CD-R branders. Let wel op de prijs, die combo-drives zijn zo tussen de 40-50 euro, terwijl je al DVD+R(W) branders hebt voor 60 euro. Brandt weliswaar CD-R's op ca. 24x, maar brandt ook DVD+R's op ca. 4x.

  http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/329//?Sortering=Prijs&Query=&Action=&Landfilter=Benelux
  http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/331//?Sortering=Prijs&Query=&Action=&Landfilter=Benelux
  http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/350//?Sortering=Prijs&Query=&Action=&Landfilter=Benelux


  [quote:f6d0c81cad="musicom76"]
  ok bedankt voor de antwoorden ! Ik ga dan denk ik maar voor een dvd/cdr-brander combi, ik denk dat dat snelheidsverschil me niet zo boeit, ik ben 2-speed gewend :lol: . Alleen die dvd branders, wat is het meest gunstige, een dvd-rw of dvd+-rw ?
  [/quote:f6d0c81cad]

  DVD-R(W) moet je niet hebben, de DVD- standaard heeft het niet gehaald in de strijd. DVD+R(W) is beter, of je neemt gewoon een DVD+/-R(W) die beide standaarden aankan.

  Nog beter: Als je het geld ervoor hebt (ca. 90-100 euro), kan je ook een DVD+/-R(W) nemen die in de toekomst ook geschikt gemaakt kan worden voor dual/double layer DVD's waar 8,5GB op kan:

  http://www.benq.nl/Products/DVDRewriter/index.cfm?product=412
  http://www.tweakers.net/pricewatch/82428?Landfilter=Benelux
 • Dat DVD-R(W) het niet gehaald heeft is wel een erg krasse uitspraak. Die strijd is nog altijd niet beslist. In dit deel van Europa schijnt de + variant wel de overhand te hebben, maar daarbuiten zou de - variant veruit favoriet zijn. En zijn er nog branders die alleen maar + of - branden? Als ze nog te verkrijgen zijn kan het zelfs zijn dat ze duurder zijn dan een +/- brander.

  Of zoals ZDNet het stelt: "Na een lange periode waarbij er veel onduidelijkheid was of dvd+ dan wel dvd- de standaard zou worden, is er nu een soort impasse bereikt. De meeste fabrikanten kiezen er nu gewoon voor hun schrijvers compatibel te maken met zowel het plus- als het min-formaat."
 • Ik heb m'n oude pc met een Philips 3610 2 speed (weet je nog wel, oudje?) vervangen door een nieuw systeem met een NEC 1300 dvd 4 speed/cd 16 speed brander en ben daar zeer tevreden mee. Het ding lust alle merken schijfjes en heeft tot nu toe, in innige samenwerking met Nero 6, nog niets verknoeid.
  Als je geen produktiebrander bent is de snelheid niet zo belangrijk.
 • De NEC 2500 is ook gunstig geprijst en kan branden met 8 speed. Ik heb alleen wel de ervaring, vooral met CD-R's maar ook met DVD+R's, dat hoe lager de snelheid is waarop je brandt hoe meer spelers het goed kunnen lezen. Of hoe minder problemen je hebt, het is maar net hoe je het ziet ;-)

  Als ik het ooit goed heb begrepen wordt op een lagere snelheid 'dieper' gebrand (niet over me heen vallen als ik het niet goed heb onthouden, maar zoiets is het toch).

  Wim.
 • [quote:61f5884d09="WeBe"]
  De NEC-ND2500 is ook gunstig geprijsd en kan branden met 8 speed
  [/quote:61f5884d09]

  De NEC ND-2510 is tegenwoordig nog maar ietsje duurder dan de ND-2500 en kan ook Dual Layer DVDR's (9,5GB) aan.
  http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/350
 • Zo… even weer op mijn stoel gaan zitten, was eraf gevallen :o

  Zo lees je over nieuwe dual layer DVD+R's, en zo zijn ze voor een prikkie te koop. Op die manier is de keuze al gauw gemaakt he.

  Zit ik met m'n NEC 1100 :( (maar is voorlopig nog goed genoeg hoor)

  Wim.
 • Ja, is ook alleen nog interessant voor mensen die hun brander vervangen of voor het eerst een kopen. De Dual Layer DVDR schijfjes zijn nl. nog erg schaars, dus erg duur … dus je brandt waarschijnlijk toch eerst alleen Single Layer DVD's (op 4x speed, want die 8x speed zijn ook wat duurder … :wink: )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.